Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica.składniki:6 kromek chleba tostowego6 jajek1 duży plaster sera żółtego1 mała cebula czerwonado posypania sól ziołowa250 g pomidorków koktajlowych1 mała cebulka biała1 łyżka posiekanej natki pietruszkiprzyprawa do pomidorów KamisDo foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę
Monia miesza i gotujechoć pewnie mniej efektowna. Śniadanie wyszło bardzo smaczne, polecam :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżej żółtej papryczki chili 2 jajka 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1/4 małej czerwonej cebuli 1/2 limonki 1/2 awokado 2 kromki chleba żytniego z ziarnami oliwa sól pieprz A jak to zrobić: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyciągnąć pestki. Drobno pokroić miąższ, doprawiając go oliwą, solą, pieprzem(...)czosnkiem i drobno posiekaną cebulą. Awokado obrać ze skóry, rozgnieść, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Małą miseczkę wyłożyć folią spożywczą, którą delikatnie natłuścić oliwą. Na środku ułożyć drobno pokrojone chili, wbić jajko i oprószyć je lekko solą. Brzegi folii złączyć i wyciskając ze środka powietrze związać na supeł (można pomóc sobie gumką recepturką). W garnku zagotować
Kuchnia w opałachwołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy(...)poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy na patelni smalec
Marder&Marder Manufacturepysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem. Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek kroimy(...)patelni, gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę i boczek dajemy do bobu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy
Smakowity Blog KulinarnyRZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO SERA GRAN PADANO - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą czosnkową). Sałatę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Rzodkiewki kroimy
SMYKWKUCHNImałego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki pleśniowe okrągłe Grzanki • 4 kromki chleba tostowego • 2 łyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać
To co kochamcebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem(...)krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać z grzankami i płatkami.Na maśle podsmażyć pokrojony chleb w kostkę na złote grzanki.Migdały podprażyć na suchej patelni
Ala piecze i gotujeplacek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Cebulę(...)dodajemy od mięsa i chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy chleb podzielony na małe kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy jajko
Taste Therapynaszpikowany wszelakimi E, dlatego też wg mnie, mimo kaloryczności, taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz
Walijskie Pichceniesałatka nie dałaby rady. Szaroburość totalnie rozproszona i nawet jakby więcej słońca w głowie :) Toskańskiego, oczywiście! Panzanella Potrzebujesz: 100g czerstwego chleba (bułki lub ciabatty) 300g dojrzałych pomidorów 1 łyżka kaparów 4 filety anchois 2 upieczone papryki 1/2 małej cebuli garść świeżych liści bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia(...)Chleb opiecz w piekarniku nagrzanym do 150*C ok. 5-7min. 2. Pomidory umyj i pokrój w cząstki, paprykę pokrój w paski. 3. Cebulę pokrój w cieniutkie półkrążki. 4. Fileciki anchois drobno poszatkuj. 5. Pokrojone składniki umieść w misce, dodaj kapary i ocet z oliwą- delikatnie przemieszaj. 6. Dopraw całość solą i pieprzem. 7. Ciepły, podpieczony chleb porwij
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka słoiczków. Podaję go z chlebem i ogórkiem kiszonym lub smażę na nim jajecznicę (jest w tedy naprawdę pyszna). Polecam! Składniki na smalec z cebulą: 600 g słoniny bez skóry 300 g cebuli 0,5 łyżeczki majeranku szczypta tymianku
Rozpustne gotowaniemąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę i rozpuszczone w mleku
Szalona Kuchnia Ewelinypietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy
Delusional TrineHiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa
wyzwania kuchennemniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się(...)skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie cebulę, tym głębszy smak zupy. Cebula może lekko przywrzeć do patelni, więc aby zebrać cały smak przed dodaniem jej do zupy wlejcie na patelnię ok. 2 chochle zupy, zagotujcie całość i zeskrobcie wszystkie smakowite resztki. Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę z patelni. Doprawiamy solą
Cooking Monster