miejscu; czy trzeba coś dodawać?.. "Pasta" wylądowała tam, gdzie uznałam, że jest jej miejsce, a zamiast niej zrobiłam do chleba własną pastę "skwarkową" z tofu, w składzie której znalazły się, w kolejności wg udziału w zawartości: - tofu, skwarki cebulowe (cebula, olej kokosowy, pieprz), sól, sos sojowy, odrobina oleju konopnego. Widzicie różnicę? Jeśli chcecie zrobić sobie taką samą, wystarczy(...)oleju, oprószycie pieprzem, - 1 kostkę tofu pokruszycie do cebuli na patelni i przesmażycie chwilę razem, - wszystko z patelni przerzucicie do blendera, dodając soli i sosu sojowego do smaku, zblendujecie. Na początku pasta jest ciepła, więc miękka, kiedy stężeje jest sztywna, jak widać na zdjęciu. Świetnie smakuje nie tylko do chleba, ale również jako dip do marchewkowych i selerowych surowych słupków
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmusi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już(...)warzywny ) 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc) lub ziemniaki okraszane cebulą (jako wersja żurku na zwykły obiad) *opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie – Wykonanie: Kilka dni wcześniej przygotować zakwas
Kulinarne Przebojeoliwę z oliwek – sól, pieprz Kaszę ugotować w podwójnej objętości wody, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać pokrojoną pietruszkę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wlać odrobinę oliwy i ponownie zmiksować. Podawać z chlebem lub jako sos do przystawek
Szybko Tanio Smaczniemąki pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej typ 2000 210 ml wody 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin przed użyciem. Robimy więc zaczyn (to znaczy mieszamy łyżką przez minutę(...)przez około 7 minut i następnie dodajemy oliwę, cebulę i natkę pietruszki. I wyrabiamy kolejne 7 minut. Następnie zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę żeby trochę podrosło. Po tym czasie przekładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 6 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb przez 10 minut. Potem zmniejszamy temperaturę
Marder&Marder Manufacturepierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą(...)mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać.Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w plasterki, przesmażyć
Stare Garychleb to nie mogło zabraknąć takiej jajecznicy. Każdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście na jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota
Kuchnia w opałachserowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników(...)Wcześniej dodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych
Cooking Monsterserowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników(...)Wcześniej dodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych
Cooking Monsterdodatkiem papryki, podawany z grzankami i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością nasion Chia :) Składniki: 1 kg dyni 3 małe marchewki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 500-750 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku grzanki (czerstwy chleb pokrojony w kostkę podsmażany na maśle ) 1/2 szklanki słonecznika 2 szczypty nasion Chia pieprz, sól, curry, ostra papryka oliwa Wykonanie: Obieramy nasze
W Moim Magicznym Domudaniu. Caponata najlepiej smakuje z chlebem na zakwasie . Grube kromki chleba posmarowałam kozim twarogiem. Caponata w misce lub na kanapce z kozim twarogiem to świetne połączenie smakowe. Jak dla mnie idealna kolacja. Caponata z bakłażanem Składniki: 1 bakłażan, około 350 g 3 pomidory, sparzone 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pomidorowego przecieru 1 łyżka kaparów w zalewie(...)pieprzowej sól do smaku ½ łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 3 łyżki oliwy Do podania kozi twaróg chleb na zakwasie Bakłażan pokrój w kostkę lub paski. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj kapary
codojedzeniaprostu pyszne kotleciki. Polecam :) SKŁADNIKI : 400-500 g mięsa z indyka (filety) 1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem
Pani na deserkoktajlowych ogórek kiszony mała cebulka kilka plastrów żółtego sera oliwa z oliwek + olej lniany lubczyk, przyprawa do pizzy, świeżo zmielony pieprz, suszona natka Przygotowanie: Kromki chleba smaruję delikatnie majonezem, układam na nich po plasterku cebuli. Na to układam plasterek sera (może być tarty), kroję (opcjonalnie) na trójkątne grzanki. Na nie układam plasterki pieczarki i plasterki pomidora lub ogórka. Robię
Zasmakuj Kuchnirazem zapraszam Was na kotlety, które są pyszne i bardzo sycące. A na blogu również znajdziecie kilka przepisów na sałatki czy pastę do chleba z bobem. Składniki: 1 kg bobu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować do miękkości, wystudzić. Obrać ze skórki
magiczna kuchnia Kasirozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela angielskie papryka wędzona
wesoła kuchniaDorzucić wtedy kaszankę i podzielić ją na mniejsze kawałki łopatką. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka się rozpadnie, przemiesza z cebulą, a całość się ładnie przypiecze. Podawać z domowym chlebem i dodatkiem chrzanu. Smacznego
Grunt to przepis!