Domowe pieczywo, to moja słabość. Uwielbiam je piec i uwielbiam jeść. Na blogu jest dość dużo przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś mam propozycję chleba z dodatkiem prażonej cebulki. Jak on ładnie pachnie.... Cebulki nie jest za dużo, jest tylko delikatnie wyczuwalna. Spróbujcie koniecznie i dajcie(...)miło jeśli przyślecie fotki:) Składniki: 350 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 20 g. drożdży 500 g. mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 2 pełne łyżki prażonej cebulki 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać
Agusiowe smakołykiProsty sposób na domowe bagietki. Wejdź i obejrzyj, a zobaczysz, że to łatwe. Ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl.wody, łyżka cukru, łyżka
chleba naszegoPolecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła
chleba naszegoMałe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :) Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost
chleba naszegoCiasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi. Zawijasy z pesto Składniki: na 24 sztuk 500 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 300-350 ml zimnej wody 5 łyżek pesto(...)łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko do posmarowania sól morska do posypania Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij na paski. Każdy pasek skręć
codojedzeniaBardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni
Grahamka, weka i kajzerkaZnalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są
Grahamka, weka i kajzerka250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka
Ewa w kuchnidość długiego czasu potrzebnego do zrobienia tego chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej(...)dzikie drożdże zaczęły działać (żyją). Dygresja: Zakwas przechowujemy w lodówce, dzikie drożdże wtedy usypiają. Jak chcemy go użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia. Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży: Wieczór wcześniej (robimy
IMPRESJA SMAKUDziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? Składniki: – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej – 50ml gorącej wody (nie wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju(...)rzepakowego – szczypta soli – sezam do posypania – 150g sera feta W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Smaki Arminejeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam(...)pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie
cucinarejeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam(...)pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie
cucinarekiełbasa najlepiej smakuje nam od tak, po prostu w dłoń z kromką domowego chleba. Polecam! Bułeczki nadziewane kiełbasą i serem – pyszny przepis na domowe pieczywo w lekko odmienionej wersji Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 jajko klasy M + 1 jajko(...)posypania bułeczek Uwaga! Specjalnie dla Was Na kod rabatowy: Słodkie okruszki otrzymacie 20% rabatu na zakupy na https://wedzarniamarozek.pl , Kod ważny do 12.04 Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość
Słodkie okruszki