Chleb, który nie wymaga miksera i wyrabiania. Piecze się go w garnku, co sprawia, że jest inny niż te pieczone na blaszce. Chlebek jest pszenny, upieczony z podstawowych składniki takich jak woda, mąka, drożdże czy sól. Jeśli nie lubicie często długiego i męczącego wyrabiania ciasta, to ten przepis jest stworzony dla Was! Koniecznie wypróbujcie już dziś :) Składniki(...)świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500+ odrobina do podsypywania 350 ml ciepłej wody 1/5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, sól oraz mąkę. Wszystko wymieszać łyżką, by składniki się połączyły (nie wyrabiać!). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić
Nastoletnie Wypiekanieszklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej 2 paczki suszonych drożdży 7 g 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 czubata łyżeczka kurkumy ziarna czarnuszki Na bok, odkładamy nasiona czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny do wyrabiania chleba ( bardzo przydatny niezbędnik ) wszystkie oprócz masła , które najpierw roztapiamy
Ogrodnik w podróżyPrzy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy . Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3 sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny(...)oliwek osuszonych, przekrojonych na pół Wykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście
Kulinarne przygody Gatityzjedzony jednego dnia), fantastycznie smakuje i jak na chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ziaren słonecznika (można pominąć) 4 łyżki(...)ziarna słonecznika mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę
Czary - gary w kuchniwypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy. Składniki : 370 g mąki pszennej chlebowej 8 g soli 100 g startych buraków 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce(...)Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny. Gdy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z wodą. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub do formy
Codziennik Kuchennyproblem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego(...)podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki margaryny -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 500 g mąki pszennej łyżeczka soli łyżka cukru 250 ml mleka 3,2 % 60 g masla pół kostki drożdży Dodatkowo: jajko mak Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, sól i dodać rozpuszczone masło. Mleko podgrzać, dodać cukier oraz wkruszyć drożdże. Po 10 min jak zaczną pracować wlać do mąki. Całość wyrobić na bardzo gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na godzinę. Ciasto posmarować białkiem jajka i posypać makiem. Piec w 230 stopniach termoobieg ok. 30 min. Autor przepisu: Weronika Artykuł Maślany chleb z makiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypieczonymi pestkami dyni . Tym razem ziarna królują, jest ich sporo. Taki pyszny chleb można zjeść z wędlinką czy powidłami . Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 200 g pestek dyni 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży ok. 400 ml wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Najpierw odmierzyłam(...) z cukrem. Zrobiłam wgłębienie w mące z pestkami dyni wlałam tam rozpuszczone drożdże, delikatnie zamieszałam, tak aby powstała zawiesina i zostawiłam przykryte ściereczką na 20 minut by drożdże wyrosły. Po 20 minutach wlałam resztę ciepłej wody oraz olej. Wyrabiałam ciasto koło 15 minut, następnie włożyłam do misy aby wyrosło. Ciasto wyrastało godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie jeszcze
Różowa kuchniachlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest rozczyn (mleko, cukier, drożdże(...)200st. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyłam wodą oraz posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny. Gotowy chleb wystudziłam. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy Bułki z przedziałkiem (wrocławskie dupki
bastalenapłatków owsianych + na podsypanie 2 łyżeczki suchych drożdży 150 ml letniego mleka 2 łyżki miodu 225 ml letniej wody Przygotowanie. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze(...)Przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami. Piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy. Studzimy na kratce. Inspiracja z cookierenka.com
Kocham CzekoladęDawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej , wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne(...)drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz
Moja Delicjazakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;) Składniki: 300 ml mleka , 1,5 łyżki oliwy , 500 g przesianej mąki pszennej , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 15 g drożdży , garść płatków owsianych do wysypania formy. Drożdże rozetrzeć z cukrem do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe, lecz nie gorące(...)mleka wlać do drożdży, dosypać 4 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę(...)ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw
U Fiolkipierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę(...)ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw
Fiolka w kuchni