chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:237/420)

Chleb z ziarnami 187

Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki,  ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch,  drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)przygotowania zaczynu tj. do wody rozkruszamy drożdże, dosypujemy cukier, 4 łyżki mąki i mieszamy wszystko dokładnie, potem odstawiamy pod przykryciem na 15 min.  Pozostałe suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy do czasu połączenia się składników. Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn, to dolewamy go do suchej mieszanki i mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta

chleba naszego
Chleb aksamitny z ricottą i koperkiem 115

Chleb z dodatkiem ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki   500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli(...)mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki wraz z drożdżami. Wyrabiamy robotem z końcówką z hakiem lub ręcznie tak długo aż ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek

Delicious Titbits
Chleb pszenny (drożdżowy), z ziarnami 122

dziewczyna, że korzysta z moich przepisów, ale chciałaby bym i ja skorzystała dla odmiany z jej ;) Dokładnie chodziło o przepis na chleb, a że ja teraz dużo chleba piekę, propozycja była nie do odrzucenia. Przepis naprawdę prosty, a chleb do całkowitego przygotowania (łącznie z pieczeniem) w jakieś 2-2,5 godziny.  Muszę przyznać, że mam go już jakiś czas(...)szklanki płatków owsianych 1 litr ciepłej (letniej) wody 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka cukru 50g świeżych drożdży 1 łyżka octu Ziarna słonecznika 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy do czystej miski wysypanej mąką

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki weneckie 213

masła 1,5 łyżeczki cappuccino Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć(...)bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem  i piec bułeczki z termoobiegiem  12 minut lub  do momentu, aż będą złocistobrązowe. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Razem ze mną  piekły: Agnieszka Joasia

Moje domowe kucharzenie
Ruisleipa bułki z fińskim rodowodem na żytnim zakwasie 81

występują pod nazwą Owsiane bułki BIO, a oryginalny przepis na nie pochodzi z Finlandii i nazywają się Ruisleipa.  To rodzaj płaskiego  pieczywa na żytnim zakwasie z dodatkiem drożdży,  mają charakterystyczne dziurki, mięsiste wnętrze, chrupiąca skórkę i bardzo bogaty smak.   Ruisleipa przypominają nasze polskie podpłomyki, jednak wymagają trochę więcej pracy, są tego warte bo utrzymują świeżość(...)zakwas znajdziecie tu:  Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie , przygotowanie zakwasu trwa 4 dni, później wystarczy go tylko codziennie karmić Składniki na około 10 bułek: 300 g żytniego zakwasu 300 g mąki owsianej 300 g mąki pszennej białej (typ 450-650) 400 ml letniej przegotowanej wody płaska łyżeczka suszonych drożdży czubata  łyżeczka soli łyżka cukru (polecam trzcinowy

greenscarf
Chleb orkiszowy 101

Chleb kiedy sami upieczemy, to pewność mieć będziemy, że ze smakiem go zjemy. Z mąki swojej ulubionej ciasto wyrabiamy, czasem ziarna, płatki dokładamy, po swojemu kombinujemy i z wielkim apetytem go jemy. Warto mieć z spiżarce mąki na półce poukładane, a w lodówce drożdże schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości(...)ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 50 g maki orkiszowej, ponadto: 1 łyżeczkę soli, do smaku, 400 g maki orkiszowej + 20 g, Przygotowanie: W dużej misce przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dokładnie mieszamy z cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy sól

Moniki Smakołyki
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 168

upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego(...)ogień i gotuj dynię do momentu, aż będzie miękka (10-15minut). Wyjmij laski wanilii, a całość zmiksuj na gładki przecier. Pozostaw do przestudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, imbir i sól, zamieszaj i odstaw na bok.  W przestudzony przecier wmieszaj olej i syrop klonowy, następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki

Roślinna - blog wegański
Pszenny chleb na maślance 169

domu. Żeby jeszcze bardziej Was zachęcić powiem Wam, że chleb wyszedł bardzo mięciutki i puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz ;) Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku ;) Składniki: 2,5-3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka maślanki naturalnej płaska łyżka  miodu łyżeczka soli 15g drożdży jajko sezam do posypania Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej, jeśli macie(...)prosto z lodówki trzeba będzie ją trochę podgrzać. Kruszymy do niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenno żytni z ziemniakami 177

żytnią, drożdże, sól, cukier,ziarna (niekoniecznie) ciepłą wodę, puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę. Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba

Kuchnia Pokoleń
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 208

ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły" W tym czasie przesiej do dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj. Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki(...)kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane. 20 minut później. Jeść, czy poczekać aż ostygną? Bułka z bliska. Bułka z bliska. insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Chlebek ziołowy, rewelacja 99

Jest to bardzo popularny chlebek, to jest moja wersja i mój smak. Polecam. Wykonanie ciasta – Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki

Kuchnia Pokoleń
chleb orkiszowo żytni z ziarnami 83

[Głosów:6    Średnia:5/5] składniki: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki żytniej 70-80 g drożdży 700 ml letniej wody 3 łyżeczki soli

Domowy Smak Jedzenia
Chałka z rodzynkami na słodko 128

Bardzo dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem lub miodem. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4

Kuchnia Pokoleń
Ciasta drożdżowe z owocami 184

Dobre ciasto, które doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko.  Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka

chleba naszego
Bułki na kolację 154

Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i soli, ~500 ml

chleba naszego
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 163

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej

chleba naszego
Podpłomyki z ziarnami 258

Dziś o podpłomykach Gdy zabraknie mi chlebka piekę Podpłomyki z ziarnami 200 ml wody 20 g drożdży 1 łyzeczka miodu szczypta soli około 40 dag mąki

Gotuj Sam!
Przepis na Domowe Cebularze 231

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 116

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności

Gosia gotuje
Chleb z mąki krupczatki 176

Składniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego

Aga w kuchni
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem 161

A dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów. Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g

Anioły w kuchni