chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:226/420)

Bajgle. Czas wolny. 156

Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g drożdży 260 ml wody oraz: 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka do posypania: sezam, mak, czarnuszka Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy ciepłą wodę

bistro mama
Chałka doskonała 114

jeszcze, że przepis znalazłem u Pauliny z kotlet.tv  i przygotowałem w pamiętny weekend, gdy jak szalony chleby piekłem. A przepis Pauliny delikatnie zmodyfikowałem. Zatem przepis: Składniki na dwie wielkie chałki: 550 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka 160 ml wody 2 jajka 120 g miękkiego masła 8 łyżeczek cukru

Marder&Marder Manufacture
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 164

chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej typu 750 saszetka (8 g) suszonych drożdży łyżeczka soli pół łyżeczki cukruczubata łyżeczka pokrojonego świeżego rozmarynu (lub płaska suszonego) mała garść suszonych żurawin ok. 250 ml ciepłej wody 3 łyżki pestek dyni Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i drożdżami

Weekendy w domu i ogrodzie
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 226

Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało.  Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne(...)pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie.  Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy

Ze smakiem i z pasją
Chleb kukurydziany bezglutenowy 82

Chleb kukurydziany to rodzaj chleba wytwarzanego głównie z mąki kukurydzianej. Jest to popularny rodzaj chleba w niektórych regionach, zwłaszcza w krajach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w częściach Stanów Zjednoczonych. Chleb kukurydziany może mieć różne formy, od prostych bochenków po placki czy muffiny. Często ma gęstszą strukturę niż chleb pszenny i może być trochę bardziej kruchy w konsystencji. Jego smak(...)chleba dla osób, które poszukują alternatywy dla tradycyjnego chleba pszennego ze względu na alergie pokarmowe, nietolerancję glutenu lub po prostu z powodu osobistych preferencji żywieniowych. Chleb kukurydziany może być spożywany jako podstawa kanapek, tostów lub jako dodatek do różnych dań, takich jak gulasze czy zupy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezglutenowy chlebek kukurydziany 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Chleb

ProstePesto.pl
Chleb kukurydziany bezglutenowy 91

Chleb kukurydziany to rodzaj chleba wytwarzanego głównie z mąki kukurydzianej. Jest to popularny rodzaj chleba w niektórych regionach, zwłaszcza w krajach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w częściach Stanów Zjednoczonych. Chleb kukurydziany może mieć różne formy, od prostych bochenków po placki czy muffiny. Często ma gęstszą strukturę niż chleb pszenny i może być trochę bardziej kruchy w konsystencji. Jego smak(...)chleba dla osób, które poszukują alternatywy dla tradycyjnego chleba pszennego ze względu na alergie pokarmowe, nietolerancję glutenu lub po prostu z powodu osobistych preferencji żywieniowych. Chleb kukurydziany może być spożywany jako podstawa kanapek, tostów lub jako dodatek do różnych dań, takich jak gulasze czy zupy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezglutenowy chlebek kukurydziany 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Chleb

ProstePesto.pl
Bezglutenowy chleb z mąką gryczaną białą 177

font:minor-latin;}   Bezglutenowy chleb, który smakuje i wygląda jak najlepsze glutenowe pieczywo. Miękka, delikatna skórka, sprężysty miąższ i idealny smak. Bezproblemowy i szybki w przygotowaniu. Przepyszny!  SKŁADNIKI: 350 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree Mix per Pane  150 g mąki gryczanej białej np. Nutrifree 400 g letniej wody 20 g świeżych drożdży  7 g soli(...)rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj bochenek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika   chleb posmaruj

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto drożdżowe z czekoladą i "List w butelce" 223

porze roku. Ja przygotowałam składniki, a automat (wypiekacz do chleba) wyrobił i upiekł ciasto ;) Taki pomocnik przydaje się od czasu do czasu ;) Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową): 60 ml mleka 3 jajka 80 g masła 60 g oleju kokosowego miarka soli 430 g mąki pszennej 2,5 miarki drożdży suszonych 100 g rodzynek łyżka ciemnego rumu 4 kostki gorzkiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziarnami 215

Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki,  ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch,  drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)przygotowania zaczynu tj. do wody rozkruszamy drożdże, dosypujemy cukier, 4 łyżki mąki i mieszamy wszystko dokładnie, potem odstawiamy pod przykryciem na 15 min.  Pozostałe suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy do czasu połączenia się składników. Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn, to dolewamy go do suchej mieszanki i mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta

chleba naszego
Chleb aksamitny z ricottą i koperkiem 146

Chleb z dodatkiem ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki   500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli(...)mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki wraz z drożdżami. Wyrabiamy robotem z końcówką z hakiem lub ręcznie tak długo aż ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek

Delicious Titbits
Chleb pszenny (drożdżowy), z ziarnami 160

dziewczyna, że korzysta z moich przepisów, ale chciałaby bym i ja skorzystała dla odmiany z jej ;) Dokładnie chodziło o przepis na chleb, a że ja teraz dużo chleba piekę, propozycja była nie do odrzucenia. Przepis naprawdę prosty, a chleb do całkowitego przygotowania (łącznie z pieczeniem) w jakieś 2-2,5 godziny.  Muszę przyznać, że mam go już jakiś czas(...)szklanki płatków owsianych 1 litr ciepłej (letniej) wody 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka cukru 50g świeżych drożdży 1 łyżka octu Ziarna słonecznika 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy do czystej miski wysypanej mąką

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki weneckie 246

masła 1,5 łyżeczki cappuccino Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć(...)bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem  i piec bułeczki z termoobiegiem  12 minut lub  do momentu, aż będą złocistobrązowe. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Razem ze mną  piekły: Agnieszka Joasia

Moje domowe kucharzenie