chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:48/218)

Paprykarz ze śledzia 206

salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest smaczny i warty polecenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Twarożek ze szczypiorkiem 188

tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy

Ze smakiem i z pasją
Żeberka 184

Żeberka rozpływające się w ustach z cebulką-chyba nie musze specjalnie zachwalać. Do tego pajda chleba, bądz kasza z pyszną surówka.Składniki:ok 1 kg żeberek2 cebule1 kubek bulionu wołowegooliwasól, pieprz Wykonanie:Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie(...)obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste .Po obsmażeniu dodajemy szklankę bulionu I pokrojoną w pół talarki cebule. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka garnek I dusimy ok 1 godziny lub gdy mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą I pieprzem do smaku.Smacznego

Smaki Edyty
Fasolka po bretońsku 142

kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba.    Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana  * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy  * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne  Przygotowanie : Fasolę najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Gotujemy razem

Magiczne Życie Marty
Karkówka duszona w papryce 187

mnie karkówka podawana z gotowanymi kopytkami - pyszna! :)   Przydatne TIPY - zagęszczanie sosu Sos wyjdzie w konsystencji dość rzadki, choć rozgotowana cebula i tak go nieco zagęści. Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można dodać trochę pokruszonego chleba razowego - 1/2 do 1 kromki - sos nie tylko zgęstnieje, ale też nabierze też szczególnego smaku. Ja akurat nie zagęszczam, bo jak dla mnie konsystencja(...)karkówką kopytek. Przydatne TIPY - papryka bez skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą.  Paprykę ułożoną na papierze do pieczenia wstawia się wtedy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Kiedy jej skóra przypiecze się na czarno, wyjąć ją z piekarnika i odstawić przykrytą szczelnie

Grunt to przepis!
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 211

mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam

e-PrzepisyKulinarne
Zupa serowo - cebulowa. 153

Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl   - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem.  Cebulę i czosnek, podsmażaj na tłuszczu. Nie możesz ich przypalić, więc robimy to na małym ogniu, cebula ma się bardziej zeszklić

SMYKWKUCHNI
Pierogi z serem i szpinakiem 183

polecam. składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ( wystarcza na ok połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest(...)ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Szpinak opłukać, włożyć do garnka podgrzewać aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko się zbrązowi. Dodać szpinak i chwilę odparowywać. Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać szpinak, posiekany czosnek, dobrze doprawić solą

Stare Gary
Cebulowa zupa krem 178

zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany

sierotka maRysia w kuchni
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 241

Pierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:Składniki:3

Walijskie Pichcenie
Chleb cebulowy. 176

aromatycznych kanapek. Mi najbardziej smakuje chleb cebulowy obłożony tylko pomidorem, lub maczany w sosie spod pieczystego. Mmmm...Palce lizać! Składniki na chleb cebulowy:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm 3 duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (lekko podgrzanej(...)szklanka tartego żółtego sera 3 łyżki siekanych, świeżych ziół 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki mleka      Cebule obieramy, kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnozłoty kolor. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, żółty

Rozpustne gotowanie
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami 187

plasterków wędzonego boczku – 1 -2 łyżki posiekanej natki pietruszki – na grzanki: 3-4 kromki chleba + oliwa do smażenia WYKONANIE: Kalafiora podziel na niewielkie różyczki i włóż je do sporego garnka. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, nie musi być równa Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaka dodaj do garnka z kalafiorem, wlej 4 łyżki(...)gotuj jeszcze trochę aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj zupę na jednolity krem. Plasteki boczku pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni. Jednocześnie przygotuj grzanki. Z kromek chleba odkrój skórkę, resztę pokrój w niewielkie kwadraty. Na odrobinie oliwy smaż grzanki aż się zezłocą, grzanki należy 2-3 razy obracać na patelni. Do miseczek wlej zupę, udekoruj boczkiem, grzankami

nietylkopasta.pl
POMYSŁY NA KANAPKI 124

chleb, masło, serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, biedronki z pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, kropki z majonezu. ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, kiełki rzodkiewki, jajko, cebula czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, posiekany szczypiorek, ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, ser feta, posiekana botwinka,  rzodkiewka, natka pietruszki. ORIENTACYJNA CENA: 11 ZŁ. chleb, masło, wędlina, sałata strzępiasta, pomidor malinowy, posiekany szczypiorek, kwiatki

JejKuchnia
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 236

ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem lub serkiem twarogowym i udekorować. Składniki na tort wersji mini: 4 kromki chleba tostowego Warstwa tuńczykowa: 1/2 filiżanki tuńczyka w sosie własnym 1 korniszon kawałek czerwonej cebuli lub dymka 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku Warstwa łososiowa: 4 plastry wędzonego łososia 1 czubata łyżka(...)serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu Przybranie tortu: kawior wędzony łosoś świeży ogórek koperek sałata Przygotowanie: Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów. Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać serek, majonez lub jogurt

Codziennik Kuchenny
Pasta z wędzonej makreli 101

łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku.  Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną cebulką lub szczypiorkiem

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania