Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo 252bardzo smakowało mi gotowane sorgo, to chleb wyszedł pyszny. Smakuje zupełnie jak żytni razowy. Składniki: – 3 szklanki ugotowanego ziarna sorgo – 1 szklanka mąki gryczanej – 1 szklanka mąki bezglutenowej – dowolna mieszanka – 1 torebka suszonych drożdży 8 g – 1 łyżka soli – 1 łyżeczka cukru – 2 szklanki gorącej wody Wykonanie: – Ziarna sorgo(...)kaloryferze na 20 minut. – Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. – Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek, odwrócić i piec jeszcze na kratce 10 minut
To co kocham
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i bazylią 184Chleb do którego będę wracać , aromatyczny, pachnący ziołami :) Iście we włoskim klimacie Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 320 g letniej wody 150 aktywnego zakwasu żytniego 5 g drożdży 5 suszony pomidorów z oleju 10 listków bazylii 1,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka soli morskiej Pomidory posiekać, bazylię porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wrabiać(...)wyrabiamy. Przekładamy do keksówki 30x11 wysmarowanej oliwą i posypaną mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 C, następnie zaparować. Włożyć wyrośnięty chleb i piec 40 minut. Studzimy na kratce
Delicious Titbits
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 196jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy tym jaki pyszny! Dlaczego warto? Drożdże to bogactwo witamin z grupy B, na przykład kwasu foliowego oraz witaminy H. Regulują ciśnienie krwi (dzięki potasowi i sodowi) i wzmacniają kości (mają wapń). Wpływają na tworzenie się
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Precelki 117Precelki to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich
SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb śniadaniowy 424Dziś zaproponuję Wam pyszny chleb śniadaniowy, którego wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Chlebek ten pięknie Wam wyrośnie - przepis, który zawsze wychodzi :) A do jego wykonania potrzebujecie: 600 g mąki pszennej, drożdże (u mnie instant - 7 gramów), 30 g masła, 400 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli Do miski wsypuję przesianą przez sito mąkę. Dodaję sól. W szklance(...)rozpuszczam drożdże. Najpierw rozpuszczam je w 100 ml i dokładnie mieszam. Dodaję do nich cukier i jeszcze raz dokładnie mieszam. Dolewam pozostałe 300 ml i całość wlewam do miski. Pamiętajcie aby woda była ciepła ale nie gorąca! Jeśli dodacie zbyt ciepłą wodę drożdże się zaparzą i ciasto niestety Wam nie wyrośnie. Masło rozpuszczam na lekkim ogniu i dolewam
Przepis na Dzień Dobry
Dyniowe rogaliki drożdżowe 226bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania(...)polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej) 2 jajka ok. 200 g malin (u mnie mrożone
UgotujmyTo.pl
Chleb z cukinią i pestkami dyni 196córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami. Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem :) 500 g mąki pszennej chlebowej 7g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli jajko 250 ml ciepłej(...)dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać sporą garść pestek dyni. Wyrobić jeszcze raz. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść i przełożyć do keksówki ( dł.30cm.) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównać i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Chleb posmarować
Smakołyki Asi
Chrupiący chleb z bio mąki 204Dzisiaj Światowy Dzień Chleba. Polecam każdemu domowy wypiek chleba. Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach(...)wody, jeżeli jest za mokre mąki.Można też dodać 1-2 łyżki oleju. -- Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem zagniatamy i wyrabiamy dwa chleby i znowu odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. -- Gdy chleby wyrosły i jak widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt. W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody
chleba naszego
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 137ostatnio wzięło mnie coś na wypiekanie domowego pieczywa XD Oprócz chleba i klasycznych bułeczek przygotowałam też kilka bułeczek w wersji nadziewanej. Są idealnym rozwiązaniem na śniadanie do pracy. Wystarczy je zapakować Dzięki temu możemy pospać proszę dłużej, co przy jesiennej pogodzie każda minuta jest na wagę złota XD Dziś przepis na rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zapraszam(...)oliwkami i serem feta , nadziewany chlebek drożdżowy , czy nadziewany włoski chlebek na ricottcie. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru sól Nadzienie: 400 g świeżego szpinaku słoik pomidorów suszonych 200 g sera żółtego oliwa z oliwek pieprz
PatiGotuje
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 209Podawałam już przepis na osetyńskie placki z ziemniakami i serem, które zrobiły furorę na pewnej grupie kulinarnej na Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się
Smaki Armine
Chleb ziołowy rwany czosnkowo - pietruszkowy 329Agnieszka trochę poszaleje i zrobi naprawdę interesujący i smaczny chleb. Chleb, który bardzo mocno różni się od większości chlebów i to nie tylko zawartością ale i sposobem zrobienia. Nietypowy chlebek! W wykonaniu jak i smaku. Link do filmu z przepisem 171 - Przepis na CHLEB ziołowy rwany - Jak zrobić pyszny Chlebek ORKISZOWY czosnkowo pietruszkowy(...)Składniki: 500g mąki (użyłam orkiszowej) wody olej (najlepiej o neutralnym smaku) 30g drożdży cukru soli 120g masła 2 czubate łyżki natki pietruszki 6 ząbków czosnku Przygotowanie: Drożdże plus cukier, sól rozpuszczamy w 6-7 łyżkach letniej wody. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 331puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych 1/2 kostki(...)ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś aż odparuje sos, a mięso stanie się kleiste Wystudź. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw aż zaczną rosnąć w ciepłe miejsce. Do robota do wyrabiania chleba ( tak jest szybciej ), wsyp resztę mąki, wodę, sól i oliwę. Na koniec wlej zaczyn drożdżowy i wyrób
Ogrodnik w podróży
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy 142tylko, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość. Chlebek(...)odrywany kawowo pomarańczowy proporcje na foremkę o wymiarach 23 x 15 cm Zaczyn na chleb odrywany kawowo pomarańczowy przygotuj dzień przed pieczeniem 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450) albo uniwersalnej (typ 500) 1/4 łyżeczki suchych drożdży, 75 ml zimnej wody Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przygotuj w dniu pieczenia cały zaczyn 230 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
Cztery Fajery