spożywanie cebuli przez kilka dni pod rząd. Nie musi być surowa, dla lepszego smaku może być duszona, przyprawiona solą, pieprzem, czy oliwą. Spożywana z chlebem może stanowić całkiem smaczne danie. Ciekawym jest również fakt, że cebula nieźle regeneruje wątrobę. Zatem może stanowić całkiem niezłe rozwiązanie, gdy poprzedniego dnia nieco przesadzimy z alkoholem. Jednak nie każdy i nie zawsze możne spożywać
Marder&Marder Manufacturecebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze wyrobić. Keksówki
Trzeci talerzcebule 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek 100 g startego sera mozzarella ogórki konserwowe ulubiony chleb sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy w piórka. Szklimy na oleju, dodajemy(...)pokrojoną na plasterki (3-4 mm) kiełbasę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem koncentratu, od czasu do czasu mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba posypujemy startym serem, posiekanym koperkiem, układamy duszoną cebulę z kiełbasą. Zapiekamy 5 min w temperaturze 180°C. Na wierzch, przed podaniem, układamy plasterki ogórków. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenefektu :) Podane proporcje wystarczyły na 14 muffinów (a ściślej na 12 muffinów i 1 kokilkę :)) Składniki: 6 kromek czerstwego chleba, namoczonych w mleku lub w wodzi i lekko odciśniętych 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki(...)papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle do miękkości. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii drobno siekamy. Do zmielonego mięsa
Trzeci talerzpatelnię łyżkę masła i polewać steki w trakcie smażenia. Odłożyć do ostudzenia (najlepiej na kratkę, nie talerz). Pieczarki pokroić dość drobno, podobnie cebulę. Podsmażyć razem na patelni po stekach, odłożyć do wystudzenia. Podsmażyć bekon na chrupko. Z chleba odkroić górną warstwę (jak do żurku) i dokładnie wydrążyć chleb z miąższu. Teraz układamy nasze nadzienie kanapki z wołowiną(...)warstwowej. Na dno chleba kładziemy 1-2 steki (połowę z tych, które usmażyliście), tak by pokryły dno. Na nie wykładamy cheddar – dokładnie od brzegów wydrążonego chleba. Kolejna warstwa to pieczarki z cebulą. Na nie kładziemy liście szpinaku baby. Następnie układamy chrupki bekon. Na niego kładziemy drugi ser i przykrywamy resztą steków. Wszystkie warstwy nakrywany odciętą górą z chleba
Pociąg Do Kuchnismak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i solimy. Wrzucamy ją do miseczki. Na cebulkę kroimy lub rwiemy chleb. Zalewamy je gorącą wodą
ChilliJemymoże go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą. Podaję je z razowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów
Kulinarne przygody Gatitygorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe); 2 czubate łyżki mąki pszennej; 3 łyżki masła; 3 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Na grzanki: 4 kromki chleba pszennego. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej, wrzucić masło i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić(...)pokrojoną w pióra cebulę i podsmażać, aż stanie się delikatnie złocista. Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać mąką pszenną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, i dusić pod przykryciem (garnek przykryć pokrywką) przez około 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlać około 200 ml bulionu, dokładnie wymieszać i gotować (bez przykrycia) przez około 5 minut
Gospodyni MiejskaBardzo często robię przeróżne pasty do chleba. Dziś dzielę się z Wami szybką i bardzo smaczną pastą z twarogu i ogórka kiszonego. By wyczarować taką pastę nie potrzebujemy wiele, wystarczy twaróg, ogórki i dużo pietruszki. Składniki: 200 g twarogu 2-3 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli 1/2 pęczku pietruszki jogurt naturalny/ majonez sól, pieprz Wykonanie: Twaróg wrzucić do miski
magiczna kuchnia KasiCebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć na dużym płomieniu do odparowania wody. Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem, nałożyć farsz z pieczarek i cebuli, posypać startym serem. Piec w 200C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści, a chleb podpiecze) Upieczone zapiekanki polać ketchupem i można podawać
Facet i nożemożemy wyczarować takie właśnie grzanki. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zapewniam że znajomi z domu wyszli najedzeni i bardzo zadowoleni. Składniki: 1 pszenny chleb kiełbasa lekko czosnkowa "Spichlerz Rusiecki' 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag żółtego sera pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu masło sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy(...)łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Chleb kroimy na kromki. Smarujemy masłem. Kiełbasę kroimy w plastry i wykładamy na chleb. Ser ścieramy na tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Do miski wkładamy ser, natkę i cebulę z czosnkiem. Łączymy z majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kromki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Pobite gary BarbaryEdyty , Julianny , Małgośki , Marty i Doroty . 4 duże marchewki 1 cebula 1 pomarańcza kawałek imbiru, ok. 1 cm 2 kromki czerstwego chleba sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, zeszklić na patelni. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Marchewki obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki, dorzucić do cebuli i dusić na wolnym(...)garnka z cebulą i marchewką. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Gdy marchew zmięknie zalać ją wrzącą wodą (na początek ok 0,5 litra). Chwilkę pogotować i całość zblendować na gładką masę (ja użyłam blendera kielichowego). Doprawić solą i pieprzem, jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej wrzącej wody i doprawić do smaku. Chleb pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę pod bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się i drobniutko kroi, nie wolno siekać jak cebuli czy np. szczypiorku!). Chleb smaruję jogurtem naturalnym, posypuję cukrem. Na wierzch nakładam grubo posiekaną nasturcję i miętę. Najlepiej smakuje w ogrodzie, gdy poranne słońce rozbudza naturę do życia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już jutro). Podaję go z moimi małymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 ml wody 50 g twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli pół niewielkiego jabłka pół czerwonej cebuli gorgonzola do smaku duża gałązka rozmarynu pieprz
Mienta blogwłoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej(...)smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy
mojewypiekiinietylko