chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:49/218)

Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese 303

serem (4 porcje) Składniki: 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 szklanki startego sera Bursztyn 8 kromek chleba, u mnie tostowy masło do posmarowania chleba sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej na dużej(...)dodaj cebulę wraz z czosnkiem i smaż mieszając przez kolejną minutę. Wlej białe wino, gotuj zdrapując drewnianą łyżką podsmażone drobinki z dna patelni, aż wino praktycznie odparuje i na koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia. Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem. Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż

karmelowy
Zupa Dyniowa z Mleczkiem Kokosowym 151

użyłam zamrożonej dzięki czemu przygotowanie zupy zajęło mi kilka chwil. Zjadłam ją z kromkami domowego chleba  Orkiszowego z ziarnami , który też jest łatwy a do tego długo zachowuje świeżość. No to zaczynamy ;) Składniki: ok. 2,5 szklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego(...)kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec można jeszcze doprawić i zmiksować, ja lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą zupę przekładamy do miseczki, robimy kleksa z mleka kokosowego, posypujemy tymiankiem i podajemy z grzankami z chleba. Ja kromki włożyłam do tostera. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałatka śledziowa 155

przejdą. Idealna do bagietki na śniadanie wigilijne, ale nie tylko od święta. Taką sałatkę lubimy czasem wrzucić na kromkę chleba i zajadać na śniadanie. Składniki: 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju 6 ogórków konserwowych 2 duże cebule 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy majeranek i pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe kroję w większą kostkę, ogórki

Zasmakuj Kuchni
Pizza ze szpinakiem 155

współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie,  wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu   Kwestia Smaku .  Składniki na ciasto

pink envelope
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 220

sól i pieprz do smaku szczypta płatków chilli jogurt do podania na grzanki: 6 kromek ulubionego chleba 1 duża gruszka pokrojona w kostkę 100 g sera gorgonzola 2-3 liście jarmużu, usunięte grube łodygi, liście podarte na kawałki Przygotowanie prostej zupy dyniowej: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowa zupa z kalafiora z kurkami 146

gramów kurek świeża bazylia sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba Wykonanie: Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw.  Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka. Obierz i pokrój cebulę.  Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście(...)kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo pyszne!). Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, kalafior, ziemniak i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.  Wlej bulion, zagotuj. Następnie wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.  Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Do połowy

Garniec Magalie
Wielkanocny żurek w chlebie 133

boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki(...)dodać z akwas i gotować jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić majerankiem . U gotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki. W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu. Wesołego Alleluja

MarciochaKucharzy
Pieczeń rzymska z indyka 216

łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki 2 puszki fasoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy

Mama Gotuje
Wielkanocny żurek. 159

ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli Przygotowany raniej zakwas  1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.  Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą

Kuchnia Łukasza
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 154

pomidorow idealnie zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic(...)wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem kilka minut na silnym ogniu,az zapachnie dyniapomidory z gory naciac na krzyz,zalac wrzatkiem na kilka minut,ostudzic i zdjac skore.Pokroic w gruba kostke i dolozyc do garnka z dynia.Zalac bulionemi gotowac okolo 15-20 minutkromki chleba pozbawione skorek pokroic w kostke i zrumienic na 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki z curry 292

SKŁADNIKI -5 kg ogórków (2,5 porcji zalewy) -liść selera -cebula -czosnek ZALEWA -1,5 litra wody -jedna szklanka octu 250 mil. -2 szklanki cukru -40

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa 157

się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym 1116

polecam. Jeśli przygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami  w komentarzach. Fotki dań mile widziane :) 1 chleb tostowy 500 g mięsa mielonego drobiowego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 300 g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól pieprz(...)delikatnie zeszklić cebulę, a następnie posiekany czosnek. Dodać mięso,   i podsmażyć aż będzie brązowe. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, wlać passatę pomidorową , doprawić solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę chleba tostowego, wyłożyć

O kuchni z uczuciem
Guacamole – podstawowy przepis 243

utrzymać zielony kolor potrawy, dodajmy na czas przechowywania pestkę. Zapobiegnie ona wybarwianiu. Guacamole sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, jako pasta do chleba czy dip do naczosów lub chrupiących świeżych warzyw. Można urozmaicić je papryką, cebulą lub pomidorami. Zamieszczony przepis stanowi bazę do własnej twórczości i kreatywności! Smacznego

MarcinChef
Chilli con carne 184

się wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej

Pobite gary Barbary
Śledzie w oleju 193

potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje

Wiem co jem
Sos tzatziki 168

pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie

Zasmakuj Kuchni
LECZO Z PARÓWKĄ I PIECZYWEM - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 211

dietetyczne. Danie ma 296 kcal. 1 parówka drobiowa 50 g. 0.5 strąka Zielonej papryki 60 g. 0.5 strąka czerwonej papryki 60 g. 1 cebula 30 g. 1 pomidor 100 g. Olej 5 g. 1 kromka żytniego chleba 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************ Warzywa pokroić w paski, parówkę obrać z osłonki i pokroić w pół plasterki ,poddusić na oleju rzepakowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMARAŃCZĄ 169

osączamy z zalewy. 3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami

słodki bratek
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 174

Pyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapuśniak warzywny z białej kapusty. Mocno rozgrzewający. 268

Kapuśniak warzywny tylko z białej kapusty. Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków

Apetyt na Zielone
Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą 223

Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania. Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą. Zachęcam do spróbowania. Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Leczo po meksykańsku 153

takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej

Passions hobbies life
Grillowana kiełbaska z cukiniowymi wstążkami i warzywną salsą 169

przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy ją na foli aluminiowej i umieszczamy na grillu, grillujemy aż będzie miękka i chrupiąca. Pomidory, ogórka i cebule kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek. Kiełbaskę dodatkowo podajemy z podpieczonym chlebem

VioletoweKucharzenie
Paprykowy Mamut 138

części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paski. Podsmażamy na patelni.  Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy: fasolę, paprykę, cebulę, koncentrat, pastę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut do miękkości. Podajemy z chlebem

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania