chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:240/420)

Ka’ak – libański drożdżowy chleb uliczny w kształcie torebki 56

Libanu. Właściwie do Bejrutu, gdzie wypieka się tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ze względu na swój kształt ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce.  Na całym Bliskim Wschodzie pieczywo to występuję również(...)porcje. To była słuszna decyzja, połowę zjedliśmy na kolację, reszta została na śniadanie. Ka’ak libański chleb uliczny przepis z bloga – Mycooking Journey Składniki 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650 50 mąki pszennej pełnoziarnistej – u mnie orkiszowa pełnoziarnista 10 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suszonych 25 g cukru 5 g soli

Tajemnice Smaku
Szybki chleb bez wyrabiania 189

Składniki (1 bochenek chleba w keksówce 30 cm): 500 g mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką wolisz i masz w domu 500 ml lekko ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki płatków owsianych 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. rzepakowego garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Grecki chleb Daktyla / Greek 'Daktyla" Bread 81

lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:) na bochenek: 350 g mąki pszennej, 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!), 300 ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, łyżeczka soli (lub troszkę więcej), łyżka oliwy lub oleju, łyżka płynnego miodu

Lekcje w kuchni
Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną 107

language:EN-US;} Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną   Pyszny swojski chlebek z żurawiną.   Składniki: ·        1 ½ szk. mąki pszennej ·        3 szk. mąki orkiszowej ·        150 g otrąb pszennych ·        5 dag drożdży(...)łyżeczka soli ·        1 żółtko ·        1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1.    Drożdże przekładamy do miski. 2.    Dodajemy cukier 3.    2 łyżki mąki 4.    Wlewamy 1 szk. wody. 5.    Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarna Chwila
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 122

Składniki (1 kg chleba): 500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej,ale może być dowolna pszenna) 150 g zakwasu żytniego 1 plaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży olej lub oliwa Sposób wykonania: Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera.Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Następnie przekładamy masę

Menu Zdrowia
Rulony naleśnikowe z truskawkami 109

znowu sezon truskawkowy :)- jak cudnie! Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami  truskawek. To było takie pyszne! rozmarzyłam się...  Rulony naleśnikowe z truskawkami naleśniki: 1 duże jajo 250 ml mleka 2% 1 dag drożdży szczypta soli 1 czubata  łyżka otrębów pszennych ok 150 g mąki pszennej nadzienie

Gotuj Sam!
Bułki Pszenne Łatwe! 427

chleb i bułki, ja tam jeszcze wrócę :) Żródło: Chleby.info . Składniki na ok. 8 sztuk: 500 g mąki pszennej 140 ml mleka 140 ml wody 15 g drożdży świeżych 40 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie mąkę, w której zrobiłam sobie wgłębienie, w które wsypałam cukier i wkruszyłam drożdże. Mój dołek

Blondynka Gotuje
Bułeczki duńskiej babci 161

Dzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty(...)Składniki: (na 24 sztuki) 150 g masła 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 40 g cukru 700 g mąki pszennej 2 jajka dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Masło rozpuścić w garneczku, wlać mleko i delikatnie podgrzać. Płyn powinien być letni, nie gorący. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z masłem, wbić jajka i całość dokłądnie wymieszać. Partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 165

zakwasu ok.700ml - 10 g drożdży - 2 szklanki wody letniej - 300 g mąki razowej 2000 - 300 g mąki chlebowej - 400 g mąki orkiszowe - 100 g otrębów żytnio - orkiszowych - łyżka soli Drożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby, sól i dokładnie wymieszałam dodając po trochę letniej wody. Ciasta nie wyrabiamy długo 8-10 minut. Az zacznie odchodzić od ścianek(...)pieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach zabrałam szmatkę i włączyłam piekarnik na 220 ° góra-dół nie wyjmując chlebów z piekarnika. Piekłam 50 minut, przy czym w połowie czasu zmniejszyłam do 220°, a po 40 minutach wyjęłam z foremek i podpiekłam sam spód przez 10 minut na termoobiegu 180°. Zostawiłam

Pasje Jolki
Bułki śniadaniowe 74

poradzi sobie z nim każdy. Dla łatwiejszego przygotowania polecam użyć drożdży suszonych. Ja na 16 sztuk średniej wielkości bułeczek użyłam 14 g suchych drożdży, czyli dwa standardowe opakowania. Jeżeli będziecie chcieli użyć świeżych drożdży to na ten przepis na 700 g mąki będziecie musieli użyć około 30 gram świeżych drożdży. Możecie również przygotować bułeczki z połowy podanych składników. Jednak(...)polecam inny przepis na domowe bułki do hamburgerów . Smacznego! Zobacz też: Łatwy chleb z ziarnami Proste ciasto bananowe Pizzerinki czyli mini pizze Bułeczki pszenno-owsiane Przepis na bułki śniadaniowe Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 700 g mąki - typ 450 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 350 ml wody 6 łyżek

Kuchnia Bazylii
Chlebek z porażoną cebulką. 73

Domowe pieczywo, to moja słabość. Uwielbiam je piec i uwielbiam jeść.  Na blogu jest dość dużo przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki.  Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.  Dziś mam propozycję chleba z dodatkiem  prażonej cebulki. Jak on ładnie pachnie.... Cebulki nie jest za dużo, jest tylko delikatnie wyczuwalna.  Spróbujcie koniecznie i dajcie(...)miło jeśli przyślecie fotki:) Składniki: 350 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 20 g. drożdży 500 g. mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 2 pełne łyżki prażonej cebulki 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.  Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.  Następnie wsypać

Agusiowe smakołyki
Bagietki, domowe wypieki... 186

Prosty sposób na domowe bagietki. Wejdź i obejrzyj, a zobaczysz, że to łatwe.  Ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl.wody, łyżka cukru, łyżka

chleba naszego
Rogale, rogaliki i nie tylko... 437

Polecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła

chleba naszego
domowe rogaliki 157

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :)  Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost

chleba naszego
Zawijasy z pesto i mozzarella 135

Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi. Zawijasy z pesto Składniki: na 24 sztuk 500 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 300-350 ml zimnej wody 5 łyżek pesto(...)łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko do posmarowania sól morska do posypania Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij na paski. Każdy pasek skręć

codojedzenia
Bułki dwusezamowe 183

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni

Grahamka, weka i kajzerka
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 163

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 134

250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka

Ewa w kuchni
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 150

dość długiego czasu potrzebnego do zrobienia tego chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej(...)dzikie drożdże zaczęły działać (żyją). Dygresja: Zakwas przechowujemy w lodówce, dzikie drożdże wtedy usypiają. Jak chcemy go użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia. Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży: Wieczór wcześniej (robimy

IMPRESJA SMAKU
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 181

Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? Składniki: – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej – 50ml gorącej wody (nie wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju(...)rzepakowego – szczypta soli – sezam do posypania – 150g sera feta W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę

Smaki Armine