chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:247/420)

Mój pierwszy chleb 149

rekomendację wystarczyły mi słowa,  że jest to najprostszy przepis na biały chleb,  że nie ma ryzyka, że nie wyrośnie albo nie wyjdzie. 100% gwarancja sukcesu. To coś dla mnie ;) Składniki: 500 g mąki pszennej,  325 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1-1,5 łyżeczki soli, 1 jajko. Wykonanie - dziecinnie łatwe. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić

Moja kraina smaków
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 201

przeciskamy przez praskę do ziemniaków , lub rozgniatamy tłuczkiem na pure . W wysokim naczyniu umieszczamy drożdże , łyżkę cukru ( resztę wsypiemy do ciasta ) 200 ml ciepłego mleka, dwie łyżki mąki . Wszystko mieszamy , nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub do miski ) wsypujemy mąkę ( resztę ;)) dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto , a także

Ogrodnik w podróży
Bezglutenowy chleb z ziarnami 130

Kolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych, tym razem na bezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik(...)nasiona chia - wszystko mieszamy, - w małym garnuszku podgrzewamy wodę, tak aby nie była za gorąca, gdyż potem będziemy w niej rozpuszczać drożdże, - do mąk i ziaren dodajemy olej, sól, cukier oraz wlewamy letnia wodę wraz z roztopionymi drożdżami, - wszystko razem mieszamy, a następnie rozgniatamy ręką - całość wyjdzie dość kleista i lepiąca się, - masę przekładamy do wysmarowanej masłem

MintTaste
Prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej (Vege & Gluten free) 154

natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej pracy. Wspaniały, delikatny i wilgotny w środku chleb. Chleb jest wykonany na kaszy gryczanej (białej) niepalonej. Gdzieś ten przepis na którymś polskim blogu też już widziałam, ale przeraziła mnie ilość soli w przepisie i postanowiłam posłużyć się tym znalezionym(...)drożdży ani proszku do pieczenia. Fermentacja ziaren w dwóch etapach pozwala na wyrośnięcie jak w zwykłych wypiekach. Ja zafunduję wam taką zwyczajną wersję, ale spokojnie możecie wzbogacić swoje chlebki o co chcecie. Osobiście polecam tradycyjnie słonecznik, mak lub czarnuszkę. Wybór należy do was.  Wiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej

vaniliowoczekoladowa
Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji... 200

Булка ярославская сдобная - skąd taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam wła ś

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia z oliwkami 208

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami

dolcevitainmykitchen
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 345

drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże i sól. Do suchych składników wrzucamy posiekane drobno oliwki i rozmaryn. Mieszamy. W kubku mieszamy wodę

Karo in the Kitchen
Przepis na Drożdżówki z Rabarbarem 179

Witam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi 116

dziś świeżego... Z zeszłorocznego byłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także Wam posmakuje! Składniki: 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały) 15 g świeżych drożdży 2 i 3/4 szkl. ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru(...)łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb pszennych garść pestek dyni Sposób przygotownia: Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy do niego 2/3 szkl. ciepłego mleka, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. W pozostałym ciepłym mleku namaczamy płatki owsiane i otręby. Gdy drożdże się spienią dodajemy wszystkie pozostałe

Kolorowy Przepisownik
Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami 146

przepis, który musiał poczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju   2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki(...)ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 207

Bułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb ze słonecznikiem na poolish 207

Bread with sunflower seeds on poolish Składniki. Zaczyn poolish. 150 g wody 150 g mąki typ 650 3 g drożdży Ciasto właściwe. 60 dag mąki pszennej

Kulinarny karnet Christophera
Chleb z otrębami gryczanymi 149

wykorzystam przy pieczeniu chleba.  Jeś li jeszcze nie używaliście otrąb gryczanych to nie wahajcie się ani chwili.  Składniki /składniki na formę 35 x 12/ : 500 g mąki pszennej (typ 450) 5 g drożdży 0,5 l wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka otrąb gryczanych  1 łyżka masła Wykonanie: Drożdże umieścić w szklance

