chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:196/420)

Chleb z gara 62

Przepis na najprostszy chleb z gara. Ten chlebek jest absolutnie fantastyczny, bardzo łatwy w przygotowaniu i obłędny w smaku. Składniki 500 ml maślanki 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soli 70 ml wody 400 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej Przygotowanie Maślankę lekko podgrzewam, dodaje rozkruszone drożdże i miód. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodaje(...)przykryte ściereczką. Po 30 minutach jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Do piekarnika kładę puste naczynie żaroodporne, w którym będę piec mój chleb. Gdy piekarnik i naczynie osiągną odpowiednią temperaturę wyciągam gorące naczynie i przekładamy do niego uformowany bochenek chleba. Delikatnie nacinam nożem chleb, aby powstała kratka. Zamykam naczynie i piekę

Wasze Przepisy
Chleb pszenny wieloziarnisty 156

Pyszny domowy, pszenny chleb z ziarnami, który możemy upiec na każdą okazję. -- Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli,  1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy(...)powinna dobrze odchodzić od miski i od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości. -- Potem jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy chleby do wypieku  lub możemy włożyć do 2 foremek keksówek 25cmx10cm, przykrywamy na 30 minut.  Włączamy piekarnik na 200 st.C żeby był nagrzany, gdy zaczniemy piec chleb. -- Przed pieczeniem

chleba naszego
Doskonałe sucharki pomidorowe z orzechami 60

być ten  chleb  na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb czy innego wypieku nie tylko wpływa na kolor miąższu, ale sprawia, że pieczywo nie wysycha zbyt szybko i dodatkowo wzbogacone jest o likopen zawarty w pomidorach. Kolor najbardziej jest widoczny w pieczywie na drożdżach piekarskich

Leśny Zakątek
Chleb Ziarenko (odmieniający życie) 143

jest inny niż wszystkie, gdyż (jak już zapewne zauważyliście) w jego składzie nie ma mąki, czy drożdży, są jedynie nasiona połączone babką płesznik. Ja niestety nie potrafiłam kupić babki płesznik, dlatego zastąpiłam ją mielonym siemieniem lnianym, dostępnym w wielu polskich sklepach.  Chleb piekłam już dwa razy. Za pierwszym razem nie wyszedł idealny- podczas krojenia strasznie się kruszył. Po kilku

Nastoletnie Wypiekanie
Precle bawarskie 84

Precle bawarskie Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli

Blog z Apetytem
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 112

przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy

Smaki Ewy
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 302

Przedstawiam Wam prosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej - 2 łyżki siemienia lnianego - pół szklanki łuskanego słonecznika - 8g drożdży instant - płaska łyżka soli - łyżka cukru - 550 ml  ciepłej wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania:   Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając(...)niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z blaszki i układamy na drewnianej desce. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Chleb razowy z pestkami dyni 107

trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam wykorzystać właśnie pestki dyni. Chleb razowy z pestkami dyni - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, 100g pestek dyni, ok. 300ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 50g drożdży, łyżkę siemienia lnianego, łyżeczkę soli. 1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 100ml ciepłej wody zrób zaczyn(...)stopni C lub innym ciepłym miejscu). 6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut. 7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wyjmij i do końca ostudź na kratce

Z notatnika dietetyka
Chleb z naczynia żaroodpornego 8898

Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także(...)cudownie pachnie i świetnie smakuje.  Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie cały etap przygotowania. Miłego pieczenia! PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO Składniki 800 g mąki pszennej 600 ml letniej

Przepiski.pl
Domowy chleb pieczony na kamieniu 146

szklanki mąki chlebowej (5 i 1/2 szklanki = 681 g) - ja użyłam zwykłej mąki pszennej i chleb wyszedł 1 szklanka wody (2 szklanki = 539 g) 1 płaska łyżeczka soli (14 g) 2 g drożdży instant (3 g) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drożdże instant i wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy wodę i silikonową, zaokrągloną i mało giętką szpatułką mieszamy wszystkie(...)Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze 7-10 minut, obracając w trakcie pieczenia, aby chleb się równomiernie zarumienił

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb marchewkowy. Listopadowa Piekarnia. 146

bardzo! Chleb marchwiowy 3 szkl. mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży (u mnie okruszek świeżych) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy(...)ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień. Garnek przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmujemy chleb z garnka i umieszczamy go na kratce. Zostawiamy do ostudzenia. Na kamieniu chleb pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB NA OTRĘBACH OWSIANYCH 148

szkl.wody 4 łyżki oleju 4 da.drożdży 2 łyżeczki tłuszczu tłuszcz do formy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozkruszone mieszamy z mąką oraz z otrębami owsianymi firmy Kupiec ,dodajemy ciepłą wodę ,olej i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Formujemy okrągły bochen chleba  i pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok.5o min.Musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb sezonowy z pomidorami i bazylią 178

orzechy i suszone śliwki... Dzisiejszy bochenek bardzo aromatyczny, bazylia i pomidory to od zawsze idealne połączenie więc w chlebie również się sprawdza. Posmakujcie, pokosztujcie, zapraszam... Składniki na jeden bochenek : - 1/2 kg mąki pszennej, typ 500 - 4 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki cukru Farsz: - 25 dag pomidorów - 1 cebula - 3 łyżki oliwy(...)dodać bazylię. Wystudzić. 2. W dużej misce połączyć suche składniki, wymieszać. Do letniej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Zrobić zagłębienie w mące i wlać wodę z drożdżami, gdy wyrosną zagnieść dłonią na gładkie ciasto i odstawić na ok. 20-25 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wierzch miski przykryć szczelnie folią do żywności.  3. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Chleb graham z płatkami owsianymi. 158

raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia użyłam  mąki graham pszennej od  MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki graham pszennej Ciasto: 50 dag mąki graham pszennej 2 łyżeczki(...)soli pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki płatków owsianych Dodatkowo: mąka pszenna  do posypania stolnicy 1 łyżka oleju 2 - 3 łyżki płatków owsianych Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane

Izabelawkuchni
Kajzerki 126

wzrasta na moim blogu, mam już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Jest z czego wybierać. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia(...)ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Roztop masło i odstaw aby nieco przestygło. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży: drożdże zmieszaj z wodą (3/4 szklanki) i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Dopiero po tym czasie wymieszaj pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie. Jeśli korzystasz z drożdży suchych

nietylkopasta.pl