możemy wyczarować takie właśnie grzanki. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zapewniam że znajomi z domu wyszli najedzeni i bardzo zadowoleni. Składniki: 1 pszenny chleb kiełbasa lekko czosnkowa "Spichlerz Rusiecki' 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag żółtego sera pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu masło sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy(...)łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Chleb kroimy na kromki. Smarujemy masłem. Kiełbasę kroimy w plastry i wykładamy na chleb. Ser ścieramy na tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Do miski wkładamy ser, natkę i cebulę z czosnkiem. Łączymy z majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kromki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Pobite gary BarbaryEdyty , Julianny , Małgośki , Marty i Doroty . 4 duże marchewki 1 cebula 1 pomarańcza kawałek imbiru, ok. 1 cm 2 kromki czerstwego chleba sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, zeszklić na patelni. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Marchewki obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki, dorzucić do cebuli i dusić na wolnym(...)garnka z cebulą i marchewką. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Gdy marchew zmięknie zalać ją wrzącą wodą (na początek ok 0,5 litra). Chwilkę pogotować i całość zblendować na gładką masę (ja użyłam blendera kielichowego). Doprawić solą i pieprzem, jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej wrzącej wody i doprawić do smaku. Chleb pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę pod bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się i drobniutko kroi, nie wolno siekać jak cebuli czy np. szczypiorku!). Chleb smaruję jogurtem naturalnym, posypuję cukrem. Na wierzch nakładam grubo posiekaną nasturcję i miętę. Najlepiej smakuje w ogrodzie, gdy poranne słońce rozbudza naturę do życia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już jutro). Podaję go z moimi małymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 ml wody 50 g twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli pół niewielkiego jabłka pół czerwonej cebuli gorgonzola do smaku duża gałązka rozmarynu pieprz
Mienta blogwłoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej(...)smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy
mojewypiekiinietylkokuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej słniny lub wędzonego boczku.Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka,majeranek,czosnek...Ile domów,tyle sposobów przyrządzania smalcu.Kanapki ze smalcem są bardzo modna przystawką i podaje się(...)bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach.Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża.Składniki na smalczyk do chleba:70 dkg słoniny1 duża cebula1 kwaskowate jabłko1 łyżeczka suszonego majerankuWykonanie:Słonine pokroić w drobną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrelaksować (także od gotowania ;)), a karmić ją (i całą rodzinkę oczywiście) będą najlepiej, o czym na pewno nam opowie! :) Składniki: 1/2 kg jednodniowego chleba w stylu włoskim 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 opakowanie ricotty garść liści bazylii sól i pieprz Wykonanie: Chleb pokroić (lub porwać(...)stopni na 20 minut. Pomidory pokroić na dosyć duże kawałki i przenieść do miski razem ze wszystkimi sokami. Cebulę pokroić na bardzo cienkie plasterki i dodać do pomidorów wraz z oliwą, octem i solą. Wymieszać. Upieczony chleb wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 20 - 30 minut do nasiąknięcia. Wyłożyć sałatkę na talerze. Dodać bazylię i ricottę. Skropić oliwą
zadanie-gotowanieświeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka 1 trawa cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny) 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko 1 kromka chleba Kurczaka opłukać i osuszyć, a następnie oprószyć z wierzchu solą(...)pieprzem. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodać posiekaną trawę cytrynową. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać do cebuli , wbić jajko i wymieszać do połączenia się składników. Napełnić farszem kurczaka i wykałaczkami spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą
O kuchni z uczuciemjeśli chcecie na bogato to część musicie zastąpić mięsem :). Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz gałka muszkatołowa imbir papryka ostra Po przyprawy polecam zajrzeć do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Marchewkę i pietruszkę gotujemy(...)również zbieramy po usmażeniu, a na koniec wątróbkę obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc. 2. W maszynce do mielenia mielimy wystudzoną wątróbkę, skwarki oraz cebulę, ugotowane warzywa, a na koniec chleb. Do zmielonej masy dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu czy ostrej papryki dozujemy wg. własnych upodobać
Apetyczna babeczkadynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki(...)wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię
Gotowanie jest łatwedodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostiniTe
Chilli Czosnek i Oliwafarsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz do podania cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli(...)wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno boczek, smażyć aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę
Stare Gary400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła listonic_name = "Terrina ze śledziem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "tacka filetów(...)pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb z masłem rozłożyć równomiernie na dnie
CoolinarniePLząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą(...)oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyniskowęglowodanowy, a także ze zdrowym profilem tłuszczów nienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka masło klarowane ( przepis , albo zwykłe(...)paleo . Możesz wzbogacić smak tego chleba dodając różnych przypraw. Świetnie smakuje w nieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich albo nawet trochę suszonej cebuli. Zobacz też modyfikację tego chleba o śródziemnomorskiej nucie: chleb paleo śródziemnomorski z pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Chleb ten jest dość zdrowy – zawiera prawie tyle samo tłuszczów omega
PaleoSMAK