chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:229/420)

Rustykalny chleb Hiszpański 139

programu Hairy Bikers' Bakeation .  Chleb puszysty, delikatny.  Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie.  Do powtórzenia.     Składniki: STARTER: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 5 g drożdży instant 125 g mąki pszennej chlebowej CIASTO WŁAŚCIWE: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdży instant 225 g mąki pszennej(...)małej miski. Dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10 minut.   Do misy robota wsypać mąki i sól.  Wlać przygotowaną wodę z drożdżami, dodać starter i oliwę. Wymieszać łyżką.  Następnie zacząć wyrabiać ciasto hakiem.  Najpierw na niski obrotach, a po kilku minutach zwiększyć na wysokie obroty.  Ciasto powinno zacząć wydawać

Sto kolorów kuchni
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem. 140

prosto, ale tak pysznie. Podczas pieczenia po całym domu unosi się cudowny zapach. Kto piecze chleb ten wie o czym piszę. Jeszcze ciepłego ukroiłam pięteczkę...tak na spróbowanie. Upieczcie koniecznie. Warto. Smacznego i udanych wypieków Wam życzę :) #pudliszki Potrzebujemy: Na rozczyn: 4 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na  ciasto(...)małe płaskie łyżeczki soli 10 dag koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 200 ml ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego pomidorowego chlebka: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Do miski: Obie mąki i sól wsypujemy

Izabelawkuchni
Bread pudding, czyli najpyszniejszy sposób na czerstwe ciasto drożdżowe 63

pudding, czyli dosłownie pudding z chleba, po raz pierwszy pojawił się w angielskiej książce kucharskiej „ The Compleat Housewife ” z 1727 roku. To była naprawdę przełomowa publikacja – to w niej pojawił się pierwszy przepis na keczup! Wracając jednak do puddingu. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem nie było ciasto drożdżowe, a zwykły, tani chleb. Do niego dodawano rodzynki, bardzo(...)czerstwego ciasta drożdżowego Bread pudding to delikatny, puszysty, a jednocześnie kremowy deser, w którym możecie wykorzystać resztki chleba tostowego, ciasta drożdżowego, czy chałki. Posiłek deser Kuchnia angielska Słowo kluczowe angielski deser, ciasto, ciasto drożdżowe, deser na święta, deser z resztek, drożdże, drożdżowe, kuchnie świata, pudding Całkowity czas przygotowania 40 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki

Na-talerzu.pl
NAJPROSTSZE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 63

niebo lepsze niż te ze sklepu, przyznam, że od pewnego czasu dość często zabieram się za wypiekanie chleba czy bułek :) Składniki na około 12 bułek: * około 600 g mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 550  Młyny Szczepanki ) * 7 g suszonych drożdży * 375 ml ciepłego mleka * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka cukru * 25 g roztopionego masła * 1 jajko

Zrób to smacznie
Mąka gryczana 79

włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych . W kuchni białoruskiej, ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej przyrządza się Kułagę, czyli kiszona ugotowana papka gryczana podawany(...)doszło. Łyżką zwilżoną w tłuszczu wykładać ciasto w formie klusek na talerze, polać roztopioną słoniną lub masłem. Bezglutenowy chleb gryczany Przepis 100g mąka gryczana 25g skrobia ziemniaczana 2 łyżki siemię lniane 1/2 łyżeczki soli 120ml wody 2 łyżeczki cukru 10g świeżych drożdży olej do wysmarowania Foremka o wymiarach 10cm x 24cm. Kruszę drożdże, dodaję cukier i wlewam letnią wodę

SmartBake.pl
Placuszki Naan z grilla 88

podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić

naRuszcie
Chleb razowy z chia i otrębami żytnimi 124

Chleb domowy, smaczny zdrowy. Z mąki razowej przygotowany z chia i otrębami żytnimi zmieszany.  Składniki na foremkę ok. 25/12 cm: 30 g świeżych drożdży, 400 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 400 g mąki pszennej razowej, 100 g otrębów żytnich, 60 g nasion chia, 1 łyżeczka soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Mieszamy

