Chleba naszego powszedniego... Bochen z pieprzem, cebulą i serem żółtym, pokochacie od pierwszego kęsa... Składniki na jeden bochenek: - 45 dag mąki pszennej - 4 dag drożdży - 5 dag masła - 1/2 łyżeczki cukru - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 2/3 szklanki ciepłej wody - 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar - 1 drobno posiekana cebula(...)dużej miski. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na kilka minut aby zaczęły fermentować. Do mąki dodać gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera, cebulę i drożdże oraz wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić
Apetyczna babeczkaznika w oka mgnieniu. To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba. Pychota! 1 puszka fasoli białej 1 cebula 2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku (jak ktoś lubi) sól i pieprz Dodatkowo: olej roślinny do smażenia Skwarki(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem. Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę i wymieszać z kaszą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz resztą składników. Całość doprawić do smaku i porządnie schłodzić w lodówce. A tak przy okazji... chciałabym Wam zaprezentować i polecić kolejne produkty Brabantia: - chlebak - klik - otwieracz do puszek
Di gotujeWariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą
Grahamka, weka i kajzerkapiecz wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego
greenscarfjest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na tą przekąskę powinien na stałe wpisać się w ich tradycje i być kluczowym daniem na szwajcarskim święcie cebuli w Berni. Słonina ta jest znana również jako kiszona, co powiem szczerze pierwszy raz słyszę. U nas zawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek pieprz czarny(...)górę. Zamykamy pojemnik i odkładamy na ok 2 tyg w chłodne miejsce. Słonina jest gotowa kiedy odkrojony plasterek jest przeźroczysty.U nas w domu jedzona do chleba, jako swojskie carpaccio z piórkami cebuli i okraszone octem. Idealna do % wody. Ten kto zna jej smak wie, że to jest tak dobre, że za bardzo słoniny reklamować nie trzeba
Malinowe Pocałunkizupa otrzymuje fajny kolor. Jest świetna, ale zdecydowanie najlepsza do jedzenia tuż po przygotowaniu. Dzisiaj podałam ją z krakersami ze strony burczymiwbrzuchu.pl . 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 1,5-2 litry bulionu kilka łyżek miąkiszu chleba (ja zwykle zużywam około 1/3 bochenka z dnia poprzedniego, przy ciut większej ilości bulionu) 2 jajka sól, pieprz Cebule drobno siekamy. Podsmażamy
Smaki Na Talerzuobiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw. Składniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka zielonego groszku 1litr bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz Grzanki: 3-4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. 2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać(...)dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Wlać bulion, zagotować, dodać brokuł i gotować około 8 minut. Po tym czasie dodać zielony groszek i szczypiorek. Gotować około 4 minut. 3. Wszystko zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi
Szalona Kuchnia Ewelinywoli mięsną wersję. Ten przepis to moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry 5 dkg Wywar warzywny gotuję(...)ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona ale ja tego nie robię) - na rozgrzanym tłuszczu w garnku, przysmażyć cebule i czosnek, dodać pomidory, jeszcze chwile smażyć. - dodać paprykę, zalać bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować. - chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. - doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min. - przed
Eli GotowaniePyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 30% pieprz, sól chleb na grzanki masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: 4 kanapki 250 g twarożku, np.wiejskiego 1 łyżka ziół drobno posiekanych, u mnie szczypiorek, pietruszka i bazylia 4 duże plastry wędzonego łososia 4 kromki żytniego chleba 8 zielonych szparagów killa krążków czerwonej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Szparagi blanszuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Podsmaż lekko na maśle
codojedzeniaZupa: -dużo cebuli (tak na oko: kilo, półtora) -dwie łyżki oliwy -jeden serek topiony -sól, pieprz -trzy kostki rosołowe -2 litry wody Grzanki: -dowolna ilość chleba -trochę oliwy -ząbek-dwa czosnku -sól Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w dowolne dosyć duże kawałki a następnie podsmażamy chwilę na oliwie. Dolewamy troszkę wody i powoli dusimy aż cebula będzie całkowicie miękka (uzupełniamy(...)jakiś czas ubytek wody). Wodę gotujemy w garnku i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe a potem dodajemy gotową cebulę. Dodajemy także serek oraz przyprawy. Następny krok jest najtrudniejszy: należy znaleźć kogoś kto nam użyczy blendera. (Zdaje sobie sprawę że nie jest to idealne danie na studenckie, ubogo wyposażone kuchnie ale czasem udaje się pożyczyć wiele ciekawych gadżetów) Gdy już
Tanie przepisy studenckiechyba idiota konstruował ta ankietę. Teraz wiem, że pytanie było zasadne, znalazłam takie danie, wymiata. SZTOS SKŁADNIKI: -2 kromki chleba (skórki okrojone, kromka w kwadrat) - jajko sadzone (ścięte tylko białko) - łyżka ketchupu - kilka kropli tabasco -odrobinę cebuli pociętej w piórka - plaster miękkiego żółtego sera - 10 plasterków boczku (bardzo cienkie i długie) - łyżka masła W CHLEBIE ZA POMOCĄ łyżki
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki: ok. 1/2 kg szynki wieprzowej 2 kromki czerstwego chleba 1/2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula 4- ząbków czosnku sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka … Czytaj dalej Pieczeń z sosem grzybowym
czarrna od kuchnipomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól, 3 łyżki stołowe pasty firmy Jamar - passata Wykonanie: Warzywa myjemy
W Moim Magicznym DomuJeżeli zostanie Wam choć odrobina tej sałatki, zróbcie sobie kanapki z nimi z opiekanym chlebem. Palce lizać! cukinia papryka czerwona cebula biała natka pietruszki Na marynatę: oliwa 3 łyżki ocet winny 2 łyżeczki miód płynny 1/2 łyżeczka sól do smaku 1 łyżeczka płatki chilli na czubek łyżeczki ząbki czosnku 1 sztuka Warzywa kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą. Rozgrzewamy
AZgotuj!