lepszego od zapachu i smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się(...)Wasza szklanka. Przepisy w książce podzielone są na trzy rodzaje wypieków: wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki jak chaczapuri, broszki, precle jerozolimskie, grecka pita, chałki i foccaccia
Cynamonowe szczęściemoim życiu, a teraz robi chleb mieszany łyżką... Zapraszamy na przepis na chleb mieszany łyżką. Link do filmu z przepisem Przepis na chleb mieszany ŁYŻKĄ z ziarnami - Jak zrobić chleb mieszany łyżką? Składniki: 450g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną typ 650) 20g drożdży 430ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)pieczemy jeszcze około 40 minut. Całość pieczenia trwa około 50 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na kratkę. Po całkowitym wystudzeniu możemy chleb kroić. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieOstatnio mój numer jeden, wśród chlebów. Na blogu jest już chleb owsiany i myślałam, że nie ma lepszego, a tu proszę, niespodzianka :) Różnice w składnikach, są minimalne, ale w smaku jest różnica. Znalazłam ten chlebek u Ani z Jaśminowej kuchni. Ania z kolei wypatrzyła go, na blogu Saganek . W internecie jest dużo przepisów na chleby owsiane, są podobne, ale jednak(...)Wykonanie: Do miski wsypać płatki, wlać ciepłą wodę, dodać miód i drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać ziarna, obie mąki i sól. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch. chleba posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Zostawić na 20 minut, żeby chlebek
Agusiowe smakołykiSkładniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża 2 czubate łyżeczki soli 5 dag świeżych drożdży 700 ml wody pestki dynie do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje(...)wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut. Przed włożeniem do pieca posypujemy dynią lub innymi dowolnymi ziarnami. Inspiracja do przepisu z opakowania mąki Lubella
Kocham Czekoladępozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut
Kocham Czekoladęskładniki wymieszać na jednolitą masę i odstawić na noc do wyrośnięcia.Rano upiec chleb i gotowe.Prawda ,że proste? Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 500 g letniej wody 1 szklanka słonecznika Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej wody z cukrem i odczekać aż zaczną pracować(...)około 20 minut .Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na noc przykryte folią .Masa jest dość rzadka,ale nie przejmujcie się tym ,chleb dzięki temu jest bardziej wilgotny i nie zbity.Rano wyjąć masę na stolnicę obficie podsypaną mąką ,uformować okrągły bochenek i piec na blaszce znajdującej się w piekarniku w 200 stopniach przez około 50 minut. Jeśli
Ladylaura.Taki chleb bez problemu zrobicie w domu. Wystarczy wymieszać składniki i ciasto odstawić na parę godzin żeby mogło popracować. Potem hop do piekarnika i aromatyczny chlebek z chrupiącą skórką gotowy. Proste prawda? CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: 150 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej typ500 200 g zakwasu (+3 g suchych drożdży) 20 g siemienia lnianego 20 g słonecznika
Bon appetit mon amieprosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb litewski słonecznikowy Składniki: mieszanka chleb litewski słonecznikowy 200 g + 300 g ciepłej wody Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki: mieszankę chlebową, nasiona i drożdże Wykonanie: Zawartość średniej torebki, która zawiera ziarna zalewamy 200 g ciepłej wody o temperaturze 50 stopni(...)minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do fermentowania. Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb, u mnie była to keksówka, po czym odstawiamy znowu do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tuż przed włożeniem chleba piekarnik spryskujemy
Kulinarne przygody GatityZapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto(...)płatków owsianych 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto
Marcepanowa kuchniaPrzepis na szybki i niesamowicie łatwy chleb pszenny tostowy. Chleb z tego przepisu wychodzi bardzo miękki, puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się na kanapki, na tosty, czy grzanki. Przepis na dzisiejszy chleb tostowy znalazłam u Pauli z bloga wilkuchnia.pl, której przepisy już nie raz sprawdziły się w mojej kuchni. Składniki: 25g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru 1 szklanka ciepłej(...)wody 450g mąki pszennej + 2 łyżki do uformowania 1 łyżeczka soli Przygotowanie: W misce rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i łyżką rozcieramy całość do momentu, aż drożdże staną się płynne. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy, dodajemy mąkę i sól. Całość mieszamy z grubsza łyżką, a po chwili zagniatamy już ręką, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Zagniecione ciasto obsypujemy lekko pozostałą
NiePieprz.plblat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej mąką lub bezpośrednio na blasze. Przykrywamy na 30 min ale już p o 15 minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste (konsystencja gęstej śmietany)ciasto(...)minut. Ciasto z foremki przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.w tym czasie możemy nagrzać piekarnik Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut
Swojskie jedzonkoPięknie pachnie - już w trakcie wypiekania po domu roznosi się wspaniały aromat domowego pieczywa. Polecam przepis na ten domowy chleb. SKŁADNIKI : na 1 duży bochenek zaczyn: 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125 g ciepłej wody 125 g ciepłego mleka 8 g drożdży suchych instant 1 łyżeczka cukru 125 g mąki pszennej (zwykłej) Wszystkie składniki(...)użycia (oznacza to, że drożdże namnożyły się wystarczająco i nie mają już pokarmu do dalszego rozwoju) - uważamy, aby nie przeoczyć tego momentu. ciasto właściwe: 125g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125g ciepłego mleka 125 g mąki pszennej 1-1,5 łyżeczki soli 35 - 40 g oleju 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba Wszystkie składniki
Moja Książka KucharskaDomowy chleb pita Kiedy pojawiły się pierwsze kebaby uwielbiałem je na grubym cieście. Kiedy zacząłem myśleć o wadze mój wzrok skierował się na cienkie ciasto. Natomiast kiedy zacząłem stosować dietę rozdzielną, kebab mógł zostać jako rezerwa na wyjeździe lub jako atrakcja... Tak na prawdę, to nie pamiętam kiedy jadłem ostatni kebab... Taki(...)Zapraszamy na przepis na chlebki pita... Link do filmu z przepisem: Przepis na domowy CHLEBEK pita - Jak zrobić chleb PITA? - 339 Składniki: 400g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 250ml letniej wody 15g drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy/oleju Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 dag drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek do
Qchnia po prostuskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 200 ml piwa Karmi ciemnego 200 ml wody, letniej 20 g płatków owsianych 40 g
Domowy Smak Jedzeniarękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, […] Artykuł Pizza ze szpinakiem pochodzi z serwisu
Pink EnvelopeSkładniki: 20 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg mąki żytniej razowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świeżych drożdży 1-1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chleb żytni z orzechami
czarrna od kuchniSkład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki
chleba naszegoskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaPyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem. Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika
Zasmakuj KuchniOstatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam(...)Przepis znaleziony tutaj . 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 7 g drożdży instant 125 ml wody 125 ml mleka 1 łyżeczka soli 80 ml oleju do posmarowania: mleko do posypania: sezam lub mak [ złoty len] Wszystkie składniki włożyć do misy robota. Wyrabiać ciasto przez około 2 - 3 minuty. Odstawić na 5 minut pod przykryciem
Moje domowe kucharzenieTo włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko
Zasmakuj KuchniKtóry to już chleb na blogu... aż trudno zliczyć ;) Tym razem pszenno- kukurydziany z makiem. Prosty, bo na drożdżach i bardzo smaczny. Miąższ ma raczej puszysty, a skórkę jak zwykle chrupiącą. Polecam! Składniki: (na jeden bochenek) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej Ciasto: 300 g mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekaniewłasnych w oliwie z bazylią ) sól morska – gruba kilka gałązek rozmarynu Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub maszynie do wyrabiania chleba ( bardzo pomocne urządzenie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Drożdże wsypujemy z innymi składnikami . Pamiętajmy ,żeby woda była letnia , nie zimna , wtedy drożdże prawidłowo zaczną współpracę " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżysmaczny, genialny :) Żeby częściej takie pomyłki powstawały, bo chleb jak dla mnie wyszedł doskonały. Składniki: 1 puszka - 400 g cieciorki, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 450 g maki pszennej, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy
Moniki SmakołykiSymbio 340 g mąki z amarantusa natka świeżej siekanej pietruszki- mała garść pestek z dyni niecała torebka drożdży suszonych Wszystkie składniki, po kolei wkładamy do formy, i włączamy maszynę. Po upływie czasu wyjmujemy i studzimy na kratce. Najlepszy jest drugiego dnia. Chleb należy do chlebów zbitych i sytych, nie jest nadmuchany i wagowo jest dość ciężki. Można go kroić cienko
Z Kuchni Do Kuchnizmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około
Moje domowe kucharzenieautorka pisze w chlebie nie czuć tej owsianki gdyż w tajemniczy sposób znika. Nie polecam pieczenia z połowy porcji bo chleb jest pyszny i szybko znika. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 1i1/4 łyżeczki drożdży instant Owsianka: 150 g płatków owsianych 450 g wrzącej wody 2 łyżki masła 2i1/4 łyżeczki soli morskiej 1i1/2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich(...)miksera wsypać płatki owsiane, sól dodać miód, masło, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać letnie mleko wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Do przestudzonej ale letniej owsianki przesiać mąkę, wsypać drożdże i hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego miksować około 15 minut na wolnych obrotach. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 h do wyrastania. Ciasto
Ala piecze i gotujerękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy
Pink Envelopenajlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzienajlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodziekupisz. Zakwas swój hoduję już około 4 m-cy, jest kwaśny i ma moc, zrobiony z mąki razowej żytniej. zakwas na chleb Nie cały słoik zakwasu, trochę zostawiam na dnie do 'nakarmienia', mieszam z 15 g drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto do momentu, aż się będzie odklejało od rąk lub miski
Pasje JolkiZaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy(...)ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Składniki na 600g Poolish : 295 g maki pszennej 332 g wody 7 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) Przygotowanie zaczynu: W misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże, aż zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto
Aga w kuchni