chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:7/218)

Wodziōnka abo brōłtzupa (Śląska zupa chlebowa) 158

pedzieć, że tyn recept moł już nojmani 16 sto lołt. Co potrza? 2 sznity chleba łeżka fetu abo masła zōmbek czosku (jak lubicie, to mogecie sie go dać wiyncyj, yno sie dejcie pozōr, żeby po tym niy bōło bańtowania 17 we brzuchu) pó 18 cebuli liść bobkowy 19 2-3 kulki ziela angelskego trocha magi sōl i pieprz wrzōntek Pokrejcie

Chop w kuchni
POLEWKA CZOSNKOWA 133

ciemku kto będzie mysłał o czosnkowym zapaszku ,grunt to się nie przeziębić.Zapraszam!. 1.5 litra  bulionu z kury lub z kostki jak kto woli 2 kromki chleba 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki  1 łyżeczka majeranku 1 .5 łyżeczki kminku 1 suszony grzybek olej natka pietruszki sól pieprz **************************************  Bulion zagotować z dodatkiem(...)kminku i soli , dodač cebulę.Po zagotowaniu się bulionu dolač śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną zanotowanym bulionem,wymieszać.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć chleb pokrojony w kostkę. Czosnek utrzeć w miseczce ze szczyptą soli i majerankiem , rozdzielić utarty czosnek do każdego talerza,zalać gorącą polewką.Przyprawić solą i pieprzem na talerzu ,posypač grzankami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rybna pasta twarożkowa 190

domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu. Rybna pasta twarożkowa  Składniki:1 wędzona makrela o wadze 250 g250 g białego sera półtłustego3 łyżki śmietany 18 %1/2 cebulisólświeżo zmielony pieprz Wykonanie:Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Tost z serem brie i czerwoną cebulką 150

dlatego użyłam zwykłej Goudy. Chleb do tostów zastąpiłam ciemnym chlebkiem który upiekłam wczoraj, żeby chociaż trochę zdrowiej było, oczywiście można użyć zwykłego chleba tostowego! Składniki 2 kromki chleba tostowego pół małej czerwonej cebuli lub ćwiartka większej plasterek sera żółtego, najlepiej ementaler ser brie 2 łyżeczki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilkę na maśle, następnie dodajemy(...)trochę wody, tak aby cebula się nam nie przysmażyła a była mięciutka, jeżeli trzeba dolać trochę wody. Na jednej kromce chleba układamy ser żółty, na to nakładamy cebulę i na wierzch kładziemy ser brie, przykrywamy drugą kromką chleba i zapiekamy w tosterze. Można zapiec również w piekarniku jeżeli nie posiadamy tostera

Delusional Trine
Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami 189

troszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych

Kuchnia domowa Ani
Chleb zapiekany z żółtym serem 148

całość posypcie szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości. Składniki: 1 bochenek pszennego chleba 1/2 kostki masła (100 g) żółty ser (w plasterkach) 2-3 ząbki czosnku cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem) sól, pieprz Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła(...)folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W przygotowane nacięcia włożyć kawałki żółtego sera. Całość polać masłem wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Uwaga: masło i żółty ser powinny być w każdym nacięciu chleba. W przeciwnym razie, boki mogą być suche. Piekarnik rozgrzać do 180°C . Chleb zawinąć w folię. Piec 15 minut. Po upływie czasu, wierzch

Ugotować
Plasterki kiełbasy smażone z cebulką. 178

Plasterki kiełbasy smażone z cebulką. Składniki : 20 dkg kiełbasy  ( dobrej jakości ) 1 średnia cebula 2 łyżki oleju sól musztarda kilka kromek chleba Sposób wykonania : Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić na desce w plastry . Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wsypać pokrojoną cebulę i kiełbasę , smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli a kiełbasa zarumieni. Dosolić

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka na chlebowych grzankach 187

tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz   Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki a ser tarkujemy na dużych oczkach.   Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego(...)masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.   Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.   Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.   Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy.   Usmażoną kiełbasę z cebulą

Maminek kulinarny
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 186

zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone(...)czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki

Brzuszki Łakomczuszki
Pasta z wędzonej makreli 167

ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty - wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo posmarowana. :) Smacznego

Garniec Magalie
Panzanella 170

Państwu życzę. Poznajcie moją wersję panzanelli. Składniki: około kilograma różnego rodzaju pomidorów 5 kromek razowego pieczywa lub ciabatty 1 czerwona cebula 4 fileciki anchois 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego szklanka liści bazylii. Przygotowanie: Chleb grillujemy na suchej patelni i nacieramy czosnkiem(...)Jeśli macie suchy chleb i nie macie ochoty odpalać patelni, to rozgniećcie 3 ząbki czosnku, zalejcie je kilkoma łyżkami dobrej oliwy i taką miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie

ladykitchen
Panzanella 235

Państwu życzę. Poznajcie moją wersję panzanelli. Składniki: około kilograma różnego rodzaju pomidorów 5 kromek razowego pieczywa lub ciabatty 1 czerwona cebula 4 fileciki anchois 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego szklanka liści bazylii. Przygotowanie: Chleb grillujemy na suchej patelni i nacieramy czosnkiem(...)Jeśli macie suchy chleb i nie macie ochoty odpalać patelni, to rozgniećcie 3 ząbki czosnku, zalejcie je kilkoma łyżkami dobrej oliwy i taką miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie

ladykitchen
Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką 199

Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 łyżeczka oleju do smażenia (np. kokosowego) 1 duża starta na grubych oczkach marchewka kawałek posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka kminku 1/2 czerwonej cebuli 3 kromki chleba (np. żytni razowy) 100 g hummusu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Na rozgrzanym oleju podsmaż startą marchewkę z kminkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką i ostrą papryczką. Smaż krótką chwilę(...)cebula się zeszkli. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie posmaruj chleb hummusem. Na to połóż zawartość patelni, posyp solą, pieprzem lub ewentualnie innymi przyprawami. Możesz udekorować zieleniną, np. natką pietruszki i kawałkami cebuli. Smacznego! Wskazówki Możesz użyć gotowego hummusu ze sklepu, mój był z Lidla Żeby zaoszczędzić trochę cennego czasu rano, zetrzyj marchewkę dzień wcześniej np. do obiadu i zostaw

Powiedz dietom nie
Zrazy wołowe z chlebem żytnim 130

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Zrazy wołowe jak u babci 154

porcje): – 600 g udźca wołowego, możecie też znaleźć w sklepach mięsnych kawałek wołowiny określony jako zrazowa – 2 ogórki kiszone – 1 biała cebula – 150 g boczku chudego lub wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku(...)pieprzem oraz rozsmarować na nim cienką warstwę musztardy. Cebulę poszatkować i zeszklić. Przy cieńszym końcu (rozbite plastry mięsa mają mniej więcej kształt prostokąta) kładziemy połowę ogórka, pasek z chleba, trochę zeszkolnej cebuli i kawałek boczku. Mięso zawijamy w roladę – zabezpieczamy ją nitką (białą), wykałaczkami lub specjalnymi igłami do zrazów. Osobiście używam nitki i daje, jak dla mnie, najlepsze efekty

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania