chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:23/218)

Pasta twarogowa z cebulką 175

Jeżeli kupiliście twaróg i nie wiecie, co z nim zrobić to zachęcam do przygotowania pasty z dodatkiem cebuli. Twarogowa pasta świetnie smakuje na chlebie razowym. Poniższa pasta jest łatwa i szybka do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inną twarogową pastę to dodajcie jajka  bądź tuńczyka .  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 250 g twarogu 1 czerwona cebula

Ugotować
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 163

cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny(...)lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania. Smacznego

Smakowy Raj
Kiełbasa na gorąco z cebulką. 107

Składniki :                 na 1 porcję 15 dkg kiełbasy 1 średnia cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy kilka kromek chleba Sposób wykonania :   Kiełbasę kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Z obu stron nacinamy ją lekko ostrym nożem. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)smażymy ją na średnim ogniu z obu stron, tak aby się lekko zarumieniła. Cebulę mieszamy co parę minut, aby się nam nie przypaliła. Gorącą kiełbasę i cebulkę wykładamy na mały talerzyk z łyżką musztardy. Teraz pozostało nam tylko ją zjeść z kilkoma kromkami chleba i gorącą herbatą.                      Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekane tosty schabowe 248

doprawić solą oraz przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć 4 kromki chleba. Na każdej ułożyć plaster sera, usmażony kotlet, trochę cebuli, plaster pomidora, całość posolić ( ewentualnie przyprawić resztą przypraw ). Na wierzch położyć drugi plaster sera i przykryć chlebem tostowym. Naczynie wstawić do piekarnika i całość zapiekać

Świat Smaku
Zupa serowa 350

Składniki, 4 porcje: 2 litry bulionu 150 g serka topionego Emmentaler 150 g serka topionego Maasdamer 5 plasterków żółtego sera 1 duża cebula 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku klika kromek chleba sól i pieprz 2 łyżeczki chili mielonego szczypiorek zioła prowansalskie parmezan Przygotowanie: Do przygotowanego wcześniej bulionu dodać rozdrobniony serek topiony i pokrojony w kostkę(...)czas mieszać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i razem smażyć. Do bulionu dodać śmietankę, cebulę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chili. Gotować przez 5 min. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zupę podawać posypaną parmezanem, z grzankami i z posiekanym szczypiorkiem

cooklife
Zupa szpinakowa. 140

łyżki śmietany do zupy 18%  5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki  lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki.  Następnie dodać umyty szpinak i cukier. Gotować

Codziennik Kuchenny
Francuska zupa cebulowa 310

szybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu (najlepiej wołowy) 45 g masła 15 g mąki pszennej 100 g tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej przygotuj bulion, najlepiej wołowy. Będziemy potrzebowali 1,5 l bulionu. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)ogniu. Cebula musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko dalej prażymy. Dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Opiekamy kromki chleba w tosterze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 142

zupy) łyżeczka kozieradki (utłuc lub zmielić z zielem angielskim) łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo do podania grzanki z chleba na zakwasie i pietruszka Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na 2-3 łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj

greenscarf
Gazpacho 157

Składniki: -1kg pomidorów -2 ogórki zielone -papryka czarowna -mała cebula -3 ząbki czosnku -2 kromki chleba -6 łyżek oliwy -bazylia, sól -ocet jabłkowy Przygotowanie: 1. Rozgniatamy czosnek dodajemy miąższ z chlebka,oliwę, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy składniki. 2. Następnie należy odłożyć jednego pomidora i ogórka i pokroić w drobną kostkę. 3. Resztę pomidorów, ogórka, cebulę,paprykę blendujemy

Coś z niczego
Placuszki chlebowe 202

Sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa Składniki 3-4 kromki czerstwego chleba ok. 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3-4 pieczarki 1/2 cebuli 1/2 papryki kawałek cukinii sól, pieprz curry Sposób przygotowania Chleb … Czytaj dalej Placuszki chlebowe

czarrna od kuchni
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 159

puszka pomidorów 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego  chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie

O kuchni z uczuciem
Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich 349

boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą (2-3 porcje) Składniki: 250 g boczku, plasterki podsmażone na chrupiąco 100 g sera brie, pokrojonego w plastry 4 kromki ulubionego chleba Składniki na karmelizowaną cebulkę: 3 duże cebule, pokrojone w plasterki 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu z czerwonego wina Przygotowanie: W celu przygotowania karmelizowanej cebulki, rozgrzej dużą

karmelowy
Tarama - pasta/dip z kawioru 177

oliwy z oliwek Z chleba odcinamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę i namaczamy w mleku. Kiedy namoknie, lekko odciskamy z nadmiaru mleka. Przekładamy do pojemnika blendera. Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy do odciśniętego chleba, posypujemy papryką, dodajemy kawior i wszystko gładko miksujemy. Oliwę łączymy z sokiem z limonki tak, jakbyśmy robili majonez - trzeba to zrobić stopniowo i powoli. Następnie połączoną

Kuchnia Prezydentowej
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 140

winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij z nich twarde

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 225

przygotowania: 20 min. Składniki: 6 łyżek oliwy  2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Kiełbasę chorizo obierz ze skóry i pokrój na półplasterki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej(...)dodaj cebulę i kiełbasę i smaż na małym ogniu przez 3-5 minut. Przełóż do oliwy z octem.  Ciecierzycę odsącz z zalewy. Połowę rozgnieć widelcem, po czym całość (czyli pół rozgniecionej i pół w całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania