jego przygotowanie do dosłownie 10 -15 minut! Mój smarowidło wzbogaciłam o kawałeczki kwaśnego jabłka, które razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami najpierw zrumieniłam na patelni, dzięki czemu uzyskałam efekt aromatycznych "skwarek". Na pajdzie świeżego chleba, z plasterkami kiszonego ogórka naprawdę ten smalec smakuje świetnie, a w przeciwieństwie do tradycyjnego (którego oczywiście(...)zdecydowanie więcej! Czego można chcieć więcej?! 😋 SKŁADNIKI: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) - w szybszej wersji 3 łyżki oleju roślinnego 1,5 cebuli 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1,5 łyżeczki majeranku suszonego 1 średnie twarde i kwaśne jabłko 2 ząbki czosnku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa z oliwek 2 łyżki filet drobiowy(...)grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.). Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Dodać śmietanę. Chleb pokroić
Kuchnia Paulettesłyżeczka świeżo startego imbiru łyżeczka soku z cytryny posiekana natka pietruszki sól, biały pieprz mielony opcjonalnie: grzanki z chleba tostowego, ziarenka granatu Dynię i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z ciepłym bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną cebulę i odsączony z zalewy groszek z puszki. Całość gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości. Miękkie warzywa
Kuchenna Kontrrewolucyakapusta duszona postna Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę. Składniki: 1 kapusta biała 2 marchewki 1 cebula 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebule obrać z łupiny i pokroić w kostkę. 4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę. 5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowan ą kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka (ok 20 min). Jeżeli zapomni
Kulinarnie z Polką na Kresachśmietana na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać
W Mojej Kuchni Lubiętemperaturze 170°C, do momentu, kiedy ser zacznie lekko się rozpuszczać. W międzyczasie, przygotować 2 kromki chleba tostowego. Włożyć do opiekacza grillowego i podgrzać do uzyskania złotego koloru. Na ciepłej kromce pieczywa tostowego, ułożyć trochę rukoli, 2-3 plasterki cebuli, wędzony ser i konfiturę z żurawiny. Całość przykryć drugą kromką pieczywa tostowego. Podawać od razu. linkwithin_text='Zobacz również
Świat Domowej KuchniSkładniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory
Proste Potrawyzimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację. Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych papryka czerwona 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 2 cebule 200 g sera cheddar 2 pomidory (użyłam żółte) zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki cukru kilka łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka(...)rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte warzywa, trochę posolić, podlać połową szklanki wody i dusić chwilę. Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki (2 mini torciki) 8 kromek chleba tostowego z tego przepisu lub gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę sól pieprz(...)papryka w płatkach farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki musztardy z estragonem 1 łyżka majonezu łyżeczka pieprzu 1 łyżka szczypiorku pieprz, sól do smaku przygotowanie Z chleba obciąć skórkę . Przygotować farsze. W jednej misce wymieszać składniki farszu tuńczykowego, w drugiej pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić
Stare Garysuchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam. Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinsteinskładniki1 i 1/2 kg schabu bez kości2 cytryny1 spora cebula4 łyżki oleju3 łyżki miodu3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej)świeżo mielony pieprzsólprzygotowanieObraną cebulę pokroić na cienki plastry.Dokładnie wyszorowane cytryny pokroić w plasterki.Umyty i bardzo
Stare Garyszpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem i solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka duża garść szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną
Moja Galeria SmakuJeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego (można zastąpić olejem) • ½ litra wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi(...)ósemki i włożyć do słoja. 2. Dodać obrane ząbki z całej główki czosnku. 3. Zalać letnią, lekko osoloną wodą przegotowaną tak, aby wszystkie buraki były przykryte. 4. Dodać suchy chleb żytni. 5. Słój zabezpieczyć gazą lub lnianą ściereczką, obwiązać gumką i odstawić na 3-4 dni. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej, przygotowanie zakwasu potrwa 1-2 dni dłużej. Kwaśność zakwasu
W mojej kuchniKiedy dziewczyny zaproponowały taki temat, byłam wniebowzięta, gdyż cebulowe bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki(...)Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób na smak czy strukturę - neutralne w smaku, idealne na śniadanie. I właśnie ta neutralność sprawiła, że doszłam do wniosku, że z dodatkiem cebulki będą wyśmienite. Żeby jednak nie było nudno, cebulę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego (07.09.2016), a jego autorkami
Trzeci talerzstanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna Tatter, oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem Składniki 4 bagietki: Pate fermentee
Kulinarne przygody Gatity