chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:206/420)

Rustykalny chlebek z masłem czosnkowo ziołowym 94

/uploads\/2020\/08\/chlebek-ziolowy.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/chlebek-ziolowy-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/chlebek-ziolowy-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/chlebek-ziolowy-480x270.jpg"],"description":"Prosty przepis na chlebem pieczony z mas\u0142em czosnkowo - zio\u0142owym. Chlebek do urywania, bez krojenia. Pomys\u0142 na rustykalne pieczywo.","keywords":["bazylia","czosnek","dro\u017cd\u017ce","mas\u0142o","natka pietruszki","szczypiorek"],"author":{"@type(...)Kuchnia: Prowansalska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 35 min. Kalorie 285 kcal Prosty przepis na chlebem pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym. Chlebek do urywania, bez krojenia. Pomysł na rustykalne pieczywo. Składniki: CHLEBEK 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 600 g mąki pszennej 40 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka

ProstePesto.pl
Chałka 61

koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  bułeczki jogurtowe –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość porcji: 1 bardzo duża lub 2 mniejsze chałki Przygotowanie: 3 h Składniki: – 500 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Owsiany chleb z jabłkami 129

owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle(...)wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką

wesoła kuchnia
Chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i siemieniem lnianym 145

podzieliłam się z moją przyjaciółką i jej rodziną, która miała zjeść wczoraj kanapki, z tego chleba, na kolację.  Nie odzywają się. Chyba padli z zachwytu... ;)  Składniki: 770 gramów mąki orkiszowej 700 ml letniej wody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki(...)jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goji i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok, na 20 minut Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta

Szczęśliwa kuchnia
Chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i siemieniem lnianym 147

podzieliłam się z moją przyjaciółką i jej rodziną, która miała zjeść wczoraj kanapki, z tego chleba, na kolację.  Nie odzywają się. Chyba padli z zachwytu... ;)  Składniki: 770 gramów mąki orkiszowej 700 ml letniej wody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki(...)jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goi i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok, na 20 minut Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Świąteczny chleb oliwkowy 134

Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje. Składniki: 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 75 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek.   Przygotowanie: W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką(...)dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200 ° C  i chleb pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Chleb z oliwkami 132

wodą spowoduje, że skórka będzie chrupiąca. To pyszny i prosty chlebek z bardzo elastycznym miąższem i moimi ulubionymi oliwkami Chleb z oliwkami Składniki: 400 g mąki pszennej 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej chlebowej 2 gramy świeżych drożdży (u mnie szczypta suchych) 300 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli morskiej 2 łyżki(...)temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce. Smacznego żródło: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2013/05/chleb-oliwkowy-na-zakwasie.html zakwas: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html Post Chleb z oliwkami pojawił się

UgotujmyTo.pl
bułki ziemniaczane 135

postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne bułki... Można ucztować w pachnącym chlebem domu :) Jak ogródek jest pod ręką, to warto zajrzeć

chleba naszego
Chleb z cukinią 145

Pieczenie chleba w domu uwielbiam za zapach i smak. Cukinia obrodziła i postanowiłam dodać do chleba. Dodatkowo dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Bardzo lubimy takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie. Składniki: 200 g startej cukinii 5 dkg świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 125 ml oleju rzepakowego Rapso 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka cukru 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto 2 łyżki siemienia lnianego Kresto 0,5 szk ciepłej wody Przygotowanie:   Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać

Ala piecze i gotuje
Świeży chleb niedzielny 121

wyszedł mi trochę nijaki ze względu na "cienką" mąkę 400) łyżeczka soli 1g świeżych drożdży 280g wody Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 12 -18 godzin w ciepłym miejscu. Nie dorobiłam się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 129

Wszystkie sypkie materiały (oprócz drożdży) mieszamy w misce. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (raptem odrobinę cieplejszej niż temperatura pokojowa) po czym zalewamy tym mieszankę mąka+sól+cukier i mieszamy. Powstałe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie ciasto umieszczamy w naczyniu w którym będziemy piekli. Aby chleb nie przywierał do ścian naczynia należy je dokładnie

upichcona
Chleb markook czyli saj bread 138

patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć wzorki na chlebie :D Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka cukru  półtorej łyżeczka suchych drożdży lub 12 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy(...)świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera,  uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek i smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb żytni na zakwasie 154

oczekiwania może się bardzo różnić - zdarzyło mi się, że chlebek po 3 godzinach wyrósł jak na drożdżach, a czasem musiałam czekać nawet 7 godzin. Gdy ciasto wyraźnie podrosło do wysokości foremki, wyjmujemy chlebek, a piekarnik podgrzewamy do temp. 230 stopni Celsjusza (450F). Chleb przed włożeniem do nagrzanego piekarnika delikatnie nacinamy kilka razy ostrym nożem. Na dno piekarnika wkładamy też

w mojej kuchni
Bułki tygrysie 771

charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją(...)odstępach, gdyż będą jeszcze wyrastały. Także podczas pieczenia zwiekszą swoją objetość. Po uformowaniu bułek odstaw je na bok pod przykryciem. W tym czasie przygotuj pastę ryżową - w misce rozetrzyj drożdże z cukrem, dolej mleko, dodaj mąkę ryżową, sól i oliwę, następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Pasta ryżowa będzie dość gęsta, ale dająca się łatwo rozsmarowywać. Odstaw pastę po przykryciem

Grahamka, weka i kajzerka
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański 181

poza miskę. Pan r ú stico, czyli rustykalny chleb hiszpański Czas przygotowania: 27 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Starter: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży  125 g mąki pszennej chlebowej 750 Ciasto właściwe: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży   225 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wykonanie: W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie. Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę

Kulinarne przygody Gatity