białego serka i ulubionej konfitury… Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie) 3 łyżki pestek dyni 4 g suszonych drożdży pół łyżeczki soli 50 g masła w temperaturze pokojowej(...)łyżki miodu 1 małe jajko (S) 1/4 szklanki ciepłej wody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte
Mój pomysł natemu wypatrzyłam je w książce "O chlebie" Elizy Mórawskiej. Problemem zawsze była tahina, tym razem miałam ją w lodówce więc nic nie stało na przeszkodzie by powstały te bułeczki jogurtowe. Mięciutkie, pachnące chałwą choć wcale nie słodkie. Naprawdę warto wypróbować ten nietrudny przepis. Buleczki jogurtowe z tahini 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 150 g jogurtu(...)naturalnego 80 ml wody 1 łyżeczka cukru ok 1 łyżeczki soli 1 łyżka tahini Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i dodajemy 2 łyżki wody. Odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy mąkę, sól, rozczyn, resztę wody, jogurt i tahini. Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby możemy dodać troszkę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę - półtorej
Dzieje kuchennej Wiewióryzewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy
Kuchnia MagdaLenysię zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem. Składniki: m ą ka pełnoziarnista 4,5 szklanki, m ą ka pszenna 1,5 szklanki, otręby pszenne 1 szklanka, drożdże suche 2 łyżeczki, czarnuszka
kulinarne odsłony patitemperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez
W garach u Gosirodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :) Zapraszam :) Składnik : 200 g mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720 310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 1 łyżeczka kopiasta soli około 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 40 g drożdży 70 g otrąb owsianych(...)szklanki słoneczniku 1 łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą
Sama słodycz i szczypta chiliwypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant do pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek(...)pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : obie mąki , cukier , drożdże , jajka , olej , sól , wodę . I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach
Uwaga Babcia Piecze Chlebodstawkę! Przecież tam to sam się chleb robi, tylko wsypać co trzeba i można iść film oglądać :) A że nawet i tutaj nie bardzo miałem ochotę się przemęczać to przepis jest najprostszy z możliwych :) Więc oto lista rzeczy, które musimy zgromadzić: 300 ml wody 550 g mąki 1 łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 cebula
Marder&Marder Manufacturepodanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka
Na słodko lub wytrawniesuszonych drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli 200 ml letniej wody 200 ml letniego mleka 3 łyżki oleju Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować
Moje domowe kucharzenieśniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej, 125 ml letniej wody, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)oliwy z oliwek, 125 ml zimnej wody, sól morska (użyłam Kamis). Wykonanie Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula
Z miłości do słodkościprawdopodobnie najsmaczniejszy. Co prawda na blogu już jest przepis na Najłatwiejszy chleb bezglutenowy , jednak muszę przyznać, że ten smakuje mi lepiej. Może dlatego, że do jego wypieku używa się mniejszej ilości mąki gryczanej i nie dominuje ona w smaku. Przepis dostałam od koleżanki wraz z próbką chlebka na spróbowanie, ale dotarłam też do źródła przepisu (link tutaj , warto poczytać komentarze(...)gryczanej 150 g mąki owsianej lub ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać
Domowa Cookierenka Agisamopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny(...)samopszy typ650 - 220g mąki z płaskurki typ650 - 220g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 50g oliwy (daję z oliwek, z wytłoczyn) - 400g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + mąka do obtoczenia bułek zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki (z odważonych wcześniej do misy miksera 660g) oraz ok.50ml (g) ciepłej wody (ok.40
Smaczne ZdroweWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy
Uwaga Babcia Piecze Chleb