Pasja Smaku
Chleb graham, klasyczny 232

prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 19 0 o C Czas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) 1 łyżka soli(...)ciepłego mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 żółtko tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia.  Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb na otrębach z sezamem 159

Dzisiejszy pyszny chleb, jeszcze ciepły, moje dzieci zajadają się nim z masłem :). Mąka pszenna i razowa z dodatkiem otrąb kupionych w młynie, wyszło fantastycznie!, chrupiąca skórka i miękki miękisz.  Składniki na 1 dużą formę lub na dwie małe keksówki: 40 dag mąki pszennej 15 dag mąki razowej 6 dag drożdży łyżeczka cukru 400 ml letniej wody 1/4 szklanki sezamu(...)szklanki otrąb 1 łyżeczki soli 1. Drożdże rozpuść z cukrem w szklance letniej wody, odstaw na 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. 2. Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, sezam,  fermentujący rozczyn oraz resztę wody, dobrze wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencji gęstej śmietany. Odstaw w misce szczelnie zakrytą folią do żywności na ok. 30 minut, aby podwoiło

Apetyczna babeczka
Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański 139

wyciągnięty palcami”. Odnosi się to do sposobu przygotowywania chleba. Jest on formowany i wyciągany palcami i ma kształt owalnych bochenków. Matnakasz ma przepyszną chrupiącą skórkę i mięciutki, puszysty środek. Spróbujcie koniecznie Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: – 2 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka cukru – 8g drożdży instant – 50ml ciepłej wody Ciasto: – 1kg mąki pszennej(...)mnie tortowa) – 550ml ciepłej wody – 1 łyżka soli – 50ml oleju (u mnie rzepakowy) W miseczce połączyć cukier, drożdże, mąkę i wodę, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do ruszenia. Przesiać mąkę razem z solą do dużej miski, dodać olej, wyrośniętą zaczyn i powoli wlać wodę. Wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić

Smaki Armine
Chleb dla leniwych 162

mąki pszennej 4 dag drożdży 1/2 litra ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę, by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, zaczyn, wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrobić i zagniatać około 5 minut, potem przykryć i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.  Dwie(...)dnie olejem. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić w formach. Na wierzchu posmarować delikatnie wodą i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec chleb 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce

Ewusiowe Smaki
Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem 125

wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty Skala smaku - 10/10 Składniki  750 g mąki  20 g drożdży  łyżka soli  500 g wody(...)pół szklanki otrąb pszennych  2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie należy uderzyć w ciasto

Kubki smaku
Chleb tostowy pszenny 205

Polecam  również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki: 500 g mąki pszennej (typ 500) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 30 g miękkiego masła 30 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć do kubeczka(...)dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć

O kuchni z uczuciem
Chleb żytnio - kukurydziany 412

siemienia lnianego nadało ciekawego smaku. Sam chleb nie jest bezglutenowy, bo jest na zakwasie żytnim, ale jeśli masz zakwas np. kukurydziany to możesz go użyć. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie - bo nie trzeba ciasta zagniatać. Przepis jest taki : 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki soli łyżka siemienia lnianego(...)Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ciasto wyrasta. Kiedy cisto podwoiło objętość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam około 25-30 minut. Po upieczeniu chleb wygląda tak jak poniżej

apetytnapieczenie
Domowe bułki do hot dogów 390

parówką/frankfurterką/kiełbaską i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 miękkich bułek do hot dogów. Przygotowanie bułek nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Wystarczy wszystkie składniki, w podanej kolejności wsypać do miski i zagnieść ciasto. Ciasto na bułki można zagnieść: mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut; ręcznie(...)elastyczne; automatem do wypieku chleba; w tym przypadku należy wsypać, do pojemnika wypiekacza, wszystkie składniki w podanej w przepisie kolejności i włączyć wyrabianie ciasta na 10 minut, po czym wyłączyć automat. Bułeczki można podawać z parówkami, frankfurterkami czy kiełbaskami z grilla. Bułki, podobnie jak sklepowe, mają delikatnie słodki smak. Do przepisu należy użyć suchych drożdży Instant (znanych również jako Fast

Gospodyni Miejska