aromat oddaje potrawie. Taki pieczony czosnek można np. rozsmarować na pajdzie chleba. Spróbujcie kiedyś tak zrobić, a już zawsze będziecie do tego wracać. Zapraszamy zatem na kurczaka. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z południa Francji, lekko przerobiony przez nas. Potrzebujemy: 1 duży kurczak sól, pieprz mały pęczek ziół: tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, szałwia, estragon 40 nie obranych ząbków
Marder&Marder ManufacturePrzepis Będziemy potrzebować: -1,5 kg surowego boczku ze skórą -6 plastrów wędzonej słoniny Przyprawy -15 g /kg sól kamienna nie jodowana -3 g kg sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pierwsze w Nowym Roku Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i nasz pierwszy wypiek. Tym razem Gocha wybrała chleb bezglutenowy [ klik ] choć można też zamienić było mieszanki bezglutenowe
Moje Małe CzarowanieKanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i
chili & sugarDo zrobienia twarożku z warzywami użyłam domowego białego sera z tego przepisu . Sam serek już jest przepyszny, a dodanie do niego ziół i warzyw, tylko
Gosia gotujebyliśmy w lesie i nazbieraliśmy kurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy
OstryKęsbyliśmy w lesie i nazbieraliśmy kurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy
OstryKęsZapraszam na pyszny chlebek zatopiony w serze. Znakomita przekąska, dodatek do sałatek czy grilla jak równiez dobry na śniadanko czy kolację. Prosty w przygotowaniu a jaki
Monia miesza i gotuje600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię przez kilka minut(...)świeże zioła np. natkę pietruszki przed zmiksowaniem). Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba
Dietologchlebowej typ 650 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki letniej wody Wymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mieszanka ziołowa do chleba : po 1 łyżeczce suszonego: majeranku nasion kolendry kminku dzikiego czosnku tymianku czarnuszki oregano oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić(...)pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 1/2 szklanki płatków owsianych zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa około 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, raczej chodzi o dobre połączenie składników. Masa powinna być dosyć luźna, ale nie lejąca - jeśli jest zbyt zwarta
Proste PotrawySUROWIEC -słonina cienka bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 23-24 g/kg -czosnek świeży 4 większe ząbki zgniecione w prasce lub 4
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Oto zdjęcie naszych domowych wyrobów :) każdy może to zrobić Mięso:2 x po ~1,5 kg, 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 4 łyżki
chleba naszegoKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z). Wybór tej marki(...)niedawna, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca. Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziołami i oliwkami czarnymi. Dużo papryki, cebuli, cukinii, oliwek, anchois. Wspaniałe danie jednogarnkowe z aromatem ziół i octu balsamicznego, który doskonale nadaje się do śródziemnomorskich sałatek. Generalnie przepis zaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje
Zasmakuj Kuchniłatwe w przygotowaniu. Farsz można nałożyć również na chleb tostowy i zapiec. Polecam SKŁADNIKI : 600 g pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 cebula 250 g szynki konserwowej lub innej por - biała część 100 g 2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i cebulę ścieramy
Kulinarne Fantazje Marioli