chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:267/420)

Bułki poznańskie z przedziałkiem 166

wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej typ 750  10 g soli [ 1łyżeczka] Dzień przed pieczeniem: W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe z formy 271

idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego. Przepis (z moimi(...)keksówkę o długości 30 cm) 500 g mąki 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g margaryny 1 jajko szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy Drożdżowe z formy - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, z odmierzonych wcześniej składników dodać do nich 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz

Moje Qulinaria
Ciotka Nina i bułeczki 118

wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej. Któregoś dnia w Ciastach za grosik , nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda(...)Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 45 g masła dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grecka Pizza czyli Ladenia – Λαδένια 81

Λαδένια chociaż może się to wydawać dziwne, ale w rzeczywistość Ladenia – Λαδένια, może być najstarszą pizzą na świecie.  Ladenia ma bardzo długą historię. Nim Egipcjanie odkryli drożdże, było to płaskie okrągłe ciasto nie zakwaszone, wypiekane na ogniu, które przypominały dzisiejszą focaccie, lub pizzę. Placki – maze – bo tak się pierwotnie nazywały, były wypiekane, polane oliwą(...)Rzymu, gdzie okazały się przysmakiem biednych ludzi. Najstarszy przepis na Ladenie, o której dziś piszę pochodzi z Greckich wysp Kimolos i położonej obok Milos tak zwany Archipelag Cyklad. To płaski chleb z pomidorami, cebulą, ziołami i oczywiście oliwą z oliwek.  Kraje śródziemnomorskiej bez wątpienia opanowały sztukę robienia placka z dodatkami, które swoje początki mogą brać właśnie w Grecji. Znajdziesz

RafalCook
Bezglutenowy chleb gryczany 136

bezglutenowy chleb z gryki. W większości składa się z mąki gryczanej, stąd nazwa. :) Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu! Składniki: - 2,5 szklanki mąki gryczanej; - 1,5 szklanki mąki bezglutenowej; - 1/3 szklanki kaszy jaglanej; - 2 szklanki letniej wody; - 3 łyżki ziaren siemienia lnianego; - 2 łyżk i nasion chia; - 1 łyżka naturalnego błonnika gryczanego; - 1 saszetka suchych drożdży(...)wszelkich przepisów używam dość dużej szklanki - zdjęcie poniżej!     Sposób przygotowania: - mąki, kasze jaglaną, siemię lniane, nasiona chia, błonnik, sól oraz cukier mieszamy w dużej misce - dosypujemy suche drożdże i wlewamy ciepłą wodę do środka - wszystko delikatnie mieszamy łyżką; - gdy wszystkie składniki się połączą - odstawiamy masę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - najlepiej na ok. 20-30 minut - masa

MintTaste
Chleb włoski z ziarnami na bogato 166

kolei . Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWO Składniki -375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA pszennej typ 500 -260 g mieszanki zrobionej z – otręby owsiane, ziarna prażone od ZIARENKOWO -  Euforia, Piekło Niebo opakowanie suchych drożdży(...)stanowić przewagę kolosalną. Jak macie ziarna możecie śmiało domierzyć do 300 g całości.  Dodajemy do mąki i mieszamy łopatką aby wszystko się razem połączyło. Dodajemy oliwę z oliwek, drożdże i wodę. I wyrabiamy kulę ciasta.  Mnie pomógł robot z hakiem do wyrabiania ciasta.  Zrobiłam wałek. Orginalnie powinnam była pociąć wałek po skosie i odczekać ,aż wyrosną

Z Kuchni Do Kuchni
Jesienny chleb z dynią i figami w październikowej piekarni 157

długo mi tego chleba wystarczy. Składniki : oryginalny przepis tutaj (Klik! ) 100 g puree z dyni (użyłam 150 g z dyni wcześniej pieczonej przez 40 minut, a potem rozgniecionej widelcem) 50 g płynnego zakwasu (użyłam 80 g) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału (użyłam żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży (zrezygnowałam) 230 g wody (użyłam(...)upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut**. Wystudź chleb na ruszcie. *ciasto wyrabiałam ręcznie, głównie drewnianą łychą ** bałam się, że chleb wyjdzie zbyt mocno przypieczony, więc po 10 minutach

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb bezglutenowy 163

Chleb bezglutenowy -nie ma w nim mleka ani sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :)  Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.  To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba(...)świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo

Proste Potrawy
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 34

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz(...)alergii. Składniki: ? 250 g mąki gryczanej ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g mąki kukurydzianej ? 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę ? 250 g gotowanych ziemniaków ? 1 torebka suszonych drożdży 7 g ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 2,5 szklanki wody Wykonanie: ? Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie były gorące. ? Wymieszać wszystkie

