chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:232/420)

wspaniały i zdrowy chleb, bez wyrastania :-) 172

świętach  Mam nadzieję, że wypieki się udały, że wszystko smakowało i że prezenty pod choinką były wspaniałe.  Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-) Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie(...)chlebuś upieczony w formie 12x22 cm -2 szklanki ciepłej wody -20g drożdży świeżych -2 łyżki cukru -1 łyżeczka soli -5 łyżek płatków owsianych górskich -0,5 kg mąki pszennej tortowej -1 duża garść słonecznika łuskanego -1 duża garść siemienia lnianego Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
chlebki na maślance 103

mnie mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.  I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli - 30 g drożdży Drożdże mieszam z wodą , na to wsypuję mąkę, na mąkę(...)maślankę , i na koniec daję sól . Robot Kiciuś wyrabia. Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól .Chwilę wyrabiamy. Gdy już  ciasto się nie klei, zostawiamy na 5 minut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy  ściereczką i czekamy

Pasje Jolki
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 81

chybcika wymyśliłam nowy chleb. Wyszedł bardzo smaczny, z fajną strukturą, skórką, lekko tak tostowo się prezentuje.  A do tego jest zdrowszy chyba nawet niż pszenny, ponieważ jest prawie całkiem orkiszowy. Prawie, bo chleb oparty na tym ziarnie krócej utrzymuje świeżość niż mieszany.  Orkisz to odmiana pszenicy, prastara, uprawiany był jeszcze w starożytności, chleb orkiszowy był podobno pokarmem gladiatorów(...)formie 20 minut i 40 minut pieczenia. W ciągu niepełnej półtorej godzniny chleb jest gotowy i studzi się już zachęcając swoim wyglądem do odkrojenia szybciutko pierwszej kromki z chrupiąca ciepłą jeszcze skórką.  Użyłam: - 150g mąki pszennej typ 750 - 550g mąki jasnej orkiszowej  - 1 torebka suchych drożdży  - 2 łyżeczki soli  - 1 łyżka miodu - 50g płatków jęczmiennych

I tu będę miała takie te
żywiecki chleb z ziemniakami 163

dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano w ten sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży.  Składniki na duży bochenek: 450 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g gotowanych ziemniaków 40 g drożdży  200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki  4 łyżki oleju Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 158

mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie uroczy, żółciutki kolor pieczywka :) Choć chleb zdeczko się kruszył, to był bardzo delikatny w smaku i przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 30g świeżych drożdży 100ml mleka 425g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, odciśnięty z wody miąższ dyni i na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). . Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na 30 min. w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Pełnoziarnisty chleb graham z ziarnami słonecznika i pestkami dyni na maślance 115

łyżeczki soli torebka suchych drożdży Wszystkie składniki w podanej kolejności włóż do formy i zamocuj w maszynie. Ustaw program na RAZOWE (u mnie nr 3, ale nie wiem jaką macie maszynę, zobaczcie) i ...wytrzymaj 4 godziny, bo po tym czasie dopiero będziesz się mógł cieszyć swoim własnym, zdrowym i pysznym chlebem bez niespodzianek. Osobiście zjadłam kanapkę z instalatiną, piersią kurczaka

Z Kuchni Do Kuchni
Dyniowe bajgle 35

wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Chleby na zakwasie piekę już od dawna i w sumie nie jemy już kupnego pieczywa. Upieczone bochenki dzielę, a następnie mrożę. Taki chleb na zakwasie idealnie się przechowuje w zamrażarce, oczywiście można również mrozić bułki. A dziś mam dla Ciebie apetyczne dyniowe bajgle, które upiekłam na drożdżach, pszennej chlebowej mące i oczywiście

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek wiejski 53

Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Jeżeli jeszcze nie piekłeś chleba, to ten przepis jest dla Ciebie! Składniki 300ml ciepłego mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka cukru 15g świeżych lub 7 g suchych drożdży 2 jaja 1,5 łyżeczki soli 540g mąki pszennej Przygotowanie Jeżeli używamy świeżych drożdży, robimy zaczyn: 15g drożdży, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, 60ml ciepłego

