chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:220/420)

Pieczywo bezglutenowe 32

sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, pojawia się ono w coraz większej liczbie sklepów, jednak kupne pieczywo nie smakuje tak samo. Kupny chleb bezglutenowy jest suchy i bez smaku, taki trochę nijaki. W dodatku zawiera on mnóstwo konserwantów, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość. Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w społeczeństwie coraz większa. Tego białka bowiem unikają już(...)nawet przy niskiej nietolerancji glutenu. Na pieczywo bezglutenowe przepis może być naprawdę prosty. Chleb z tego przepisu nie wymaga wyrabiania i smakuje wyśmienicie! Pieczywo bezglutenowe przepis Składniki: – 250 g mąki gryczanej – 150 g mąki ryżowej – 100 g mąki kukurydzianej – 8 g drożdży instant – 2 łyżki siemienia lnianego – ½ szklanki pestek dyni – płaska łyżka soli

Marcepanowa kuchnia
Chleb z czerwoną fasolą 115

trakcie poszukiwania idealnego chleba bez zwykłej mąki pszennej natrafiłam na stronie testaline.se na chleb z mąki pełnoziarnistej i czerwonej fasoli. Muszę przyznać że jest to wersja warta wypróbowania zwłaszcza że nie wymaga zabawy z drożdżami i wyrastaniem ciasta. Składniki: 80 g płatków owsianych 1 opakowanie fasoli w puszce – okolo 200g fasoli po odsaczeniu 55 g siemienia lnianego 200g

Mohiella
Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami 94

które bez wątpienia przyjdzie niejednemu z Was dziś ochota Polecamy i zapraszamy! Zobacz też nasze pyszne zapiekanki z chleba tostowego RACUCHY – PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 2 jajka 40 g drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jabłka 4 łyżki oleju roślinnego tłuszcz do smażenia cukier

Kuchnia Na Wypasie
Bułki czosnkowe z tymiankiem i oregano 73

Pachnące ziołami bułeczki możecie mieć na kolację lub śniadanie, musicie je tylko upiec. Co potrzeba: 550 g mąki pszennej typ 650, 25 g świeżych drożdży, 1

Bułka z Chlebem
Jagodzianki... 121

Drożdżowe bułki z jagodami, dobre dla małych i dużych. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, szklanka cukru, 3 jajka, 150-200

chleba naszego
Kajzerki 154

Polecam dobre, domowe bułki na śniadanie i nie tylko. -- Skład: mąka typ 650 1 kg, drożdże 50 g, woda 400 ml, jajka 2 szt., ziemniak

chleba naszego
Z cyklu: Domowe pieczywo - Bułeczki na oleju (Panini all'olio) 161

SKŁADNIKI  (7 sztuk) 500 g m ą ki poznańskiej 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 200 - 250 ml wody

La grande e la piccola cuoca
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale) 161

SKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej  10 g cukru 7 g suchych drożdży  250-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 3

La grande e la piccola cuoca
Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów 134

zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby: solo – jest przepysznie

Lamarida.pl
Bagietki pszenne 127

warto się skusić. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Naprawdę polecam!     Składniki: (na 4 duże bagietki)   Podmłoda: 250 g mąki pszennej 250 ml wody 2 g świeżych drożdży   Ciasto właściwe: podmłoda z powyższego przepisu 300 g wody 10 g świeżych drożdży 600 g mąki pszennej typ 750 20 g soli(...)Przygotowanie:   DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Podmłoda:   Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej do fermentacji.   W DNIU PIECZENIA Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wsypać mąkę, sól oraz dodać podmłodę. Wszystko zagnieść w kulę, a następnie przenieść na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 5-7 minut, aż ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Czy aby na pewno zdrowe? 151

kojarzone jest ze zdrowym. To duży błąd, ponieważ skład takich produktów bywa naprawdę przerażający. Weźmy na przykład taki chleb tostowy bezglutenowy: Składniki: woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, olej roślinny (rzepakowy), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, błonnik pokarmowy, drożdże, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna; sól, dekstroza, mąka słonecznikowa, substancje zagęszczające: hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa, guma guar; aromat, emulagory: mono

Powiedz dietom nie
Węgierski chleb farmerski 166

Chrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie; Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy

Anioły w kuchni
Chleb ze szpinakiem 121

Składniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko

Aga w kuchni
Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 200

lnianego ok. 3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem

Czarnawisienka
Chleb z boczkiem 187

Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -3 garści cebulki prażonej -25 dkg wędzonego boczku Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy szklankę mąki(...)skórki. Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki.    Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągamy z piekarnika, smarujemy krochmalem i wstawiamy jeszcze raz, aby krochmal się zapiekł. Skórka będzie wtedy błyszcząca.    Bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy chleby z blaszek. Gotowy, pachnący, chrupiący

Maminek kulinarny
Rogale śniadaniowe 267

tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.   Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 200ml mleka 2-3 łyżki(...)miodu 50g masła 1 białko mak do posypania olej do zwilżenia dłoni Wykonanie: - drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut - masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić - do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać

Smakołyki Bereniki
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 157

powrocie! Do zobaczenia :)   BIAŁY CHLEB DROŻDŻOWY 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła 1 białko (do posmarowania) Mąkę przesiać. W małej misce wymieszać drożdże, cukier, 2 łyżeczki mąki i 0,25 szklanki(...)drugiego rośnięcia na  ok. 30 minut (czasami już w połowie wyrastania wstawiam do piekarnika i ciasto pięknie podrasta w trakcie gdy piekarnik osiąga wymaganą temperaturę). Wyrośnięte ciasto smaruję chleb białkiem i piekę ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze  190 stopni.  * przepis cytuję za Kasiaac z moimi drobnymi zmianami.U Kasi występuję on jako chleb tostowy

KUCHARNIA
Grissini z solą i nasionami 152

Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki. Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył(...)mało rozciągnięte), te z solą miały jej trochę za dużo na sobie, ale efekt zadowalający, i przede wszystkim, bardzo smaczny... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#20) . Składniki: 375 g mąki pszennej 450 165 g letniej wody 6 g soli 40 g oliwy 10 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu oliwa

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno gryczany z prażonym słonecznikiem 133

upiecze to niewiele kosztuje 💰. Prażony słonecznik dodał smaku fajnego, jak dla mnie lekko orzechowego.  Taki chleb 🍞 można tylko z samym masłem zajadać, nic nie dodawać, bo w smaku jest idealny, a przepis na niego jest banalny 😁.   Składniki: 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 g mąki gryczanej, 400 ml ciepłej wody, 150 g łuskanego słonecznika Kresto(...)łyżeczki soli, ok. 500 g mąki pszennej typ 480 ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki gryczanej mieszamy (można mieszać robotem kuchennym z hakiem świder), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie, siekamy słonecznik

Moniki Smakołyki
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 168

wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam(...)cukru trzcinowego łyżeczka suszonego tymianku  łyżeczka skórki z pomarańczy 460 g mąki torebka drożdży suszonych (7 g) 160 g rodzynek namoczonych we wrzątku W pojemniku automatu umieścić wyżej wymienione składniki w podanej kolejności (z wyjątkiem rodzynek). Automat włączyć na program "CHLEB SŁODKI". W przerwie mieszania dodać rodzynki. Po upieczeniu chleb wyjąć z pojemnika do ostudzenia. Bardzo dobrze smakuje świeże

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy chlebek z ziarnami 28

można obejść się bez chleba? Można, przynajmniej ja mogę. Od kiedy badania wykazały u mnie nietolerancję glutenu, czyli 2 miesiące temu, omijam piekarnie i stoiska z chlebem szerokim łukiem, a domownicy jedzą tylko chleb żytni na zakwasie. Ale czasami mam ogromną ochotę zjeść sobie jakąś kromeczkę, a gotowy bezglutenowy nie jest zbyt smaczny. Kiedy więc natknęłam się w Smakoterapii(...)bezglutenowy chlebek z ziarnami. Bez wyrabiania, bez drożdży, bez zakwasu, czyli po wymieszaniu robi się praktycznie sam. Nie obyło się bez modyfikacji i wyrzuciłam z przepisu ziarna słonecznika ( bo również mam na nie alergię). Oczywiście można je dodać pół na pół z nasionami dynii, swoją drogą jadłabym je garściami, gdybym mogła oczywiście. Chleb oprócz tego, że jest bezglutenowy, jest bardzo

To co kocham
Bezglutenowy chlebek z ziarnami 125

łukiem, a domownicy jedzą tylko chleb żytni na zakwasie. Ale czasami mam ogromną ochotę zjeść sobie jakąś kromeczkę, a gotowy bezglutenowy nie jest zbyt smaczny. Kiedy więc natknęłam się w Smakoterapii na ten przepis, od razu postanowiłam upiec bezglutenowy chlebek z ziarnami. Bez wyrabiania, bez drożdży, bez zakwasu, czyli po wymieszaniu

To co kocham