RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 279odsłonie. Składniki: kaczka 1-2 szt. jabłek 4-6 ząbków czosnku świeże gałązki tymianku sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego(...)dusiłam przez około 1 godzinę. Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu, pomidory,zioła i czosnek zapach. Pod koniec wsypałam starty parmezan. Pozostało już tylko zrobić pangrattato. W malakserze rozdrobniłam suchy chleb wraz z chrupiącą skórką kaczki. Następnie kruszonkę podsmażyłam na odrobinie oliwy ze startym czosnkiem i solą do smaku. Gotowe. Teraz
potrawyregionalne
Chleb orkiszowy ubijany w dwóch odsłonach 139używać różnego rodzaju soków warzywnych do całości lub połowy ciasta, różnego rodzaju ziaren, świeżych lub suszonych ziół. Do połowy ciasta dodałam 2 pęczki zmielonej natki pietruszki z łodyżkami. Przemieliłam natkę przez maszynkę elektryczną, aby bardziej zabarwiła ciasto. Mogę go zaliczyć do chlebów pszennych z najwyższej półki! Użyłam samej mąki orkiszowej jasnej i ciemnej a wody 750g. Drożdże rozkruszyłam
Leśny Zakątek
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 239zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało. Będzie moim "rodzynkiem" :) Upiekłam chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka świeżych drożdży 1 łyżeczka soli
Proste Potrawy
Aromatyzowana oliwa 159doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak. Takie własnoręcznie przygotowane buteleczki są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchnii lub wykwintny i elegancki prezent. Ja użyłam ziół rozmarynu i tymianku oraz papryczki ostrej. Oliwa paprykowa najszybciej łapie(...)ostrość ponieważ substancje odpowiedzialne za pikantność są rozpuszczalne w tłuszczach, a już po godzinie oliwa pachnie ziołami. Składniki: • oliwa dobrej jakości, u mnie Ellea • 3 ostre papryczki • kilka gałązek rozmarynu • kilka gałązek tymianku Wykonanie: • Do przygotowanych 3 buteleczek włożyć rozmaryn, tymianek i pokrojone papryczki. • Zalać oliwą i odstawić
To co kocham
Zupa krem z białych warzyw 267pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól do smaku pestki dyni olej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście(...)razie potrzeby dolać wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zioła posiekać i posypać nimi zupę na talerzach. Można wcześniej dodać je do zupy i chwilę pogotować jeśli smak ma być intensywniejszy. Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, można przyprawić je solą i czosnkiem. Zupę nalać
Ze smakiem i z pasją
Ziołami pachnące pyszności 141Ten chlebek upiekłam już dość dawno - i tak naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego jeszcze nie pojawił się na blogu. Od pewnego czasu mam w kuchni na
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 212domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można(...)kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką.Posypać natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie. * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć na folię, zwinąć w rulon, przechowywać
SzczyptaSmaQ
Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 212zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem. Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały z pieczenia marchewek przelać do miseczki. Ciepłe marchewki podawać z grzankami z chleba, maczając je w sosie. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 214stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :) 180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka włoskich ziół Drożdże rozcieramy z cukrem. Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy(...)niej drożdże. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z wodą i drożdżami. Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera. Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich. Ręce
Kuchenna Kontrrewolucya
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 195receptura jest dość dowolna. To znaczy każda grupa dodawała takie dodatki, które uznała za słuszne. Zioła, czosnek, cokolwiek przyszło do głowy. Dzięki temu na koniec były 4 różne placki do spróbowania. Włoski placek socca Włoski placek socca Włoski placek socca I chleb bezglutenowy. Nie jesteśmy fanami takich wypieków. Należymy do grupy tych szczęśliwców, którzy mogą jeść gluten, lubią
Marder&Marder Manufacture
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 197patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche. Dodajemy passatę, zioła, pieprz i odrobinę sosu sojowego. Dusimy do momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym. Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem. Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym
vegetanie
Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi 194kilka minut. Następnie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do pojemnika malaksera włożyć skórki po bobie, cukinię, jajko, mąkę, okruchy chleba. Zmiksować wszystko na w miarę jednolitą masę. Suszone pomidory posiekać i dodać do masy. Dodać posiekane zioła i przyprawy. Na koniec dodać starty na grubych oczkach ser halloumi i wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Łyżką
olalacooking
Kolorowe kulki 183użyjemy - ale ostre przyprawy i zimne piwko takie połączenie pasuje idealnie :) U mnie zastosowałem to jako domowe serki kanapkowe do chleba. I powiem Wam że sprawdziło się w sam raz. Zestaw przypraw jakie użyłem to: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie i słodka papryka. Idealnie będą nadawać się świeży koperek, świeży szczypiorek, świeża pietruszka, sezam, kminek - co kto lubi. Przepis banalnie
Smacznie Pysznie Kalorycznie
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 259patelni dołożyć musztardę koncentrat pomidorowy oraz zawartość słoika Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL .Wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podawałam z domowym chlebem cebulowym z naczynia żaroodpornego . To była istna eksplozja smaku! A gdy po gotowaniu ostają się tylko puste słoiki , to wcale
Grunt to przepis!
Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 239kochamy chleb i bułeczki ale od jakiegoś czasu wycofujemy pszenicę z naszego menu i eksperymentujemy z różnymi dietetycznymi wypiekam. Nasz chleb powszedni to chlebek gryczany lub jaglany, do którego dodajemy mąkę kokosową, owsianą, migdałową, chia, siemię lniane, zioła... a wszystkie mąki przygotowujemy teraz w domu. Jak zrobić domową mąkę? 1. Mielimy ziarno lub płatki. Wsypujemy
SzczyptaSmaQ
Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem 190iedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie
Food Square
Kanapki z tostów francuskich 244Składniki: 6 kromek chleba 2 jajka mleko 1/2 awokado kilka plasterków wędliny 1/2 cykorii majonez ketchup sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Jajka roztrzepać z 1/3 szklanki mleka i … Czytaj dalej Kanapki z tostów francuskich
czarrna od kuchni
Zupa krem z cukinii 308dodatki. Aby zupa miała aksamitną konsystencję, dokładnie ją miksuję w blenderze kielichowym. Przed podaniem posypuję zupę świeżymi i aromatycznymi ziołami, np. tymiankiem, natką pietruszki! Ale wystarczy też zwykły szczypiorek do dekoracji i domowej roboty grzanki z chleba . Smacznego! Polecam też inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę kurkową z ziemniakami, zupę krem z kukurydzy , pyszną zupę ze świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty z burakiem i kawiorem 183kromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior z pstrąga 1 . Buraczka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ziołami
Kuchnia Prezydentowej
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 201olejem. Piec warzywa ok. 40 minut w piekarniku w temp. 180 stopni C. (Można w większej temperaturze. Ja piekłam równolegle chleb marchewkowy i od niego zależało ustawienie piekarnika). Po upieczeniu warzywa podzielić na mniejsze części. Dodać rozdrobnione zioła (mięta, kolendra), tahinę, ocet i sól. Wszystko cierpliwie zmiksować np. w malakserze. Mi w pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło
Weekendy w domu i ogrodzie
Solone wafle KUKURYDZIANE...na II śniadanko! 286piszę...jako przekąskę lub kiedy się ma ochote na podjadanie. Ja jednak postanowiłam z nich zrobić śniadanie. Użyłam wafli zamiast chleba! Przygotowałam moje śniadanko z sera, z łososiowej kiełbasy. Do pełnej aromatów „kanapki waflowej” dodałam czosnku w ziołach, koreczków, brokuła na parze. Całość posypałam ziarenkami prażonymi Ziołowo Mi od ZIARENKOWO Nie mogło zabraknąć glassy sojowej po wierzchu
Z Kuchni Do Kuchni