chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:227/420)

Chleb miodowy. 165

tęsknoty za zapachem - jaki się unosi w polskich piekarniach, jakiś czas temu zakupiłam maszynę do pieczenia chleba. Dziś ten zapach unosi się u mnie w domu.  Skorzystałam z przepisu, który był załączony w książce do maszyny. Składniki: 320ml wody, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( tutaj musiałam sama zadecydować, ponieważ w angielskiej książce(...)łyżki miodu, 600g mąki typu 550, 10g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych. Przygotowanie: Składniki wsypać do maszyny, w kolejności jaką podałam. Maszynę ustawić na ciasto kruche ( u mnie jest to program 2 ), waga 1000g i moc przypieczenia skórki w zależności jak kto lubi. Chleb wyszedł pyszny. Smacznego

W kuchni u Moniki
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 82

zaczynem: bierzemy spory kubek i wkruszamy tam drożdże. Zasypujemy naszym cukrem i zalewamy 100 ml wody. Dodajemy też 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach

Marder&Marder Manufacture
Bagietki czosnkowe 353

pierwszej polskiej edycji programu MasterChef - Basia Ritz. A ten przepis to zaledwie cztery składniki - mąka, drożdże, woda i sól :) Należy je wymieszać, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia możemy już tworzyć nasze pieczywo ( nie tylko bagietki, ale również inne bułki, chleb, a nawet pizzę ). Bez rozczynu, bez żmudnego wyrabiania, bez oczekiwania na wyrośnięcie ( tzn.ciasto oczywiście wyrosnąć musi(...)minimum 10,5 g ) 710 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 2 łyżki soli Moje proporcje na 4 bagietki: 640 g mąki pszennej chlebowej ( o zawartości białka minimum 10,5 g ) - użyłam mąki pszennej o nazwie "Kuchenna", typ 650 450 ml letniej wody 14 g świeżych drożdży 12 g soli ( 2 łyżeczki ) Nadzienie czosnkowe: 100 g miękkiego masła około

Opowieści z piekarnika
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 224

Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku. Składniki: 1 szkl puree z dyni 125 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych   100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki ziaren słonecznika Do posypania ziarna słonecznika sezam Przygotowanie: Drożdże(...)Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje
Kaszubski chleb na podmłodzie 161

podmłodzie, czyli zaczynie czy też poolish.  Brzmi pięknie, prawda?  Mój chleb trochę dziwnie pękł, ale w smaku bez zastrzeżeń.  Mąż nawet poprosił o upieczenie kolejnego takiego bochenka.     Składniki: podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych drożdży (dałam 4 g instant) ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu(...)letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu   Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie.  Dodać mąkę żytnią i wymieszać.  Miskę przykryć i odstawić na 6 - 8 godzin w ciepłe miejsce. Do tym czasie dodać mąkę pszenną, wolę, sól i mleko.  Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.  Dodać smalec i ponownie

Sto kolorów kuchni
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 68

Na ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15

Przepisy na domowy ser i chleb
ZACZYN POOLISH 60

Zaczyn poolish co to takiego? Jest to zaczyn, który przygotowuje się z minimalnej ilości drożdży oraz mąki i wody w tej samej ilości. Wyrasta on bardzo

Zrób to smacznie
Bułki poznańskie 181

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki

Themo przepisy
Chleb pszenny na drożdżach 110

SKŁADNIKI: - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405) - 2 łyżki oleju - 25g drożdży - 250ml ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. zaczyn: drożdże

Dziś Ja gotuje
Chleb pszenny na drożdżach 120

SKŁADNIKI: - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405) - 2 łyżki oleju - 25g drożdży - 250ml ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. zaczyn: drożdże

Dziś Ja gotuje
Brazylijskie bułeczki serowe - Pão de queijo 151

Pão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w  Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 101

już dosyć. Wybrałam ciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową.  Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie(...)cukru, odstawiamy na 10-15 minut aby zaczęły fermentować.  2. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość

Apetyczna babeczka
Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!! 122

żytnia, itd., można też pomieszać mąki) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!!!) dowolne dodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, itd.) można pominąć ten krok Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać(...)ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i odstawić

Malinowo w kuchni
Lipcowa piekarnia ..bajgle 139

będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do chleba] . Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek(...)przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowy chleb słonecznikowy 105

Bardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina(...)wysmarowania 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika

Mango Papaja