Moniki Smakołyki
Chleb żytni pełnoziarnisty 106

zmieszałam. Chleb z pewnością bardzo zdrowy, w smaku wyjątkowy. Kiedy na cienkie kromeczki pokroimy to i tak się nim nasycimy.   Składniki: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 200 g łuskanego słonecznika, 100 g złotego siemienia lnianego, 150 g płatków owsianych, 100 g mąki żytniej, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże z cukrem

Moniki Smakołyki
Chleb owsiany z siemieniem i słonecznikiem 131

chleb z płatkami żytnimi klik oraz orkiszowymi klik  Ten upiekłam z dodatkiem płatków owsianych pełnoziarnistych od Kupca 500 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej 5 łyżek płatków owsianych Kupiec 500g mąki pszennej 2 łyżki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski rozkruszyć drożdże

Kolorowa kuchnia Elki
Szybki domowy chleb 116

domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki  (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: - wodę podgrzej w rondelku, aby nie była za gorąca, następnie dodaj do niej i rozpuść drożdże, - do dużej

MintTaste
chleb z cebulą idealny na grilla 135

jednak występuje jako chleb. Składniki: pierwszy robiłam z połowy porcji, ale podam na całość ;)  600 g mąki 380 g wody 20 g oliwy 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 4 cebule pokrojone w piórka Przygotowanie: do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 320 g wody, 20 g oliwy, drożdże, cukier i wyrobić ciasto - czas 2 min/Interwa

Gotowanie z pasją
Płaski chlebek z pieprzem zielonym 139

wyjątkowy.  Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony,  to  sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie.  Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna .   Składniki: 40 g świeżych drożdży, 550 g mąki pszennej typ 480, ½ łyżeczki cukru, 300 ml wody, 2 płaskie łyżeczki soli(...)podsypania.  Przygotowanie: Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy. Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem . Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Placuszki Naan z grilla 167

podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić

naRuszcie
Pan Rustico- hiszpański chleb rustykalny 152

leżakowania i w końcu piecze! Ciut pracochłonny, ale czego się nie zrobi dla świeżutkiej kromki chleba na śniadanie?! Polecam! Jest przepyszny i ma piękne duże dziurki w środku :D     Składniki: Zaczyn: 150 ml letniej wody 7 g suszonych drożdży instant (lub 25 g świeżych) 125 g mąki pszennej typ 650 Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 4 g suszonych

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenno-kukurydziane 117

powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 jajko 2 i 1/2 szklanki ciepłej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb mleczny na zakwasie 141

Składniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy

Gotowanie moimi oczami
Ciabatta 95

Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy z oliwek 400ml letniej wody Przygotowanie : W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać

Codzienne Gotowanie
Chleb wieloziarnisty 106

Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego(...)przemiału -1 łyżka sody -6 łyżek oleju -180 g słodu jęczmiennego -2 łyżeczki soli JA ZROBIŁAM Z POŁOWY! Mąkę żytnią i owsianą przesiać. Drożdże wymieszać z pół szklanki wody i odstawić na 10 min. Dodać resztę ciepłej wody, otręby, ziarna, mąkę żytnią i owsianą. Odstawić na na około pół godziny. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Przykryć misę i zostawić

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 192

chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania! Składniki na rozczyn: 10 g drożdży świeżych 1/2 szkl. ciepłej wody 2 łyżki mąki Składniki na dwa bochenki (na keksówki o długości(...)wysokości 10 cm): 1 kg mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej typ 720 3 łyżeczki soli 25 g drożdży świeżych 3/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. słonecznika łuskanego 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. siemienia lnianego 4 szkl. wody mineralnej Składniki na rozczyn połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny. Do rozczynu dodać mąkę żytnią

Banana Smiles
Kajzerki 94

pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek: 50 dag mąki pszennej typ 550 200 ml ciepłej wody 1,5 dag świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać przesianą mąkę, sól, cukier i masło. Ciasto

My simple kitchen