chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:227/420)

Chleb Shrek 131

CHLEB SHREKA (spinach bread) Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki zmiksowanego świeżego szpinaku 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Dużą garść świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól

Bon appetit mon amie
Chleb na żurku 188

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.     Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 115

też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno(...)orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej  duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu). Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto

Spektrum Smaku
Domowy chleb żytni na mleku 151

Przepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej

R'n'G Kitchen
Maślane bułeczki z konfiturą 155

pierwszej kolejności należy wykonać zaczyn.  Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do pierwszego wyrośnięcia.  Pamiętajcie proszę o zasadzie "3" - więcej w przepisie na  chleb .  Kolejno należy rozpuścić masło, dodać do niego ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią, wymieszać

Garniec Magalie
pysznie chrupiące bułki grahamki... 209

Składniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem 137

Obiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną

IzaGotuje
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 357

eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy(...)550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 2 żółtka - 1 całe jajko - 50g ksylitolu - 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy - 35g drożdży - 1 łyżka spirytusu - 250ml ciepłego mleka - szczypta soli + olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz). Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera ubić jajko

Smaczne Zdrowe
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 184

chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY. (Babciny.; na dwie porcje; ) 1 kg mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanego słonecznika 100g świeżych drożdży litr ciepłej (ale nie gorącej) wody łyżeczka soli i cukru 4 łyżki oleju W odrbinie wody rozpuściłam drożdże i połączyłam z resztą wody. Wsypałam otręby, siemię, słonecznik

W kuchni Karmel-itki
Szybki chleb razowy na drożdżach 179

sito do dużej miski, dodaj sól, otręby żytnie, pokrojone orzechy. Dodaj wyrośnięte drożdże i wlej letnią wodę. Chwilę wyrabiaj, kiedy składniki dobrze się połączą przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw na 20 minut, żeby ponownie

Apetyczna babeczka
Chlebek turecki żulik 135

potrafi przygotować go samodzielnie. Chlebek turecki żulik - składniki  proporcje na keksówkę o wymiarach 26x12 cm 380 g maki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka, w wersji wegańskiej mleko roślinne 5 łyżek melasy, najlepiej z karobu 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej 30 g masła, można użyć(...)przez sitko. Do mąki dodaję rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pszenny chleb pełnoziarnisty 201

Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut(...)czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
Chleb drożdżowy z żurawiną i rodzynkami 251

zamrażarce lub w podróży nie wiadomo gdzie. Polecam zrobienie własnoręcznie chleba to nic trudnego, a cenowo wychodzi to bardzo podobnie lub nawet taniej. Ale wiemy co jemy, a nie faszerujemy się dodatkowo toną konserwantów - chemii. Zachęcam!:) Składniki: *520 g mąki pszennej *500 ml letniej wody *25 g świeżych drożdży *Szczypta soli *2 łyżki cukru *0,5 szkl. płatków owsianych(...)wyrównania chlebka przed upieczeniem i nadania mu chrupkości. Wykonanie: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, płatki owsiane, żurawinę i rodzynki. Potem dodajemy drożdże wymieszane z wodą i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Blaszkę, keksówkę dużą, wykładamy papierem

Piekę, bo lubię
Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania (mieszany łyżką!) 130

dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba. Jest naprawdę smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę. Zresztą domowe pieczywo niema sobie równych, prawda? Polecam! (Forma o wymiarach 13 x 26 cm) 500g mąki żytniej (u mnie typ 720) 250 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (*) 50g świeżych drożdży 1 łyżka cukru (płaska) 1 łyżka soli Dodatkowo(...)Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki oraz ciepłą wodą. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10 minut, aby odrobinę podrosła. Mąkę należy połączyć z solą oraz wszystkimi dodatkami i wlać jogurt z zaczynem. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej (!) łyżki i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (**). Wierzch chleba można

Di gotuje
Chleb orkiszowy z chia - gotuj z Multicooker :) 240

chleb będzie gotowy. Wysokiej jakości misa sprawia, że ciasto nie przykleja się do powłoki, a bez problemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍 Składniki: 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450) 40 g świeżych drożdży(...)wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto.  Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E . Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas na 3 godziny. Wciśnij START. Godzinę przed zakończeniem pracy programu otwórz pokrywę, ostrożnie przewrócić chleb i ponownie zamknij pokrywę. Piecz do zakończenia pracy programu

Zdrowie na języku :P