Wasze Przepisy
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA KEFIRZE 170

Dziś coś dla miłośników żytniego pieczywa.  Zapraszam na prosty i bardzo smaczny chleb pszenno-żytni.  Składniki : (u mnie keksówka o dł. 30 cm) 300 g mąki żytniej 720 200 g mąki pszennej 1 op suchych drożdży (7g) 280 ml letniego kefiru 180 ml letniej wody 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka ziaren dyni 4 łyżki

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny ze słonecznikiem 78

jakiegoś czasu domowe chleby bardzo często goszczą u mnie w domu. Zmieniam tylko skład i działam. Ten okazał się kolejnym sukcesem... chrupiąca skórka, i pyszny środek. Przepis na pojemnik żaroodporny o średnicy 23cm SKŁADNIKI: 600g mąki pszennej typ 1050 100g mąki pszennej typ 405 14g drożdży instant 500g kefiru 100g słonecznika 50g płatków żytnich 2,5 łyżeczki soli 1 łyżka

Dziś Ja gotuje
Pleciony chlebek z serem i pesto bazyliowym 106

świetnie się nada do kanapek, ciasta francuskiego, jako składnik do dań mięsnych a także do sałatek. Chleb z dodatkiem pesto wyszedł bardzo smaczny, a przepis jest baaardzo prosty. Polecam Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 250ml ciepłego kefiru – 8g drożdży instant – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 1 łyżka miodu – 1/2 łyżeczki soli

Smaki Armine
Chleb gryczany 103

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb gryczany Pyszny chlebek na bazie ziemniaków.   Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        4 szk. mąki gryczanej(...)cukru ·        3 jajka ·        10 dag drożdży świeżych ·        1 łyżeczka soli ·        Pestki słonecznika Sposób przygotowania: 1.    Drożdże kruszymy do miski. 2.    ½ szk. mleka lekko podgrzewamy 3.    Do drożdży dodajemy cukier

Kulinarna Chwila
Ziołowa chałka ogrodnika 97

swoją delikatnością i ziołowym posmakiem będzie idealna na grilla, sprawdzi się jako grzanki lub jako zamiennik chleba tostowego.  Ja wykorzystałam ją na dwa sposoby, o których napiszę niebawem :)  A zatem do plecenia, gotowi, start! Ziołowa chałka ogrodnika Potrzebujesz: 45g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku garść liści bazylii 500g(...)jajka 4 łyżki oleju rzepakowego 50g parmezanu jajko do posmarowania chałki Sposób przyrządzenia: 1. Poszatkuj drobno zioła i umieść w małym garnku. 2. Zalej zioła ciepłym mlekiem, dodaj drożdże i cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 3. Do miski wsyp mąkę z solą i dodaj drożdżowy rozczyn z ziołami - połącz. 4. Dodaj do masy jajka i starty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułki do burgerów 131

Domowa, smaczna pszenna bułka, nie tylko do kotleta. Skład: 1kg mąki, 2 szkl. ciepłej wody, 50 g drożdży, po  1 łyżce cukru i soli, 1

chleba naszego
Chałka kolorowa 142

ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz mam lepsze urządzenie i zajmuje mi to dosłownie kilka minut,do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam 4 min/37°C/obr. 1, następnie dodałam resztę składników oprócz barwników , wyrobiłam ciasto 3 min/interwał], następnie

Moje domowe kucharzenie
Naan z patelni z ziołowym masłem 109

latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan z patelni 16 naan Składniki: 60 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży 180 ml ciepłego mleka 250 ml greckiego jogurtu 600 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g masła 1 czosnek solo 200 ml drobno pokrojonych ziół, pietruszki lub mieszanka różnych ziół Drożdże rozpuścić w podgrzanym i wodzie. Dodać 1 łyżkę miodu i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Rozczyn powinien dobrze się pienić. Do misy malaksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj

codojedzenia
Bułeczki Pizzowe z Karczkiem 120

SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru 2 jajka 25g drożdży <świeżych> 50g masła 1/2 łyżeczki soli 100g startego sera żółtego

Dziś Ja gotuje
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno-drożdżową 157

