chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:269/420)

Bagietka Francuska 93

Bagietka francuska to jedna z najlepszych na świecie bułek, chlebów. Baguette to również, a może przede wszystkim, kultowe pieczywo we Francji, które ma już ponad 100 lat. Pierwsze bagietki powstały w Paryżu w roku 1920 i zgodnie z francuskim prawem, bagietka musi być zrobiona tylko z czterech składników, mąki, drożdży, soli i wody. Rozmiar zaś, który niby nie ma znaczenia

RafalCook
Tygrysie bułeczki 97

Czas czytania: 2 min Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki 101

Czas czytania: 2 min Tłusty czwartek już się zbliża, więc dorzucę Wam przepis na domowe pyszne pączki. Z tego przepisu piekę pączusie od ponad 8 lat

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna 96

Czas czytania: 2 min Ciabatta…”chodziła” za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki z borówkami 102

Czas czytania: 3 min Dziś jagodzianki z borówkami. Poprzedni przepis na jagodzianki jest rewelacyjny, ale postanowiłam wypróbować inny, tak dla urozmaicenia:). Z braku jagód leśnych jagodzianki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 108

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki z czarną porzeczką 108

Czas czytania: 3 min Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat najpopularniejszej słodkości karnawału . Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z chorizo 121

drożdży 1 łyżeczka cukru, szczypta soli szklanka ciepłej wody 2,5 – 3 szklanki mąki 2 łyżki oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia lub umieszczamy powyższe składniki i rozczyn w maszynie do chleba

Kocham Czekoladę
Chleb razowy z cieciorką - choinka 126

kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane.  Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy, a smak i tak ten sam mamy. Składniki: 1 płaska łyżeczka cukru, 300 ml ciepłej wody, 50 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 250 g cieciorki z puszki bez zalewy, 2 łyżeczki soli

Moniki Smakołyki
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 173

wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :)  Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego(...)szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego cynamonu  Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy

Izabelawkuchni
BEZGLUTENOWE CYNAMONOWE CHAŁKI 158

Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 20 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło

Ostra na Słodko
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 248

Chleb domowy  🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego  otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.  Z ciasta dwa chlebki  🍞  🍞  wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.   😍 Składniki  na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 200 g łuskanego słonecznika, 100 g siemienia lnianego, ponadto: masło do wysmarowania form, otręby owsiane do obsypania formy. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 100 g mąki. Dodajemy otręby, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Do wyrośniętego

Moniki Smakołyki
Chleb graham z ziarnami 155

już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :) Chleb graham z ziarnami  Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki mąki graham (typ 1850)   2 szklanki mąki pszennej   2 szklanki letniej wody (dałam 2 i 1/4)   1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g (zamiast 40 g świeżych drożdży podanych

Smaki Natalii
Bułeczki tureckie 176

bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy Inka - 330 ml mleka(...)letniego - 100 ml melasy - 150 g rodzynek - 1,5 jajka (reszta do posmarowania bułek) - kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość luźne , posypać mąką ,przykryć

Wypieki Rene