chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:50/218)

Wielkanocny żurek w chlebie 127

boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki(...)dodać z akwas i gotować jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić majerankiem . U gotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki. W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu. Wesołego Alleluja

MarciochaKucharzy
Pieczeń rzymska z indyka 207

łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki 2 puszki fasoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy

Mama Gotuje
Wielkanocny żurek. 151

ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli Przygotowany raniej zakwas  1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.  Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą

Kuchnia Łukasza
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 143

pomidorow idealnie zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic(...)wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem kilka minut na silnym ogniu,az zapachnie dyniapomidory z gory naciac na krzyz,zalac wrzatkiem na kilka minut,ostudzic i zdjac skore.Pokroic w gruba kostke i dolozyc do garnka z dynia.Zalac bulionemi gotowac okolo 15-20 minutkromki chleba pozbawione skorek pokroic w kostke i zrumienic na 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki z curry 282

SKŁADNIKI -5 kg ogórków (2,5 porcji zalewy) -liść selera -cebula -czosnek ZALEWA -1,5 litra wody -jedna szklanka octu 250 mil. -2 szklanki cukru -40

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa 150

się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym 1104

polecam. Jeśli przygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami  w komentarzach. Fotki dań mile widziane :) 1 chleb tostowy 500 g mięsa mielonego drobiowego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 300 g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól pieprz(...)delikatnie zeszklić cebulę, a następnie posiekany czosnek. Dodać mięso,   i podsmażyć aż będzie brązowe. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, wlać passatę pomidorową , doprawić solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę chleba tostowego, wyłożyć

O kuchni z uczuciem
Guacamole – podstawowy przepis 220

utrzymać zielony kolor potrawy, dodajmy na czas przechowywania pestkę. Zapobiegnie ona wybarwianiu. Guacamole sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, jako pasta do chleba czy dip do naczosów lub chrupiących świeżych warzyw. Można urozmaicić je papryką, cebulą lub pomidorami. Zamieszczony przepis stanowi bazę do własnej twórczości i kreatywności! Smacznego

MarcinChef
Chilli con carne 176

się wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej

Pobite gary Barbary
Śledzie w oleju 185

potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje

Wiem co jem
Sos tzatziki 160

pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie

Zasmakuj Kuchni
LECZO Z PARÓWKĄ I PIECZYWEM - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 200

dietetyczne. Danie ma 296 kcal. 1 parówka drobiowa 50 g. 0.5 strąka Zielonej papryki 60 g. 0.5 strąka czerwonej papryki 60 g. 1 cebula 30 g. 1 pomidor 100 g. Olej 5 g. 1 kromka żytniego chleba 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************ Warzywa pokroić w paski, parówkę obrać z osłonki i pokroić w pół plasterki ,poddusić na oleju rzepakowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMARAŃCZĄ 163

osączamy z zalewy. 3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami

słodki bratek
Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! 205

wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Gdy jajka ostygną, obieramy je ze skorupki. Kroimy wszystkie jajka w drobną kostkę, mieszamy w misce z cebulą i resztą składników. Znakomicie smakuje na bezglutenowym, domowym pieczywie takim jak ten chleb . Artykuł Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! pochodzi z serwisu

Fill The Bowl
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 156

Pyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków

Qlinarnie i Qlinarnie