chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:40/218)

Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować" 109

Męża) świetnie się wpasował! To też sposób na niezapowiedzianych gości, gdy w lodówce jednak jakieś resztki jedzenia są :) Składniki: kilka kromek lekko czerstwego chleba 1 duża laska kiełbasy 1 laski kabanosa 2 papryki 1 pomidor 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo ser topiony w plastrach 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii(...)drobniejsze kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - szklimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w paseczki, a gdy się przesmażą i stracą surowość dodajemy kawałki pomidora obranego ze skórki oraz przyprawiamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem. 2 jajka rozkłócamy, mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 244

różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy  i opłukanych 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny) 6 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty 2 ząbki czosnku 3 puszki (po 200 g) tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły(...)puszki) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie opiecz chleb w piekarniku lub na patelni grillowej. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku. Rozłóż sałatkę na grzankach, a na wierzchu ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Jarmuż z ciecierzycą 134

Jarmuż znowu pokazał się w sklepach i na rynku. Trzeba było taką okazję wykorzystać. Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty

Stare Gary
TAGINE Z KURCZAKA 153

Tagine-mięsny raugot,są to pocięte na kawałki części mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw.Delikatny kurczak ,migdały i cudowna oliwa w której zanurza się świeżo upieczony chleb,niebotyczna rozkosz podniebienia i rozpusta w  biały dzień.   1 kurczak 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki imbiru tartego(świeży) 2 łyżeczki cynamonu 5-6 cebul 200ml.wody pieprz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z białej fasoli i pieczarek 95

Dzisiaj kolejna pasta. Tym razem z białej fasoli i pieczarek. Smaczne smarowidło do chleba. Doskonale smakuje też z krakersami. 2 szkl ugotowanej białej fasoli 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 – 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, dodać pokrojone pieczarki

Polska Zupa
Pierogi z mięsem gotowanym 234

Co jakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry

Stare Gary
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 168

smakowi zapamiętanemu z dzieciństwa, bo i po co mi rozczarowanie. Może sekret tkwił w sposobie zagęszczania sosu? może w ilości użytej cebuli? nie wiem tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam(...)chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam tak jak to czyniono w kuchni staropolskiej czyli jako przyprawę i dorzuciłam je do sosu. Efekt? Sos gęsty i kremowy, i korzenny zapach w całym domu, co najważniejsze piernikowa nuta wcale w nim nie dominuje :)  Wołowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z makreli z papryką 165

pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam!składniki1 makrela wędzona,  bez skóry i ości3 łyżki majonezu1 cebula1 łyżeczka płatków chili1 łyżka pasty pomidorowej1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika)pęczek koperkuSól, pieprzprzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby

Stare Gary
Krem szczawiowo-szpinakowy 109

sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Grzanki • 4 kromki chleba tostowego pszennego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać(...)miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany

To co kocham
Zupa ze świeżych grzybów 203

Zupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu

Gospodyni Miejska
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 207

Standardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 209

podobną potrawą - Pici con le Briciole, czyli produkowany pod Sieną makaron w kształcie grubszego spaghetti, z okruchami chlebowymi i anchois. Jak widzicie, Włosi tak bardzo nie chcą marnować chleba, że dodają go nawet do swojego ulubionego produktu - makaronu:) Ja z kolei zachęcam Was do przygotowania poniższej sałatki, która odmieni dobrze Wam znaną gotowaną fasolkę szparagową. Zapraszam! Sałatka z pomidorków(...)pokrojonej na kawałki długości kciuka 400 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki (u mnie miniaturowe pomidory malinowe, pokrojone na ćwiartki) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego 3,5 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
#4 Krem z grochu i selera naciowego z ziołowymi grzankami 127

ziołowymi grzankami, zapraszam! Składniki na zupę: seler naciowy  opakowanie mrożonego groszku 3 marchewki 2 pietruszki 5 dużych ziemniaków mała cebula kilka listków mięty biały pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie Składniki na grzanki:  5 kromek chleba oliwa z oliwek majeranek, sól Zupa:  Groch rozmrażamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem(...)kroimy w większe kawałki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia wsypujemy groszek i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy seler z cebulą i grochem oraz kilka liści mięty. Liść laurowy i ziele angielskie wyciągamy (aby było łatwiej, możemy na początku wsadzić te przyprawy do gazy i zawiązać). Gotujemy przez około 10 minut

Taste of imagination
Szaszłyki z łososia z gruszką i pomarańczem 126

szczęścia nie potrzebuje. Szybkie, proste i jakie dobre :-) 30 dkg łososia 1 gruszka 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 1 pomarańcza 6 kromek chleba 1 ser camembert z pieprzem przyprawa do grilla sok z cytryny olej rzepakowy 1 cebula czerwona Łososia kroję na kawałki, przekładam do miski, posypuję przyprawą do grilla, dodaję cztery łyżki oleju, mieszam i odkładam na godzinę(...)cytryny. Na patyczki do szaszłyków nabijam pomidorka, plaster cukinii zwinięty w harmonijkę, łososia, plaster cebuli, gruszkę i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje olejem, posypuje przyprawą do grilla. Grilluję obracając od czasu do czasu. Pomarańcze kroję w plastry i też grilluję. Na chlebie układam kawałki sera pleśniowego, posypuję przyprawą do grilla i grilluję

wesoła kuchnia
Żur sandomierski 185

białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 jajka ugotowane na twardo olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej(...)godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania