Tradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze
Moje Małe CzarowanieKolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam
Moje Małe CzarowanieMasa netto: 180 g. Bardzo smaczna pasta do chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami, bazylią, chrzanem, rukolą, pieprzem, ziołami, jabłkiem i cebulą, burakiem, szczypiorkiem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim. Pasta jest bezglutenowa i wegańska. Nie zawiera cukru ani sztucznych
Qlinarnie i Qlinarnieprzepisu, a zamiast tego przyprawić swoją zupę np. świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie
Sagneska - gotowanie i lifestylepasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję:1 świeża, cała makrelapęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony(...)środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela
Bon Appetit MałgorzatyJestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w
Codzienna kuchnia niecodziennajednej dużej patelni . Takie jest właśnie risotto. Wariacji jest mnóstwo, zależy tylko od pomysłu. Z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny. Od jakiegoś czasu testuję piękny i funkcjonalny zestaw żeliwnych białych naczyń do gotowania i smażenia CS Kochsysteme XANTEN . Nie ukrywam(...)czosnku 2 pełne łyżki klarowanego masła Szczypta suszonej bazylii Szczypta oregano Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 5 dag startego parmezanu Kruszonka: 10 dag maślanego chleba tostowego 2 łyżki oliwy Natka pietruszki do dekoracji SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, szklimy do miękkości pod przykryciem, dodajemy
Wanilia i KardamonKolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni". Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light(...)ziół garść pestek dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb
Mania GotowaniaPropozycja na przygotowanie pysznego grillowania. Potrzebujemy dobre świeże mięso, które kroimy w "kostkę" 2-3 cm, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy, 1/3 szklanki oleju
chleba naszegoEfektowna w wyglądzie i smaku surówka na każda okazję. Potrzebujemy kapustę, paprykę, cebulę, ogórek szklarniowy, marchewkę, kukurydzę, zielone, majonez, sól, pieprz, tarkę i jakieś zioła
chleba naszegoolejem bataty obrać i pokroić na cienkie plasterki około 3 mm np. maszynką do chleba czosnek posiekać, wymieszać z solą i pieprzem układać plasterki ziemniaków na zakładkę. Co 3 warstwę posypać mieszanką czosnku z solą i obłożyć listkami pokrojonej w paseczki szałwii lub innych ulubionych ziół. Zalać śmietaną kremówką. Przykryć folią alumniniową i zapiekać około 45 minut. 15 minut przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja ulubiona zupka, najlepsza z kromką świeżo upieczonego chleba. Polecam :) SKŁADNIKI : 2 udka lub skrzydełka 1 duża marchew kawałek selera kawałek pora 3-4 ziemniaki 1 jajko, mąka liść laurowy, po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki, koperek ewentualnie śmietana i mąka do zagęszczenia WYKONANIE : Mięso zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy
Pani na deserCzas czytania: 2 min Świeże wiosenne zioła i soczysty ananas z tego powstanie smoothie ziołowo-ananasowy idealnym lekki napój na upalny dzień! Zioła, które
SprawdzonaKuchnia.pl