Na  10 bułeczek roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży      ciasto: 500 g mąki pszennej TYP

Proste Potrawy
PRZEPIS NA CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PISTACJAMI! 144

się udaje! PRZEPIS NA CHLEB: - 350 g mąki pszennej tortowej - 160 g mąki jęczmiennej (w zastępstwie możesz użyć dowolnej) - garść posiekanych pistacji - garść posiekanych suszonych pomidorów - łyżka kminku - garść posiekanych oliwek - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soli - woda, tyle aby zagnieść elastyczne ciasto od 1 do 1,5 szklanki - opakowanie drożdży instant Drożdże wymieszaj z mąką, dodaj(...)wyrobione przełóż do wysmarowanej olejem kek-sówki - blaszki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, wstaw do pieca nagrzanego do 220 stopni C. Czas pieczenia 35 - 40 minut Wyjmujemy gorący chleb z blaszki i ustawiamy na siatce. Chleb musi całkowicie ostygnąć, dzięki temu, że para przechodzi przez skórkę jest ona idealnie chrupiąca. Chleb pieczemy z parą wodną (na spód piekarnika wstaw metalowy

SMYKWKUCHNI
Jaglany chleb bezglutenowy 145

Jaglany chleb bezglutenowy - przepis Składniki: - 1 szklanka mąki jaglanej; - 1 szklanka mąki kukurydzianej; - 1 szklanka mąki bezglutenowej; - 1/2 szklanki mąki gryczanej; - 2 szklanki wody; - 1/3 drożdży świeżych; - 1/3 kostki masła; - 3 łyżeczki soli niskosodowej; - 4 łyżki siemienia lnianego; - 2 łyżki pestek dyni; - 2 łyżki sezamu. Sposób przygotowania: - mąki połączyć ze sobą w misce; - w rondelku rozpuścić masło i wlać(...)miski z mąkami, następnie podgrzać wodę i rozpuścić w niej drożdże; - do całości wsypać siemię lniane, sól, pestki dyni oraz sezam - wszystko wymieszać; - miskę z masą odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut; - piekarnik nagrzać do 160 stopni, masę przelać do foremki wysmarowanej masłem; - piec w piekarniku ok.1h aż chlebek się zarumieni. SMACZNEGO

MintTaste
Pączki Ćwierczakiewiczowej 155

Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto.  Masło dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki najlepsze. 172

Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bagietki pszenne- czterogodzinne 142

zanim zdążyły wystygnąć. Przepis na trzy średnie bagietki 360 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto.  Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba.  Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut.  Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem 121

mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki słonecznik łuskany 4 łyżki sól pół

Różowa kuchnia
Czosnkowy chlebek odrywany, z suszonymi pomidorami 260

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 445g ), plus do podsypywania, 7g suchych drożdży, 5 łyżek oleju ( 60ml ), 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko

W kuchni u Moniki
Bajgle 319

również obgotowuje się w wodzie. Przepis, moim zdaniem idealny, znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Po kilku małym modyfikacjach postanowiłam się Wam z nim podzielić. Zapraszam do lektury! :)     Składniki: (na 9 sztuk)   Zaczyn: 10 g świeżych drożdży  100 ml letniej wody 2 łyżki cukru 100 g mąki pszennej typ 750   Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb Shrek 111

CHLEB SHREKA (spinach bread) Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki zmiksowanego świeżego szpinaku 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Dużą garść świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól

Bon appetit mon amie
Chleb na żurku 169

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.     Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 91

też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno(...)orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej  duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu). Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto

Spektrum Smaku
Domowy chleb żytni na mleku 136

Przepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej

R'n'G Kitchen
Maślane bułeczki z konfiturą 132

pierwszej kolejności należy wykonać zaczyn.  Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do pierwszego wyrośnięcia.  Pamiętajcie proszę o zasadzie "3" - więcej w przepisie na  chleb .  Kolejno należy rozpuścić masło, dodać do niego ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią, wymieszać

Garniec Magalie
pysznie chrupiące bułki grahamki... 187

Składniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem 111

Obiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną

IzaGotuje