chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:261/420)

Ciasto drożdżowe-mini 112

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe-mini jest wersją ciasta dla zapracowanych, jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 105

domu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji. Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym(...)wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł.  Pomysł na marynatę do kurczaka znalazłam w książce Jamiego Olivera. Z tą różnicą, że on miał dwa  owoce awokado, a ja tylko pół :)  Składniki na pitę: 15 g świeżych drożdży  170 ml ciepłej wody  135 g mąki pszennej razowej

bistro mama
Chleb wieloziarnisty II 106

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika(...)szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

cucinare
Chleb z sokiem z buraków 176

wody czarnuszka do posypania Przygotowanie: Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe

słodkie i nie tylko historie kulinarne
DOMOWE BRIOCHE! 159

osiadają w swojej kuchni piekarnika, w tym wypiekaczu możecie nie tylko upiec chleb, ale też dowolne ciasto. Dzisiaj proste i łatwe brioche. Polecam będzie idealne do kawy, herbaty czy jako przekąska na piknik. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - 8,5 g drożdży instant - 170 ml mleka - ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego W/w składniki zagniatamy

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny z otrębami żytnimi 143

rana pachnie w domu pysznym chlebem, jeszcze ciepłym. Upiekłam go specjalnie na śniadanie. Córka do szkoły kanapki wzięła mąż również i zostało mało co, akurat dla mnie na śniadanko. Składniki: mąka pszenna typ 550 500 g otręby żytnie 9 łyżek drożdże sypkie 16 g cukier pół łyżki sól pół łyżki woda ciepła 360 ml Wykonanie : Mąkę przesiewamy nad misa

Różowa kuchnia
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 166

gorzka. Wycisnąć do szklanki sok z pomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe

gutfut
Bułki do hamburgerów 162

wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie

bistro mama
Chleb na piwie. 146

marki. Dużym atutem tego chleba jest mocno chrupiąca skórka, uwielbiam to! :) Do wypieku możecie dodać różne ziarna, otręby czy też wierzch posypać mąką. Jak kto lubi :) Składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej 330 ml piwa jasnego 20 g świeżych drożdży 1 i 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać łyżką. Następnie

zadanie-gotowanie
Pszenny chleb na owsiance 138

tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec. Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży. Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki. No i jako, że nie po drodze mi z suszonymi drożdżami dodałam świeże. Chlebek polecam bo jest smaczny a upiekłam go na sprawdzonej mące

Ewa w kuchni
Chleb wieloziarnisty II 121

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika(...)szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

cucinare
Naan 197

powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko(...)roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą.  W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka w rurkach 309

łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości

Moje domowe kucharzenie
Rurki drożdżowe 144

łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości

Moje domowe kucharzenie
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 174

Jakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę

Lubczyk i Wanilia
Chlebowa baba z białą kiełbasą 154

Lubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej

Maminek kulinarny
Sztangle graham orkiszowe 196

Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne

Grahamka, weka i kajzerka
Musztardowe bułki 174

Był chleb z musztardą ,a teraz pora na  bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej  250 g mąki pszennej razowej  20 g drożdży piekarskich  100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki]  1 łyżka miodu  200 ml ciepłej wody(...)łyżeczka soli Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i rozprowadzić drożdże. Zaczyn drożdżowy wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. 135

linię frontu chleb orkiszowy. Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę TYP-u 2. Nie, nie jestem taki mądry, zwyczajnie dużo czytałem na ten temat i dzielę się własnymi spostrzeżeniami. Do rzeczy jednak. Potrzebujemy: -700 gram mąki orkiszowej -drożdże świeże(...)lnianego -łyżka soli -łyżeczka cukru trzcinowego -duża łyżka oleju rzepakowego -400 ml wody ciepłej -dwie łyżki ciepłego mleka maks 39 stopni Mąki nie przesiewamy, spulchniamy ją jedynie mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut. Łączymy mąkę z rozczynem i wodą i wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do konsystencji  takiej

BaRepas
Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi. 189

masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem z chrupiącą skórką? Polecam :) Ten chleb jest bez laktozy, więc osoby z nietolerancją laktozy spokojnie mogą go zjeść. Zapraszam :) Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym(...)naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżka mąki tortowej 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 lekko kopiasta łyżeczka soli

Izabelawkuchni
Chleb pszenno-żytni bez wyrabiania 131

mąki pszennej T650 (używam Szymanowskiej chlebowej) 25 dag mąki żytniej T 720 2,5 dag świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 2 szkl. ciepłej wody 1 szkl. dowolnych ziaren   Drożdże zasypać 1 łyżeczką mąki i cukrem. Zalać połową wody, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Mąki przesiać do większej miski,dodać(...)czasie nastawić piekarnik na 220*C. Od razu wstawić naczynie i pokrywkę (ja używam naczynia żaroodpornego 3,1 litra). Kiedy piekarnik się nagrzeje wyjąć ostrożnie naczynie i włożyć chleb. Przykryć i wstawić do piekarnika na 35 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec dalsze 25 minut. Chleb wyjąć, przełożyć na kratkę. Kroić dopiero po wystudzeniu chociaż najbardziej smakuje ciepły

Co w garnkach piszczy
Bułki ratunkowe (bez wyrastania) 113

Zapomniałeś o śniadaniu? Żona jest głodna, dziecko płacze, a za oknem niedziela handlowa? Taki był właśnie pierwszy raz kiedy upiekłem bułeczki ratunkowe. Ale potem piekłem je

Chleby Rolfa
pizza domowa 219

Bardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek.  Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół

chleba naszego
Chleb z oliwkami i orzechami 190

Domowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa. Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny.  Przepyszny, puszysty

Pyry na Gaz
Chleb kurki z borowikami 186

lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na  śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli(...)zupa borowikowa Winiary 300 ml wody 20 dkg kurek sól, pieprz 1 cebula olej rzepakowy cukier szczyptę Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około łyżkę, szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kurki myję, odsączam. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju,  dodaję

wesoła kuchnia
chleb na zsiadłym mleku 149

Chleb mieszany na zsiadłym mleku bochenek upieczony z mąki żytniej "żurkowej", oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. Składniki 0,5 kg mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika(...)łyżki siemienia lnianego 60 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do miski wkładamy drożdże, dodajemy świeże mleko, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).  Następnie do zaczynu dodajemy mąkę pszenną i żytnią, podgrzane kwaśne mleko, oliwę oraz sól, całość mieszamy dłońmi tak długo, aż ciasto

Miód i pieprz
Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie 163

chleba. Użyłam dużą keksówkę. Składniki na zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 75g mąki orkiszowej 100 g wody Całość dobrze wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym folią naczyniu na 12 - 18 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej 275 g wody 30 g miodu 2 płaskie łyżeczki soli 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej 1,5 łyżeczki drożdży(...)Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania: Gotowy zaczyn zmieszać z mąką, wodą, drożdżami, miodem, solą, pokrojoną bazylią i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu a następnie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia

Na słodko lub wytrawnie