chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:53/218)

Zapiekane bataty 160

folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Forszmak lubelski 269

pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z pajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju(...)mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się forszmaku dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy i ponownie gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podajemy z chlebem. Możemy posypać koperkiem

psgotujemy
Strogonow- Boeuf Stroganow 184

dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne(...)tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka

Mieszam w Garnku
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 229

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Chleb sodowy 150

bake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową(...)Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć

UgotujmyTo.pl
Dieta przyspieszająca metabolizm - Tygodniowy jadłospis 219

plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA      III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego jajko sadzone 1 szklanka czerwonychh śliwek (lub mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 153

kazdej soboty i nie pamieta dnia,by buleczki sie nie sprzedaly.Niepozorne z wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pachnący chlebek 150

jakimś ciekawym dodatkiem. Padło na pory. Uwielbiam je - za wyrazisty smak, ale też tą odrobinę łagodności, której brakuje cebuli. Do tego koper włoski, który uwielbiam - a C. nie może pojąć, jak potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji. Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa pieczarkowa z chrupiącymi grzankami 140

Polecam więc :) Składniki: ½ kg pieczarek 1 litr wody (lub wywaru mięsnego) 1 średnia cebula 1 bulion w kostce 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany (30% lub 12%) 1 łyżka mąki (+ ½ szklanki wody) Natka pietruszki Maggi Ok. 30g masła Dodatkowo: 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego) margaryna Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki wrzucamy(...)garnka i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut od zawrzenia. Najlepiej pod koniec czasu gotowania, sprawdzić czy pieczarki są już miękkie. Obraną cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy w rondelku z niewielką ilością masła. Pod koniec gotowania, dodajemy zeszkloną cebulkę, bulion i mieszaninę rozmieszanej wody z mąką. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej

Smakowy Raj
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 139

proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę.  Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie(...)garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami (u mnie lawasz przepis tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html ale równie dobrze smakuje z chlebkiem z patelni, przepis tutaj:  http://kopystkapogarach.blogspot.com

Kopystką po garach
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 216

mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia  1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam

Kto ugości moich gości?
Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem 174

Zdecydowałam się: omijam gluten. Mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony  - żywy Habżyki. Jak dobrze, że jest:) Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom(...)naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na  Habżyki  . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo   . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:)  opakowanie Habżyków  opakowanie serka

AZgotuj!
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 284

chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka kur z wolnego wybiegu 4 łyżki majonezu Delikatnego Winiary 2-3 łyżeczki kaparów ( domowe kapary ) 6 listków świeżej szałwii 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej drobno cebuli(...)kapary, które uprzednio  dokładnie odsączam z zalewy (najlepiej na papierowym ręczniczku). Mieszam majonez z żółtkiem, białkiem, szałwią, cebulą, czosnkiem i kaparami, doprawiam solą i białym pieprzem oraz mieloną kolendrą. Podaję ze świeżym pieczywem. U mnie to drożdżowy chleb z dynią, przepis na blogu pojawi się wkrótce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Fasolowa z pieczonym kalafiorem 158

rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych płatków chili Do podania grzanki z chleba parmezan Do fasolowej zupy wykorzystałam gotową ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę(...)suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. Podziel kalafior na różyczki, skrop oliwą, posyp

codojedzenia
Schab paprykowy na cebuli 1585

Schab w grubych plastrach upieczony na cebuli, przełożony papryką. -- Skład: schab~ 1,5 kg, 5 cebul, 3x pół papryki kolorowej, 1/3 kostki smalcu ~70 g, czubata

chleba naszego