To co kocham
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 127

zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz. W smaku jest lepszy od niejednego glutenowego i o wiele zdrowszy. Przepis pochodzi(...)alergii. Składniki: • 250 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży 7 g • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 2,5 szklanki wody Wykonanie: • Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie były gorące

To co kocham
Chlebek czosnkowy 339

zarówno jako przekąska na imprezach, ale także na śniadanie czy kolację jako chleb kanapkowy. Składniki: 550 g maki + do podsypania, 2 łyżki soli, 150 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 150 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, łyżeczka suszonego oregano zaczyn: 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 150 ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki   Przygotowanie: Składniki

Lena Gotuje
Ciasto drożdżowe-mini 79

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe-mini jest wersją ciasta dla zapracowanych, jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 88

domu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji. Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym(...)wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł.  Pomysł na marynatę do kurczaka znalazłam w książce Jamiego Olivera. Z tą różnicą, że on miał dwa  owoce awokado, a ja tylko pół :)  Składniki na pitę: 15 g świeżych drożdży  170 ml ciepłej wody  135 g mąki pszennej razowej

bistro mama
Chleb wieloziarnisty II 92

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika(...)szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

cucinare
Chleb z sokiem z buraków 145

wody czarnuszka do posypania Przygotowanie: Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe

słodkie i nie tylko historie kulinarne
DOMOWE BRIOCHE! 140

osiadają w swojej kuchni piekarnika, w tym wypiekaczu możecie nie tylko upiec chleb, ale też dowolne ciasto. Dzisiaj proste i łatwe brioche. Polecam będzie idealne do kawy, herbaty czy jako przekąska na piknik. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - 8,5 g drożdży instant - 170 ml mleka - ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego W/w składniki zagniatamy

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny z otrębami żytnimi 117

rana pachnie w domu pysznym chlebem, jeszcze ciepłym. Upiekłam go specjalnie na śniadanie. Córka do szkoły kanapki wzięła mąż również i zostało mało co, akurat dla mnie na śniadanko. Składniki: mąka pszenna typ 550 500 g otręby żytnie 9 łyżek drożdże sypkie 16 g cukier pół łyżki sól pół łyżki woda ciepła 360 ml Wykonanie : Mąkę przesiewamy nad misa

Różowa kuchnia
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 147

gorzka. Wycisnąć do szklanki sok z pomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe

gutfut
Bułki do hamburgerów 146

wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie

bistro mama
Chleb na piwie. 131

marki. Dużym atutem tego chleba jest mocno chrupiąca skórka, uwielbiam to! :) Do wypieku możecie dodać różne ziarna, otręby czy też wierzch posypać mąką. Jak kto lubi :) Składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej 330 ml piwa jasnego 20 g świeżych drożdży 1 i 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać łyżką. Następnie

zadanie-gotowanie
Tarte flambée 152

wyjęciu z piekarnika. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia". Ja niestety z pewnego powodu boczek musiałam zastąpić czymś innym. Wybór padł na najzwyklejsze kabanosy i myślę, że sprawdziły się równie dobrze. Serdecznie polecam!      Składniki: (na 8 sztuk)   Ciasto: 10 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 500 g mąki pszennej(...)Nadzienie: 4 duże cebule 2 łyżki masła 200 g kwaśnej, gęstej śmietany, np. 18% 100 g kanapkowego serka śmietankowego 150 g wędzonego boczku      Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do nich pozostałe składniki i wymieszać. Następnie przełożyć na oprószony mąką blat i dobrze wyrobić rękami przez ok. 5-10 minut, aż ciasto będzie

Nastoletnie Wypiekanie
Pszenny chleb na owsiance 123

tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec. Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży. Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki. No i jako, że nie po drodze mi z suszonymi drożdżami dodałam świeże. Chlebek polecam bo jest smaczny a upiekłam go na sprawdzonej mące

Ewa w kuchni
Chleb wieloziarnisty II 105

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika(...)szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

cucinare
Naan 182

powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko(...)roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą.  W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka w rurkach 289

łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości

Moje domowe kucharzenie
Rurki drożdżowe 123

łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości

Moje domowe kucharzenie
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 156

Jakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę

Lubczyk i Wanilia
Chlebowa baba z białą kiełbasą 134

Lubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej

Maminek kulinarny
Sztangle graham orkiszowe 172

Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne

Grahamka, weka i kajzerka