chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:35/218)

Krem z kalafiora z grzankami 147

czosnku dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki) sól pieprz 50 ml śmietany 30%  dwie kromki chleba dwie łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii (u mnie fioletowa) Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone

Mango Papaja
WIOSENNE TOSTY 215

Podravka2 cebule czerwone2 pomidorytyle ile tostów tyle plastrów żółtego seratyle ile tostów tyle plastrów ulubionej wędlinypęczek rzodkiewek1 długi ogórek wążmasłoWykonanie:Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy masłem, posypujemy przyprawą Podravki,układamy plaster wędliny, zółtego sera, plastry pomidory,cebuli, ogórka,rzodkiewek. Drugą kromkę posypujemy przyprawą, przykrywamy tosta, zapiekamy albo grilujemy.Bardzo fajne zestawienie przypraw do tostów (czosnek,sól, majeranek,cebula,cukier, koperek ,natka

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem pieczarkowa z grzankami 227

mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników ugotować rosół(...)mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami

A Ty Smakuj Mnie
Jajka zapiekane w chlebie 152

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na muffiny z jajkiem i chlebem. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 4 małe kromki chleba - 4 małe jajka - starty ser

Bez Cebuli
Szalotki marynowane 153

A wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki

Marder&Marder Manufacture
Gulasz cygański 196

Smaczne danie, które można spożywać na wiele sposobów. Dobrym dodatkiem będzie chleb, ale można podawać również z kaszą. Papryka i cebula nadają temu daniu przyjemny, słodki posmak. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 700 g szynki wieprzowej bez kości lub mięsa wołowego 3 cebule 3 czerwone papryki (można wykorzystać również 3 różne kolory) 3-4 łyżki margaryny 3-4 łyżki przecieru(...)kostkę, przyprawić  solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie obtoczyć w mące. Margarynę rozpuścić w dużej brytfannie lub garnku, wrzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa, zeszklić lekko. Do garnka dolać wodę, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, vegetę, chilli i przecier pomidorowy

Passions hobbies life
Chleb cebulowy II 123

wyszła. Cóż, czasami tak bywa, nie wszystko mi wychodzi. Więc nie do końca udanego przepisu nie będę wam dawał. A ten oto chleb cebulowy jest moim autorskim przepisem. I wyszedł doskonale! Aromatyczny i miękki. Zapach cebuli rozchodził się po całej kuchni. Właściwie to po całym mieszkaniu :) A skoro mowa o chlebku cebulowym to powiem wam o jednej rzeczy, która idealnie(...)pasuje do tego chleba. O smalcu. Ale nie o zwykłym smalcu. Bo dostałem przesyłkę od ZT Kruszwica. Są oni producentem m.in. Oleju Kujawskiego, czy margaryny Smakowita. A kilka miesięcy temu na rynek wszedł ich nowy produkt: Smakowita Pajda. Jest to roślinny smalec. Tak, dobrze czytacie: smalec roślinny :) A dlaczego o tym w ogóle wspominam? Bo smalec ten mnie zaskoczył. Prawdę

Marder&Marder Manufacture
Leczo 281

cebulą, cudownie aromatyczne dzięki przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów 500 g pieczarek 2 łyżeczki oregano łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka

na moim stole...
Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts 258

podprażonymi orzeszkami, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie (4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka octu balsamicznego 8 małych kromek chleba 1 łyżka oleju dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki) 1 ser brie sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj

karmelowy
Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts 234

podprażonymi orzeszkami, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie (4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka octu balsamicznego 8 małych kromek chleba 1 łyżka oleju dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki) 1 ser brie sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj

karmelowy
Tosty zapiekane w piekarniku – pychotka 182

właściwości odchudzające? Dowiecie się tego ze strony: https://portal.abczdrowie.pl/odchudzajace-wlasciwosci-pieprzu-zdemaskowane Już nie mogą się doczekać kolejnych tostów, mniam, mniam … . Składniki: 18 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego 3 łyżeczki koncentratu 3 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe 2 pomidory 250 g sera żółtego 7-9 plastrów szynki 6 jajek 200 g słodkiej śmietanki 30% 1 łyżeczka czosnku(...)czosnek niedźwiedzi, kurkumę, pieprz, sól i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek chleba moczyć w jajkach ze śmietaną i smażyć z obu stron na złoty kolor (ok.1-2 min z jednej strony). Połowę ułożyć w naczyniach żaroodpornych na dnie, a drugą połowę odłożyć na talerz. 2. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a pomidory w plasterki. 3. Ser zetrzeć

Przepisy Babci
Kremowa zupa czosnkowa z grzankami 214

naturalny antybiotyk. Z dzieciństwa pamiętam jak mama wciskała wtedy we mnie mleko z czosnkiem i miodem (ohyda). Natomiast ja gdy mnie łapie przeziębienie gotuję zupę czosnkową zagęszczaną razowym chlebem, którą potem miksuję na krem. Taka zupa jest nie tylko zdrowa, rozgrzewająca, ale jest bardzo smaczna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Kremowa zupa czosnkowa z grzankami jest idealna(...)bulionu  warzywnego sól z pieprzem w młynku ognista mieszanka przypraw 3 kromki razowego chleba Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy chleb razowy pokrojony w kostkę doprawiamy ognistą mieszanką przypraw (opcjonalnie), odkładamy. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 207

każdy inny chleb, którym będziecie maczać w zupie, a na końcu wytrzecie talerz do czysta. Chyba, że wolicie wypić zupę prosto z miski ;)  Taką zupę możecie zabrać również w podróż, na wycieczkę, czy do pracy - wystarczy przelać ją do termosu.  Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona(...)czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin i kolendrę. Przemieszaj i gdy tylko poczujesz ich zapach, wrzuć soczewicę i wlej bulion. Doprowadź zupę

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb piwno-cebulowy 160

wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy(...)kostkę, dusimy na oleju, aż będzie miękka i złocista. Odstawiamy do wystygnięcia. Do gotowego zaczynu (powinien być ładnie napowietrzony i mieć gąbczastą strukturę) dodajemy mąkę, sól, piwo i cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi

Kulinarne przygody Gatity