chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:41/130)

CHLEBEK Z FETĄ I ZIOŁAMI 151

Pyszny chlebek z fetą i aromatycznymi ziołami to zdecydowanie „must have” tego lata. Idealny na piknik, grilla czy ot tak na kolację

Pieguskowa Kuchnia
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 243

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy

Karo in the Kitchen
Domowa wędlina - łopatka z szynkowara 232

To moje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do

Smaczna Pyza
Drugie życie pieczonego kurczaka - pasta do chleba 215

puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań) i potraktowałam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa rybna z Francji czyli Bouillabaisse Faceta w Kuchni 110

mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna nazwa potoczna, majonez z chleba z czerwoną papryki chili, bułką tartą i oliwą z oliwek, jest dodawana do potrawy jako przyprawa, aby jeszcze bardziej, wzmocnić smak Bouillabaisse. Legenda, w której jest zawsze, ziarnko prawdy głosi(...)bulion ok. 45 minut. 🛠️ Filet ryb pokrój na wielkość kęsa, usuwając, jeśli znajdziesz kości tudzież ości. 🛠️ Usuń zioła ostrożnie z rondla, pozostałe skóry ryb, i wrzuć kawałki ryb, zamieszaj i gotuj Bouillabaisse ok. 10 minut. Rouille to rodzaj majonezu z chleba. 🛠️ Czosnek i chili pokrój na kawałki. 🛠️ Przy pomocy moździerza lub blendera ręcznego ubij je na pastę. 🛠️ Dodaj bułkę

RafalCook
Pasta słonecznikowa do chleba 182

zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne, a właściwie są nijakie, ale już dodatek suszonych pomidorów, ziół i przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru(...)miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.Smacznego Inspiracja:http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.htmlhttp://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.htmlPost Pasta słonecznikowa do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Czy warto kupić piekarnik parowy 131

miękkie, delikatne w środku i dobrze wypieczone na zewnątrz, a drób i chleby zyskują cudownie chrupiącą skórkę. Piekarnik parowy, dzięki temu że nie wysusza potraw idealnie nadaje się także do ich podgrzewania, zastępując kuchenkę mikrofalową i nie powodując utraty smaku i konsystencji podgrzewanych dań. Kaczka w ziołach pieczona na parze - przepis Zalety i wady piekarników parowych na przykładzie modelu(...)mięsa i drobiu nie ma konieczności nacierania ich olejem, a tym samym możemy ograniczyć spożycie tłuszczy warzywa, mięso, ryby i drób nie są przesuszone, mają lepszy smak i wygląd chleby zyskują chrupiącą skórkę, a serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam

Cztery Fajery
LECZO Z CIECIERZYCĄ 118

danie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 3 pomidory 2 cukinie 3 ząbki czosnku 360 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory kroję w kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej cebulę wraz z czosnkiem

Zasmakuj Kuchni
Rolada ze schabu z omletem 116

rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego) 1/4 czerwonej papryki łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie kocanka włoska, rozmaryn, szałwia i tymianek) 1-2 łyżki oleju 2 ząbki

PatiGotuje
Słonina rolowana 209

Przepis Na ziołową słoninę  będziemy potrzebowali: -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól kamienna nie jodowana ,morska lub himalajska 30-33 g/kg -oregano -zioła

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tortilla z chorizo i fasolą - śniadanie dla Dwojga 194

czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone oraz 1/2 pęczka natki pietruszki) biały ocet winny sól, pieprz do podania: grzanki z chleba polanego oliwą Przygotowanie: Z pomidorów należy usunąć skórkę oraz pestki. Skórkę można usunąć zanurzając pomidory(...)półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego. W tym czasie rozmąć jajka z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na drugiej patelni na dużym ogniu rozgrzej pozostałą oliwę, po czym wlej na nią masę jajeczną. Zmniejsz ognień do małego i przykryj patelnię pokrywką. Smaż, aż omlet prawie się

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 127

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu „na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły bochenek, więc najlepiej piec

Raj dla Podniebienia
Kremowa zupa z dyni z krewetkami 109

ziarna sezamu: to świetny dodatek, który nadaje zupie chrupkości i dodatkowego smaku. Świeża pietruszka lub koper: posiekane zioła mogą dodać świeżości i koloru zupie dyniowej. Oliwa z oliwek: kilka kropli dobrej jakości oliwy może podkreślić smak i aromat zupy. Chleb: zupa z dyni świetnie komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, takimi jak grzanki, tosty, czy świeży chleb. Zupa

Moja Książka Kucharska
Soczysty schab w marynacie jogurtowej pieczony w rękawie 174

mięsa. W moim domu znika na ciepło z sosem jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba. W marynacie dominuje koperkowa nuta, która podkreśla delikatność mięsa. Jednakże jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła. Polecam! 1-1,2 kg schabu Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli

Di gotuje
Bruschetta z mozzarellą i szynką parmeńską 188

Polecam dziś kanapki, włoskie kanapki na ciepło, idealne na chłodne dni. Ja uwielbiam włoskie bruschetty, są pożywne i aromatyczne, są super na zgłodniały organizm. Szybki i

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy graham na zakwasie 165

Dobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na

Moje Małe Czarowanie
Chleb ze skwarkami i pastą z rukoli 166

Piekłam już chleb ze skwarkami i smalcem [ klik ] a dziś przedstawiam cudny bochen do którego dodałam pastę z rukoli. Dzięki niej chleb ma lekko zielonkawy kolor

Moje Małe Czarowanie
Razowy chleb z oregano 194

Mieszanina mąk razowych sprawia że chleb jest w 100 % zdrowy, pyszny i godny polecenia. Czeka się na niego dość długo ale jest tego wart, polecam wszystkim

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z pokrzywą na zakwasie pszennym 172

Chleb bardzo prosty w wykonaniu, zostawiamy na noc zarobione ciasto a rano pieczemy. To chleb dla leniwych bo pracy przy nim naprawdę mało, no chyba że

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - orkiszowy z werbeną cytrynową 199

Chleb z dodatkiem werbeny cytrynowej, pyszny i aromatyczny. O zbawiennych działaniach werbeny poczytajcie tutaj [ klik ] a o chlebku ja Wam napiszę. Jest miękki, szybko się przygotowuje

Moje Małe Czarowanie
Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku 344

Chleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo nie

Moje Małe Czarowanie