utrzymać zielony kolor potrawy, dodajmy na czas przechowywania pestkę. Zapobiegnie ona wybarwianiu. Guacamole sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, jako pasta do chleba czy dip do naczosów lub chrupiących świeżych warzyw. Można urozmaicić je papryką, cebulą lub pomidorami. Zamieszczony przepis stanowi bazę do własnej twórczości i kreatywności! Smacznego
MarcinChefsię wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej
Pobite gary Barbarypotem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje
Wiem co jempachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie
Zasmakuj Kuchnidietetyczne. Danie ma 296 kcal. 1 parówka drobiowa 50 g. 0.5 strąka Zielonej papryki 60 g. 0.5 strąka czerwonej papryki 60 g. 1 cebula 30 g. 1 pomidor 100 g. Olej 5 g. 1 kromka żytniego chleba 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************ Warzywa pokroić w paski, parówkę obrać z osłonki i pokroić w pół plasterki ,poddusić na oleju rzepakowym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiosączamy z zalewy. 3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami
słodki bratekPyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków
Qlinarnie i QlinarnieKapuśniak warzywny tylko z białej kapusty. Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków
Apetyt na ZielonePiekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania. Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą. Zachęcam do spróbowania. Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietakie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej
Passions hobbies lifeprzeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy ją na foli aluminiowej i umieszczamy na grillu, grillujemy aż będzie miękka i chrupiąca. Pomidory, ogórka i cebule kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek. Kiełbaskę dodatkowo podajemy z podpieczonym chlebem
VioletoweKucharzenieczęści. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paski. Podsmażamy na patelni. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy: fasolę, paprykę, cebulę, koncentrat, pastę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut do miękkości. Podajemy z chlebem
Humanistka w kuchninaprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki. Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg kabaczka 1 duża cebula 150 g sosu pomidorowego ząbek czosnku 2 łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie: Kabaczka kroimy w plasterki
Kuchnia ŁukaszaDziś mam dla Was przepis na pyszną, taką typowo jesienną kolację. W menu chrupiące mini zapiekanki z grzybami leśnymi, bakłażanem i karmelizowaną cebulką. Pomysł idealny zarówno
Ostra na Słodkomalutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 500 g świeżych brokułów masło i olej do smażenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej(...)Ważne, by gotowała się jak najkrócej, by nie straciła witamin i smaku. Na patelni po mięsie i cebuli możesz przygotować grzanki. Na mojej patelni nie było już prawie tłuszczu. Jeśli zostało go u Ciebie za dużo, osusz patelnię ręcznikiem papierowym. Kromki chleba pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż kilka minut na średnim ogniu, często mieszając, aby równomiernie
Anioszek w kuchniwoda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego chleba (do podania) 1 łyżeczka oliwy listki bazylii główki szparagów do dekoracji Końcówki szparagów gotować około 20 minut(...)osolonej wodzie, w której gotowały się wcześniej szparagi na danie główne. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut. Cebulę lub pora posiekać dosyć drobno i zeszklić na maśle, dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę (miksować dłużej niż zwykle
Dietologjego przygotowanie do dosłownie 10 -15 minut! Mój smarowidło wzbogaciłam o kawałeczki kwaśnego jabłka, które razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami najpierw zrumieniłam na patelni, dzięki czemu uzyskałam efekt aromatycznych "skwarek". Na pajdzie świeżego chleba, z plasterkami kiszonego ogórka naprawdę ten smalec smakuje świetnie, a w przeciwieństwie do tradycyjnego (którego oczywiście(...)zdecydowanie więcej! Czego można chcieć więcej?! 😋 SKŁADNIKI: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) - w szybszej wersji 3 łyżki oleju roślinnego 1,5 cebuli 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1,5 łyżeczki majeranku suszonego 1 średnie twarde i kwaśne jabłko 2 ząbki czosnku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonyjego przygotowanie do dosłownie 10 -15 minut! Mój smarowidło wzbogaciłam o kawałeczki kwaśnego jabłka, które razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami najpierw zrumieniłam na patelni, dzięki czemu uzyskałam efekt aromatycznych "skwarek". Na pajdzie świeżego chleba, z plasterkami kiszonego ogórka naprawdę ten smalec smakuje świetnie, a w przeciwieństwie do tradycyjnego (którego oczywiście(...)zdecydowanie więcej! Czego można chcieć więcej?! 😋 SKŁADNIKI: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) - w szybszej wersji 3 łyżki oleju roślinnego 1,5 cebuli 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1,5 łyżeczki majeranku suszonego 1 średnie twarde i kwaśne jabłko 2 ząbki czosnku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilony