chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:204/420)

Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 116

To ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z

Smaki Armine
Chleb bezglutenowy na zakwasie 134

dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych chlebów bezglutenowych. Dodałam do niego całe mnóstwo zdrowych ziaren. Nie zabrakło słonecznika, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Chleb jest sycący i przepyszny. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Chleb bezglutenowy na zakwasie Składniki na chleb bezglutenowy. Część I: 6 łyżek mieszanki ziaren: słonecznik, dynia, siemię(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 260 stopni Celsjusza. Wstawić chleb. W momencie włożenia chleba od razu zmniejszyć temperaturę do 240 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić. Chleb bezglutenowy na zakwasie Warto wiedzieć piekąc chleb bezglutenowy. Trzymałam ciasto 14 godzin w lodówce. Po wyjęciu z lodówki i włożeniu do formy

MeCooks
Chleb szpinak z awokado 182

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki(...)ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół,  i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut

wesoła kuchnia
Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni 121

miękisz. Smak również super, oboje z mężem byliśmy zachwyceni, więc mogę polecić ten przepis ze spokojnym sumieniem :) Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650 150 g mąki gryczanej 1,5 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka płynnego miodu 300 ml letniej wody 150 g aktywnego  zakwasu żytniego KLIK 50 g pestek(...)miski przesiałam obie mąki, wymieszałam je z solą i pośrodku zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. Do drożdży dodałam miód i wlałam 50 ml letniej wody. Wymieszałam drożdże z miodem, wodą i niewielką ilością zagarniętej mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia zaczynu. Po tym czasie dolałam resztę wody i aktywny zaczyn. Ciasto wyrabiałam

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb pszenny z kminkiem i suszonymi pomidorami 134

łyżka kminku - 6-8 pomidorów suszonych w zalewie ( odsączonych ) - jajko do posmarowania Mąkę wsypujemy do miski ,z drożdży,cukru i kilku łyżek wody robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia po czym mieszamy wszystkie składniki ,jeśli chcemy zrobić dwa różne chleby jak ja to pomidory i kminek dodajemy tylko do polowy ciasta. Miskę smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy ciasto

Wypieki Rene
Bułeczki 30-minutowe 1911

niż żmudnie wyrabiać tradycyjny chleb, mam przepis na błyskawiczne bułeczki, które można zrobić i upiec nawet w 30 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Gdy mamy mikser planetarny zrobią się praktycznie same. Jak spróbujecie, nie zechcecie więcej dmuchanych bułek ze sklepu. Bułeczki 30-minutowe: 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 2 lekko czubate łyżeczki suchych drożdży instant 1 szklanka mleka(...)pestki dyni Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było zbyt lepiące, dodajemy dodatkowe

Poezja smaku
Chleb pieczony w rzymskim garnku 118

jest normalne, ale kieckę tez sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna(...)słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około 50 g olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie

greenscarf
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 152

dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe. Składniki 250 g mąki pełnoziarnistej 150 ml wody 100 g orzechów laskowych 15 g przyprawy do piernika 2 łyżki cynamonu 8 g suchych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli Orzechy laskowe siekamy(...)piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol, sól i posiekane orzechy. Dodajemy wodę i wrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch chleba smarujemy syropem klonowym. Następnie wstawiamy

My Chcemy Jeść
Chleb gryczany z ziarnami 196

SKŁADNIKI: 400 g mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka octu winnego, 0,6 l ciepłej wody, 100 g otrębów owsianych

Aga w kuchni
Chleb ziołowy 143

podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem. Oto przepis na mocno ziołowy chleb, którego zapach będzie czuć w całym domu. Składniki 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g mąki gryczanej 320 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka cząbru 1 łyżka bazylii(...)łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę żytnią mieszamy z mąką gryczaną. Dodajemy suche drożdże i wszystkie przyprawy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za rzadkie trzeba dodać trochę mąki, a jeżeli za gęste - wodę. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy

My Chcemy Jeść
Chleb z siemieniem lnianym 65

otrębów owsianych - 1 i 1/2 łyżeczki soli - 1/2 litra letniej wody - 40 g drożdży świeżych - 1 łyżka miodu - 5 łyżek siemienia lnianego - 150 g ziaren słonecznika Przygotowanie:  Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, sól, otręby, siemię lniane i ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone drożdże i całość zalewamy letnią wodą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut(...)czasie ponownie mieszamy i przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem keksówki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Chleb wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnika na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę na 180 C i pieczemy około 45 minut. Jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i studzimy na kratce

Zainspirowana w kuchni
Szybki chleb na drożdżach 189

proste wydanie chleba żytnio razowego. Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej )   4 dag drożdży  łyżeczka cukru  1 litr ciepłej wody lub mleka  Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek Tłuszcz do formy  Mąkę przesiej do dużej miski. Drożdże rozetrzyj z cukrem(...)połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie. Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.  źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z ziarnami 170

zwarty i sprężysty. Chleb idealny! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g Mix per Pane Nutrifree 150 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 410 g letniej wody 30 g oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 5 g soli 1 łyżeczka (5g) miodu 100 g ziaren ( u mnie Mix Omega Bio ) Mąki wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie(...)mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i olej i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj wodą

Kuchnia bezglutenowa
Proste bułki pszenne 132

Dziewczyny (i chłopaki) są bardzo chętni do pomocy i wytłumaczenia jakiś zawiłości w pieczeniu chleba. I coś co tygryski lubią najbardziej czyli przepis. I dzisiaj będzie przepis na bułeczki, właśnie z tej grupy. Ja nieco zmieniłam sposób robienia ciasta, bo jestem przyzwyczajona do rozrabiania drożdży w większej ilości wody/mleka niż 1 łyżka Ciasto wyrabia się dobrze i łatwo i miło(...)świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 550 g mąki pszennej (dałam mąkę typ 650) 100 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła Wykonanie W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić aż zaczną pracować na 15-20 min. Do mąki dodajemy jajko, wodę, sól i drożdże

Mieszam w Garnku
Bułki ze szpinakiem i fetą 73

przepisy na pieczywo: –  bułeczki jogurtowe –  drożdżowy wieniec pizzowy –  precle –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach BUŁKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Przygotowanie : 2 h 30 minut Ilość bułeczek:  12 Składniki ciasto

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania