już pewnie zauważyliście ostatnio mnie naszło na pieczenie chleba. Przyznam Wam, że kiedyś nie lubiłam zabawy z chlebem czy bułkami, ale tak jakoś mi się odmieniło :) Dziś przepis na chleb żytni z otrębami pszennymi. Jest smaczny, długo zachowuje swoją świeżość a sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Aaa... nie zrażajcie się tym, że ciasto po wymieszaniu jest klejące, bo właśnie(...)blaszki i piec :) Składniki: * 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młyny Szczepanki ) * 7 g suchych drożdży * 1 płaska łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka soli * 1 jajko * 330 ml mleka * 100 g otrąb pszennych Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, całość dobrze rozmieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki żytniej, wymieszać
Zrób to smacznieTUTAJ Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży(...)płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań, aby go użyć (tak na prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej
MamaOskarkaprzygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju pestek czy nasionek, są świetnym dodatkiem. Rodzinie bardzo smakował 😃 Inspirację znalazłam tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 5 dag świeżych drożdży 250 ml ciepłej(...)wody 25 dag kefiru 2 płaskie łyżeczki cukru 1,5 płaskiej łyżeczki soli czarnuszka do posypania olej do posmarowania formy WYKONANIE: Drożdże rozmieszać w dużym kubku z cukrem, łyżką odebranej od całości mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko
Kuchenne zapiski Edytydzieci Składniki : ciasto : 5 szklanek mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski
Ogrodnik w podróżyZwyczajnie ta nazwa mi nie leży. Ale sam chleb jak najbardziej. Piekłam go już kilka razy, ale pomijałam magiczny składnik - nasiona babki płesznik. Chleb był smaczny i nie tracił wiele na wartości, ale niemiłosiernie się kruszył. Namoczone nasiona plus dodatkowo siemię lniane, dają klej, który scala pozostałe składniki. W chlebie nie ma ani jajka, ani mąki. Są płatki(...)oryginale owsiane), ja zdecydowałam się na gryczane, stąd środek chleba wygląda nieco inaczej niż oryginał, a sam smak jest lekko gryczany, co od razu wyczuła moja koleżanka, kiedy poczęstowałam ją kromką. Chleb można przechowywać w temperaturze pokojowej, dla mnie taki bochenek wystarcza na cały tydzień. Zawijam w papier do pieczenia i leży w kuchni. Dobrze się również mrozi
bistro mamaConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty
Grahamka, weka i kajzerkaCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny! Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie(...)delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba:) Składniki na zaczyn; 50 g wody w temperaturze pokojowej 75 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej razowej Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin. Ciasto właściwe; gotowy zaczyn
SprawdzonaKuchnia.plmakową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
Moje domowe kucharzenietrwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli(...)miodu 15 dag masła 1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź. 2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze
Apetyczna babeczkasmakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży PRZYGOTOWANIE : Z drożdży(...)użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy
Marcepanowa kuchniarustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej do podsypywania ciasta -7 g suszonych drożdży -350 ml wody -2 czubate łyżki masła -2 płaskie(...)łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - oliwa do posmarowania miski W misie robota mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Płyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy 1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min. Świetny ze smalcem : ) . przepis stąd W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam. Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników
Proste Potrawyroku piekę chleb w domu. To niewątpliwie pozytywna strona pandemii dla naszej rodziny. Na początku był to jeden rodzaj chleba, teraz eksperymentuję z różnymi. Wciąż się uczę i jeszcze długa droga przede mną. Wciąż też szukam i szukam tego najlepszego przepisu dla nas. Ten, który proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka(...)letniej wody • 2 łyżeczki soli • 150 g aktywnego zakwasu żytniego • szczypta drożdży suszonych (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Do miski wlać wodę, dodać zakwas i rozmieszać go w wodzie. Jeśli nasz zakwas jest słaby, można dodać szczyptę drożdży. Przy mocnym zakwasie nie jest to potrzebne. 2. Dodać 450 g mąki żytniej. Wymieszać. Ciasto będzie dość luźne
W mojej kuchniwypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na 3 keksówki: Zaczyn: 250 gr aktywnego zakwasu 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 250 gr wody o temp. pokojowej Ciasto właściwe: 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 550 ml letniej wody 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru(...) mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot ) 4. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość
Gotowanie...to proste !