chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:204/420)

Chleb pszenno-żytni 137

Składniki: po 250 g g mąki pszennej i mąki chlebowej żytniej 40 g drożdży + łyżeczka cukru + 1/4 szklanki ciepłej wody 1/3 kostki masła 1 szklanka zakwasu na żurek … Czytaj dalej Chleb pszenno-żytni

czarrna od kuchni
Chleb z maślanką 109

Chleb z maślanką Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży. Składniki na rozczyn: ·        ¾ szk. mąki tortowej ·        50 g drożdży świeżych ·        ½ szk. wody Składniki na ciasto właściwe: ·        1 szk. maślanki(...)Sól ·        1 szk. wody ·        10 dag pestek słonecznika Sposób przygotowania: 1.    Drożdże kruszymy do miski. 2.    Dodajemy mąkę. 3.    Wlewamy wodę. 4.    Rozrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. 5.    Do miski wsypujemy mąki oraz sól

Kulinarna Chwila
Zakwas żytni - starter 117

rodzaj dzikich drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Zakwas to naturalne drożdże więc ich działanie jest o wiele słabsze niż ich kupnych odpowiedników, jednak smak jest niezastąpiony. Wypiekanie chleba na zakwasie jest czasochłonne, ale nie pracochłonne, musimy jedynie zaplanować cały ten proces. Wyróżnia się dwa rodzaje zakwasów: żytni oraz pszenny

Słodki Kompromis
Domowe Bułki Grahamki 208

Witam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe

Uwaga Babcia Piecze Chleb
NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR 145

minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem.  Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności. Polecam gorąco. Składniki: 500 g mąki pszen nej  2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych) 300 ml ciepłej wody 1 szkl. ugotowanej kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur) 1,5 łyżeczki soli łyżka miodu(...)dodatkowo u mnie:   2 łyżki pestek d yni  2 łyżeczki czarnuszki  kilka pokrojonych w kostkę suszonych p omidorów  Wykonanie:   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód, ugotowaną kaszę i ciepłą wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze

Walijskie Pichcenie
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 185

chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już jutro). Podaję go z moimi małymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 ml wody 50 g twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli   pół niewielkiego jabłka pół czerwonej cebuli gorgonzola do smaku duża gałązka rozmarynu pieprz kolorowy   małe jajko łyżka mleka Drożdże

Mienta blog
Truskawkowe studio 136

chleb? W roli głównej w chlebkowej produkcji- melasa   TURECKI CHLEBEK Z RODZYNKAMI 500g mąki 7g (saszetka) suchych drożdży 330ml mleka 2 łyżki masła 5 łyżek melasy (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i w dobrych supermarketach) 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki kawy Inki 100g drobnych rodzynek sułtańskich 1 łyżeczka soli Mąkę mieszamy z drożdżami i solą

les mirabelles
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 166

żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było ! Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki: 75 g aktywnego zakwasu pszennego 515 ml wody 350 g mąki chlebowej 200 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z sezamem 134

stukam w spód chleba żeby sprawdzić czy jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu zawsze jest walka o piętkę, bo taka chrupiąca..... Składniki na dwa bochenki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru  sezam do posypania, polecam sklep  www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej(...)sól, połącz z wodą i drożdżami z mlekiem, dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. 3. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią

Apetyczna babeczka
Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 194

nadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)oliwy 8 g świeżych drożdży 10 g soli 20 g pieczonego czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie bułek (9 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej makę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Tijgerbrood - holenderski chleb tygrysi 135

ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 400 g mąki pszennej typ 650 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym)   Pasta ryżowa: 130 g mąki ryżowej 100 ml letniej wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju(...)Ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut.   Po upływie 45 minut przygotować pastę ryżową: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, solą, mąką i olejem. Dobrze wymieszać na gładką, gęstą masę (pasta powinna być takiej konsystencji, by rozprowadzana po chlebie nie spływała z niego). Gdyby masa była za rzadka, należy dodać odrobinę mąki, jeśli będzie za gęsta

Nastoletnie Wypiekanie
Precle 80

jeszcze lekko ciepłych precli. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość: 5 sztuk Przygotowanie: 3 h minut Składniki: – 340 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Litewski na starogardzkiej 232

razowej. Bo tak jest szybciej, taniej i wygodniej. Zmielony palony słód bowiem nadaje chlebowi ciemnego koloru, upodobniajac do razowego tylko z wyglądu. P.S. Ilość składników została przewidziana na jeden bochenek w prostokątnej foremce (np. keksówce). Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#23) . Zaczątek: zakwas żytni razowy Odśwież zakwas dodając letnią wodę(...)mąkę żytnią razową - po 50 g. Odstaw w pokojowej temperaturze, a po 12 godzinach odmierz 25 g zakwasu, które posłuży Ci do zrobienia chleba. Zaczyn faza I: 25 g zaczątku 65 g mąki żytniej starogardzkiej 1850 60 g wody o temp. ok. 25 °C Rozpuść zaczątek w wodzie, dodaj mąkę i całość wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 136

chleb. Przykryć pokrywką i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 20 minut. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ W majowej piekarni udział wzięli: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Alutka http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html(...)z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html Marcin http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/w-majowej-piekarni.html Mimbla http://ruskieraz.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html Urszula http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Post Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb mleczny na zakwasie 132

duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego 1/4 szklanki wody niegazowanej 1 łyżka cukru 2 łyżki roztopionego masła 0,5 łyżki soli 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej łyżeczka drożdży instant Do posmarowania(...)solą, drożdżami i przygotowanym wcześniej zakwasem. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło. Gotowe ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie go przerabiamy rękoma i wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł

Krakowskie smaki Ani