skrzydełek 3 litry wody 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 słoik ogórków kiszonych (750g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 8 ziemniaków kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy, a po zebraniu(...)cebulą ogórki. Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną zimnej wody oraz 1/2 szklanki zupy, po czym wlewamy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nie rozgotowane:) Dodajemy je do zupy. Na pozostałym maśle opiekamy na złoty kolor pokrojony w kosteczkę czerstwy chleb. Zupę
Kuchnia w czekoladzieSkładniki:300 g serka topionego;2 średnie marchewki;1 średnia cebula;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku);Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.Sól;Pieprz;Pęczek szczypiorku.Grzanki:4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb góralski) - o wadze około(...)obrać i pokroić w ćwiartki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.Szczypiorek drobno posiekać.Chleb na grzanki pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez
Gospodyni Miejskakolba kukurydzy 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1/2 szklanki jogurtu naturalnego przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie grzanki z chleba razowego Sposób przygotowania: Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony
Truskawkowa Fiestacebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy.Kromki chleba kroimy w większą
Oryginalny smakcebula - wszystko, co jest już łatwo dostępne i dosyć tanie (szczególnie papryka powoli zaczyna wchodzić w najniższe stawki cenowe, bo zimą to z nią różnie). Jeśli chodzi o przyprawy, to nie podaję ilości, bo Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą przygotujesz bardzo szybko, a w efekcie otrzymasz danie, które pasuje do różnych dodatków - można jeść z chlebem, ziemniakami(...)robię (nauczyłam się od Mamy), dzięki temu potem tylko podsmażam gotową, już pokrojoną kiełbasę, dorzucam cebulę, a po chwili resztę i obiad gotowy w mniej niż 30 minut. W tym samym czasie ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek
Kolorowy Przepisownikpozbawionych twardych szypułek 3 średnie ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1/2 małej cebuli (czerwona będzie delikatniejsza w smaku) 200-300 g arbuza, bez skórki i pestek (ilość zależy od słodyczy arbuza, patrz przepis) 1/2 papryczki chilli bez pestek (można pominąć) 50 g białego chleba, pozbawionego skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego(...)oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również pokrój na kawałki. Przełóż wszystko do miski z pomidorami. Przy krojeniu nie musisz się
Chilli Czosnek i Oliwaakurat miałam w lodówce, ale można użyć każdego, w miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera. Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa na grzanki (użyłam domowego chleba pszennego)przygotowanieKurki oczyścić ( najwygodniej tak) i osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe(...)pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić na bok. Przygotować pieczywo. Kromki możemy podpiec w tosterze, na patelni (wersja bardziej tłusta bo trzeba użyć oleju ) lub w piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję. Po podpieczeniu chleba możemy go natrzeć ząbkiem
Stare Garynajchętniej olejem z orzechów włoskich - w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza. Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry Składniki: 1/3 szklanki surowej zielonej soczewicy lub 180 g ugotowanej zielonej soczewicy z puszki 4 średnie marchewki (ok. 400 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy do smażenia 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej(...)pasty Przygotowanie pasty do chleba z marchewki: Zieloną soczewicę przepłucz na sicie, wsyp do garnka i zalej wodą. Ugotuj soczewicę do miękkości przez ok. 20 minut, na koniec ją posól. Jeżeli używasz soczewicy z puszki, pomiń ten etap. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym, co znacznie przyspieszyło pracę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek
Chilli Czosnek i Oliwatopiōny połra 10 gałōnzek lubczyku 2 łeżki kaparōw masło klarowane oliwa woda 30 dkg szinki 6-8 sznitōw 11 chleba tostowego sōl i pieprz Nojprzōd pokrejcie- tak byle jak- te warzywa i podsmōłżcie je na maśle (yno, żeby sie cebula zeszklōła). Potym jeszcze do smaku kapnijcie trocha oliwy, ale niy podsmażejcie już tego na za srogim 12 hicu, bo oliwa
Chop w kuchniboczkiem. Dzięki zwartej konsystencji, dobrze się grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo , którego spożywanie deklaruje ponad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka oregano • 1 łyżeczka bazylii • 1 łyżeczka tymianku • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 100 g masła Wykonanie: • Chleb tostowy pokroić w kostkę
To co kochamChutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju
Sztuka gotowania w/g SamiryTradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone
Pyry na GazKarkówka przygotowana tym sposobem to propozycja na niecodzienny obiad. Możemy również pokroić ją w cienkie plasterki i podawać do chleba. Składniki ok. 600 g karkówki bez kości 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki płynnego miodu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty