chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:13/218)

7 przepisów na mielone 4265

dopada mnie brak czasu, chęci i weny to najczęściej sięgam po mięso mielone. Zazwyczaj wychodzą z niego zwykłe mielone z cebulą, namoczonym czerstwym chlebem i przyprawami, ale jak mam … Czytaj dalej 7 przepisów na mielone

czarrna od kuchni
LECZO Z CUKINIĄ 299

Jest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem.     SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki

słodki bratek
Mielone z orzechami 183

Smażone bez tłuszczu i bez panierki. Składniki łopatka bez kości 30 dkg cebula 1 szt chleb czerstwy 1 kromka jajko 1 szt orzechy włoskie 5 dkg przyprawa do mięsa mielonego … Czytaj dalej Mielone z orzechami

czarrna od kuchni
15 pysznych przepisów na piknik 133

botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany  chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się od przepisów na te pyszności

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 161

lodowa, rukola, cykoria, strzępiasta -cebula czerwona w drobne wiórki posiekana -awokado w drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól

BaRepas
Gazpacho 132

całość. SKŁADNIKI:4 duże pomidorypół papryki żółtejpół papryki czerwonej 1 średni ogórek świeży 1 mniejszą cebulę 2 ząbki czosnkubazylie kilka listków sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku płatki mielone chili do smaku chleb pszenny klik jak go zrobić  3 kromki sok z limonki2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy(...)masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami - schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin - podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie - jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu Smacznego

Basia w kuchni
Grzanki z serem i kurkami 134

oraz pięknymi młodymi borowikami, a że wczoraj zrobiłam żytni chleb to nie mogłam sobie podarować grzanek, a jutro jeszcze będzie zupa. Składniki: - 4 kromki domowego chleba - 4 garście małych jędrnych kurek - 1 czerwona cebula - 10 dag sera żółtego, może być wędzony lub oscypek - masło - sól - pieprz - świeża natka pietruszki 1. Grzyby myjemy pod bieżącą wodą(...)patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kurki z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zgarniamy na talerz.  2. Na pozostałym maśle na patelni obsmażamy chleb, następnie nakładamy na kromki kurki z cebulą, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika z funkcja grzałki od góry. Gotowe grzanki posypujemy zieloną natką pietruszki. Nie jestem zwolennikiem dużej ilości sera, bo gubi się

Apetyczna babeczka
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 154

zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna - musicie koniecznie spróbować! Przepis i informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas(...)wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chleb na 1 godzinę aż do wystygnięcia. Ostudzony szczelnie zawinąć w folię aluminiową, a potem torbę foliową – schłodzić (może być w lodówce), a kroić i jeść najlepiej po 1-2 dniach. Pyszny, aromatyczny – absolutnie wspaniały!!! Pumpernikiel możemy przetrzymywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu miesiącami.  KONFITURA Z POMARAŃCZY I CEBULI Z CHILI  /cytuj

KUCHARNIA
Panzanella 164

tylko na upały.Składniki:kilka pomidorów różnego rodzaju2 kromki czerstwego pieczywa1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuświeża bazyliasól, pierzłyżka octu z czerwonego wina2 łyżki oliwyPomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę i przyrumienić na patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut.Włożyć kawałki pomidorów do miski, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę

wyzwania kuchenne
Schab w migdałowej skorupce 168

schabu wieprzowego bez kości 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 1 cebula sól, pieprz Marynata: 350 ml białego wina 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 goździki 3 łyżki miodu Skorupka migdałowa: 30 g masła 50 g migdałów 1 kromka tostowego chleba 1 łyżka miodu 1 żółtko sól, pieprz Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do worka foliowego, wlać wino. Dodać(...)kawałki, a cebulę w półksiężyce. Mięso osuszyć, posypać solą oraz pieprzem, przełożyć na blasze. Dodać warzywa i lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą. Skorupka migdałowa: Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa cebulowa 125

wołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury) * cebula- 1,2 kg * białe wino słodkie- 120 ml * masło klarowane- 40 g * sól, pieprz- do smaku * kromki chleba/ bagietka + starty ser Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka(...)całość gotować przez około 4-5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Wariant 2: Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z pomidorów 163

krem przyrządzę z pomidorów z puszki. Składniki: 1/4 serera 1 mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz(...)liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z warzywami. Pomarańczę kroimy w ćwiartki... ...miąższ odkrajamy od skórki... ...kroimy jeszcze na pół i dodajemy do cebuli

Taste Of My Day
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 198

jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Zakwas: – 1 szkl. żytniej mąki razowej – skórka chleba razowego (upewnijcie się, że jest pieczony na zakwasie, inaczej rozczyn może spleśnieć) – 5 ząbków czosnku – 1 cebula – sól Wykonanie: Zakwas(...)szklanego (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami odpowiedniego kamiennego) co najmniej litrowego naczynia wsypać mąkę i dodać odrobinę wody – rozmieszać. Dodać litr wody (przegotowanej!), zmiażdżony czosnek, posiekana cebulę i skórkę razowego chleba. Dobrze wymieszać. Naczynie przykryć lnianą ściereczką, ewentualnie gazą. Zabezpieczyć np. gumką recepturką (żeby przykrycie nie wpadło do naczynia). Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Przez

Pociąg Do Kuchni
Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 215

mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy(...)minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki z pieczarkami 140

efekt na prawdę smaczny. Zazwyczaj taki farsz wykorzystujemy do nadziewania bułek, ale tym razem wykorzystaliśmy chleb. Ostry smak pieczarek idealnie komponuje się ze smakiem chleba. Ojjj, ale się zajadałam Składniki: - 1/2 kg pieczarek, - 1 duża cebula; - oregano, ostra papryka; - plasterki żółtego sera; - olej rzepakowy - czosnek - kromki chleba; Wykonanie: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy umyte pokrojone pieczarki. Dodajemy sporą(...)olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną wrzucamy cebulę do pieczarek i wszystko razem jeszcze chwilę mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oleju i tworzymy taką „mazię”, którą smarujemy każdy kawałek chleba. Na tak przygotowane kromki nakładamy porcję pieczarek, kawałek sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania