zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy sól(...)pieprz, szczypta kurkumy 1-2 łyżki oleju Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę a następnie dodać startą cukinię. Smażyć na małym ogniu- ciągle mieszając- aż cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów. Do ostudzonej
UgotujmyTo.plChleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)dodać mąkę, cebulę i sól. Mieszać do połączania składników, nie wyrabiać. Ciasto przełożyć do formy (keksówki 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą
Przepisy na domowy ser i chlebodrobiną oleju. Burgery smakują jakby faktycznie spędziły pewien czas w wędzarni. Polecam, gdyż ta mięsna kanapka jest smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmenu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony(...)pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy
My Chcemy Jeśćfrancuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz(...)Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion
My Chcemy Jeśćchleb tostowy 1 mała kapusta pekińska 200 g szynki w plasterkach 200 g sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu
O kuchni z uczuciemwsyp ugotowaną fasolę, dopraw solą i pieprzem i gotuj chili przez 10 minut. Ugotowane chili posyp tymiankiem lub natką pietruszki. Podaj chili z sałatą, awokado, czerwoną cebulą, kozim serem, pomidorami, ryżem, kaszą czy chlebem…Po prostu z tym co lubisz najbardziej. Spara Spara Spara Spara The post Przepis na Chili sin carne z cukinią i bakłażanem appeared first
codojedzeniaSkładniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 1/2 cebuli 1/2 pęczku jarmużu 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko mąka vegeta do mięs 4 większe pomidory 1/2 szklanki sosu meksykańskiego Fanex sól, pieprz, … Czytaj dalej Pulpety z jarmużem w pomidorach
czarrna od kuchniPanzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do niej świeże pomidory i bazylię. I tak będzie ją jadł rodowity Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była
Karo in the KitchenProsta, szybka w przygotowaniu i smaczna pasta do chleba. Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy razem z pozostałymi składnikami i zblenduj. Gotowe. Jackie (2016, Pablo Lorrain) - film przedstawia wydarzenia z życia Jackie Kennedy bezpośrednio po zamachu
Qlinarnie i QlinarniePyszna zupka o fajnym posmaku, który nadają serki topione. Zupka najlepiej smakuje z grzankami, ja często po prostu dodaję do niej kawałki czerstwego chleba. składniki: 1 l bulionu drobiowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 200 g serka topionego śmietankowego 100 g startego sera żółtego, u mnie gouda 2 łyżki posiekanej natki pietruszki biały pieprz mielony Cebulę
Monia miesza i gotujepieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni. Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym
R'n'G KitchenBardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna
Stare GaryZawsze robię normalne kotlety mielone, a dzisiaj postanowiłam coś w nich urozmaicić. Dodałam więc marchewkę, może za wiele to ona nie zmieniła, ale zawsze to jakaś
charlotte gotujemoże w tostach właśnie o to chodzi? Im prościej, tym bardziej tostowo. Pierwsza, zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce chleba ułożyłam kolejno: ser, suszone pomidory, salami, cebulę, ser. Całość zapiekłam do rozpuszczenia sera. Podałam z bazyliowym pesto.Kawą z mlekiem.Prawie do łóżka ;) Ciągle się staram wspiąć na Misiowy poziom, ale ciągle
bastalena