Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z). Wybór tej marki(...)niedawna, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca. Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziołami i oliwkami czarnymi. Dużo papryki, cebuli, cukinii, oliwek, anchois. Wspaniałe danie jednogarnkowe z aromatem ziół i octu balsamicznego, który doskonale nadaje się do śródziemnomorskich sałatek. Generalnie przepis zaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje
Zasmakuj Kuchniłatwe w przygotowaniu. Farsz można nałożyć również na chleb tostowy i zapiec. Polecam SKŁADNIKI : 600 g pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 cebula 250 g szynki konserwowej lub innej por - biała część 100 g 2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i cebulę ścieramy
Kulinarne Fantazje Mariolistry provolone 3 łyżki panko 1 łyżeczka suszonych ziół, np. oregano, tymianek, pietruszka ¼ łyżeczki przypraw, np. czarny pieprz i papryka 1 jajko olej do smażenia Usmaż boczek. Ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Pokrój chleb na na cienkie kromki. Kromki można opiec w opie
codojedzeniawiększe kawałki) warzyw, solimy i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy zioła prowansalskie, mnie sypnęło się dość dużo. Jak warzywa są już miękkie, zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy z grzankami (ja kroję chleb, który już jest troszkę twardawy lub podsmażam słonecznik, wszystko na suchej
kruche babeczkiChilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw. Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba
Chilli Czosnek i OliwaPosypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem.Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać.Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra(...)imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:• Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw.Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu
Moje domowe kucharzeniemniejsze cząstki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna być pyszna
Pasja Smakupróbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki o długości 30 cm 500 g pszennej mąki 22 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7g) 1 płaska łyżka cukru 330 ml ciepłego mleka(...)kostkę (do 1 cm) 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz bazylia i rozmaryn lub inne ulubione zioła Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki, a po około 4 minutach krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze
Rozpustne gotowaniePolecam pierogi z piekarnika, bo to doskonałe jedzenie, które zadowoli wielu smakoszy. -- -- Na farsz potrzebujemy: 500 g mięsa pokrojonego w kostkę 1-2 cm, cebulę
chleba naszegoKotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie
chleba naszegolicząc wypieku chleba na zajęciach na studiach) i jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle :) Przepis jest o tyle fajny, że nie musicie się go ściśle trzymać. Stanowi bazę, do której możecie dodać wszystko, na co tylko macie ochotę. Ja dodałam ziarenka, ale następnym razem zamierzam spróbować z przyprawami: czosnkiem, chili i ziołami. SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wkładamy foremkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy chleb do wystygnięcia. Smacznego
W kuchni Katieprośbą o polecenie łagodnej w smaku oliwy. Ale pamiętajcie, że to jej ostry smak jest świadectwem obecności dużej ilości cennych polifenoli. Ja taką wyrazistą oliwę lubię najbardziej - na kromce chleba oraz w sałatkach. Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi Składniki / na 4 porcje: 200 g Bulgur Mix Rice&MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty(...)garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej Bulgur Mix i gotuj przez 10 minut lub nieco dłużej, jeżeli wolisz, aby ziarna były miększe. Odcedź i przelej zimną wodą. Zioła drobno posiekaj. Orzechy i pestki również możesz pokroić nożem na mniejsze kawałki, szczególnie większe kawałki orzechów. Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj sok z cytryny, miód
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu zakupiłam książkę Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" w której jest około 2,5 tysiąca najróżniejszych zup w tym dzisiejsza polewka
Moje Małe Czarowanie