pieczenia chleba, mój już drugi (pierwszy nie przeżył) w którym nie piekę ale wyrabiam w nim ciasto drożdżowe, bo robi to mistrzowsko. A już zupełnie rozkochałam się w pieczeniu chleba odkąd mam piekarnik parowy od Electrlouxa . Zaczynałam go testować z przekonaniem, że to pewnie tylko "pic na wodę" ale miło się zaskoczyłam. Rzeczywiście jest różnica między zwykłym pieczeniem a pieczeniem(...)mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 2200 około 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka maku Mąki przesiać, wymieszać z solą i sezamem. Drożdże rozkruszyć z cukrem, zalać odrobiną wody, wsypać łyżkę mąki i rozrobić. Odstawić na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować rozczyn wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka – 250 ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo(...)posmarowania: 1 jajko i mleko do posypania: sezam, mak Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą „ruszyć”, to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże
dom-agi.plżurawiną. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży 60 g suszonej miechunki (u mnie Helio ) 100 g suszonej żurawiny (u mnie Helio ) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)większą część mąki pszennej. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy żurawinę, pokrojoną miechunkę, miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować
PatiGotujekulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje(...)Składniki: (na 6 bułek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 małe jabłka (200 g) 1 gałązka rozmarynu dodatkowo: 1 jabłko 3 łyżki letniej wody Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszć drożdże. Wsypać cukier, wlać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziarnami. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a przyrządzenie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil Składniki: – 350g mąki żytniej (typ 720) – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml ciepłej wody (około 40 stopni C) – 8g drożdży instant (2 czubate łyżeczki) – 2 łyżeczki miodu(...)oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli – 25g ziaren słonecznika – 25g siemienia lnianego Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać drożdże, sól, ziarna i wszystko dokładnie wymieszać. Wodę wlać do miski z sypkimi składnikami, wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą, gęstą masę. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić
Smaki ArmineWoda z kiszonych ogórków nie była problemem. Jak tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto właściwe(...)wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę
Proste Potrawypory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki kucharskiej Thermomix. Najlepszy jest świeży jednak przechowywany w papierowej torebce wytrzyma kilka dni. U mnie pod lnianą ściereczką stwardniał po 3 dniach więc następnym razem będę go piekła z połowy porcji w mniejszej formie(...)mąki gryczanej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżeczka syropu klonowego 2-3 łyżeczki soli 40 g octu 90 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami
Mienta blog100g płatków owsianych górskich – 320ml ciepłej wody (około 40 stopni Celsjusza) – 1op drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru – 30ml oleju (u mnie rzepakowy) – 30g siemienia lnianego – 1 łyżeczka soli Mąkę, płatki owsiane, drożdże i cukier wsypać do dużej miski. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę(...)wyrównać, wierzch posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego Prosty chleb z płatkami owsianymi Prosty chleb z płatkami owsianymi Artykuł Prosty chleb z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminemożna gorący chleb posmarować kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej. Studzić kilka godzin, aż zupełnie wystygnie. Smacznego chleba :) Trochę zdjęć: Kwas Kwas, gotowy po 2 dniach fermentacji (48 godzin) Mieszanie rozczynu Rozczyn po 9 godzinach. Jeszcze trochę musi się zakwasić, aż opadnie i wyhamuje/ustanie aktywność drożdży. Rozczyn gotowy do mieszania ciasta po 12 godzinach Mieszanie ciasta Ciasto po 20 minutach wyrabiania
Przepisy na domowy ser i chlebśliwek olej do wysmarowania formy Nasiona chia zmiel w młynku do kawy. Wymieszaj zmielone nasiona z solą, mąką gryczaną i ziemniaczaną. W lekko letnim mleku rozpuść cukier i drożdże (najlepiej użyć firlejki). Wlewaj po trochę mleka do miski z mąkami i mieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się(...)podrośnięcia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 50 minut (jeśli pieczesz chleb tak jak ja w tortownicy, na 15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć obręcz tortownicy). Chleb wyjmij z formy i studź na kratce. Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu
Delicious PlaceChleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-) Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane! A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity ! składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru
Z MarcepanemChleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-) Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane! A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity ! składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru
Z Marcepanempełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką SKŁADNIKI: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 840 ml wody PRZYGOTOWANIE: 1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować
Marcepanowa kuchniacoś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ? " Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... " - Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml letniego mleka 150 ml wody 1 duże jajko(...)łyżka cukru 1 łyżeczka soli Mix ziaren * *Ziarna do posypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) : Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!) mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Marcepanowa kuchniaskórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść
Kuchnia bezglutenowachleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie. Składniki na jeden okrągły bochenek: Zaczyn 250 ml wody + 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki 20 gr drożdży Ciasto 300 gr mąki typ 650 100 gr mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy mak do obsypania 1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże
Gotowanie...to proste !Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład rybka marynowaną. Składniki : 450 g mąki żytniej (typ 720) 2 łyżeczki suszonych drożdży instant łyżeczka soli łyżka oleju łyżeczka miodu płynnego 400 ml letniej wody 1.1/2 szklanki otrębów Wykonanie(...)misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto
Różowa kuchniaCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem
Kuchenna Kontrrewolucyasię w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży 150 g mąki pszennej 350 g mąki orkiszowej(...)letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru W dużej misce rozpuszczam drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję
Pause Gotowanie!