chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:238/420)

Ciasta drożdżowe z owocami 184

Dobre ciasto, które doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko.  Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka

chleba naszego
Bułki na kolację 154

Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i soli, ~500 ml

chleba naszego
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 163

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej

chleba naszego
Podpłomyki z ziarnami 258

Dziś o podpłomykach Gdy zabraknie mi chlebka piekę Podpłomyki z ziarnami 200 ml wody 20 g drożdży 1 łyzeczka miodu szczypta soli około 40 dag mąki

Gotuj Sam!
Przepis na Domowe Cebularze 231

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 116

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności

Gosia gotuje
Chleb z mąki krupczatki 176

Składniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego

Aga w kuchni
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem 161

A dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów. Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g

Anioły w kuchni
Chleb śródziemnomorski 155

radości w gotowaniu, jak wypiekanie pieczywa. Przepis pochodzi z książki "O chlebie" E.Mórawskiej. Składniki: Zaczyn : 20 g zakwasu żytniego 360 g mąki żytnie typ720 300ml wody Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe : Cały zaczyn 1 łyżeczka drożdży instant 230 g mąki żytniej typ720 300 g mąki pszennej typ750(...)tortownica średnica 25) wysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do    220 C i piecz chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli chleb zbyt szybki się rumieni przykryj

Delicious Titbits
Rustykalny chleb bez zagniatania 195

zdjęciu. Chleb piecze się w dość wysokiej temperaturze – 250 stopni. Dobrze jest zatem wyposażyć się w bardzo dobrej jakości naczynie żaroodporne lub kamionkę. Koniecznie musi posiadać pokrywkę. Składniki: 450 gramów mąki pszennej typ 550 20 gramów świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży suchych 300 gramów zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pokrusz drożdże, zalej(...)wodą i wymieszaj aż do ich rozpuszczenia. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. W przypadku gdy używasz drożdży suchych – dodaj je do mąki, soli i cukru, na końcu dodaj wodę. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj je tylko do ich połączenia. Nie przejmuj się, jeśli w mieszance będą grudki – nie ma to znaczenia. Mieszanka będzie

Garniec Magalie
Chleb z cebulką 133

chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje.... Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.    Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.  Najwięcej smaku daje prażona cebulka.    Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru, dolewamy szklankę ciepłej(...)wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, 1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.     Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę. Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.        Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.  Wcześniej przygotowujemy

Maminek kulinarny
Chleb na mleku 130

Powoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko(...)bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina mi troszkę chałkę i świetnie nadaje się na tosty po 2 dniach, kiedy straci świeżość. Składniki (foremka 20x12cm) : 350g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 220g ciepłego mleka 7g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 30g miękkiego masła Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z solą. Do mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Rozgnieść widelcem

W kuchni wieczorem
Chleb ukraiński 145

Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki , ale jest ze    zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy.. Zaczyn zakwasowy: 190 g zakwasu żytniego razowego(...)pszennej chlebowej  95 g mąki pszennej razowej 0,5 - 4 g drożdży (niekoniecznie) 12 g soli Zagnieść luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowy chleb gryczany 126

Bezglutenowy chleb gryczany z dodatkiem otrębów. Zwarty z miękkim miąższem, nie kruszy się. Bardzo dobry w smaku i strukturze. Świetny po rozmrożeniu. Polecam.  SKŁADNIKI: 150g mąki gryczanej 50 g mąki gryczanej białej 60 g mąki kukurydzianej 60 g otrębów gryczanych  250 g mieszanki  bezglutenowej Mix per pane Nutrifree 20 g świeżych drożdży 425 g wody(...)misce.  Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wymieszaj energicznie. Dodaj  sól i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż go na wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj woda

Kuchnia bezglutenowa
Chleb pszenno- gryczany z ziarnami 107

uwolniło się tyle uczuć i wspomnień. Chleb pszenny z dodatkiem mąki gryczanej to wypiek o ciężkiej, zbitej strukturze. Jest smaczny i chrupiący za sprawą ziaren. Zdecydowanie polecam ten wypiek. Składniki (na 1 bochenek upieczony w keksówce o wymiarach 20 x 12 cm): 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 30 gram świeżych drożdży 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka(...)drożdże zaczęły pracować. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dodaję więcej mąki. Ciasto odstawiam na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb przez

Mango Papaja
Chleb jaglany mleczny 183

chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach 14-centymetrowych. Trzeba jednak pamiętać, że mniejsze chlebki należy trochę wcześniej wyjąć z piekarnika, aby się zanadto nie spiekły. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki na zaczyn: 150 g zakwasu żytniego razowego(...)godzin - taki sam czas, jak zaczyn. Składniki: cały zaczyn cała kasza z mlekiem 275 g mąki pszennej chlebowej 10 g soli 10 g słodu jęczmiennego 10 g oliwy Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, zmielony słód i sól. Dodaj zaczyn, kaszę z mlekiem i oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw

Grahamka, weka i kajzerka