Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 dag drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek do
Qchnia po prostuskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 200 ml piwa Karmi ciemnego 200 ml wody, letniej 20 g płatków owsianych 40 g
Domowy Smak Jedzeniarękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, […] Artykuł Pizza ze szpinakiem pochodzi z serwisu
Pink EnvelopeSkładniki: 20 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg mąki żytniej razowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świeżych drożdży 1-1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chleb żytni z orzechami
czarrna od kuchniSkład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki
chleba naszegoskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaPyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem. Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika
Zasmakuj KuchniOstatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam(...)Przepis znaleziony tutaj . 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 7 g drożdży instant 125 ml wody 125 ml mleka 1 łyżeczka soli 80 ml oleju do posmarowania: mleko do posypania: sezam lub mak [ złoty len] Wszystkie składniki włożyć do misy robota. Wyrabiać ciasto przez około 2 - 3 minuty. Odstawić na 5 minut pod przykryciem
Moje domowe kucharzenieTo włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko
Zasmakuj Kuchniwłasnych w oliwie z bazylią ) sól morska – gruba kilka gałązek rozmarynu Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub maszynie do wyrabiania chleba ( bardzo pomocne urządzenie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Drożdże wsypujemy z innymi składnikami . Pamiętajmy ,żeby woda była letnia , nie zimna , wtedy drożdże prawidłowo zaczną współpracę " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżysmaczny, genialny :) Żeby częściej takie pomyłki powstawały, bo chleb jak dla mnie wyszedł doskonały. Składniki: 1 puszka - 400 g cieciorki, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 450 g maki pszennej, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy
Moniki SmakołykiSymbio 340 g mąki z amarantusa natka świeżej siekanej pietruszki- mała garść pestek z dyni niecała torebka drożdży suszonych Wszystkie składniki, po kolei wkładamy do formy, i włączamy maszynę. Po upływie czasu wyjmujemy i studzimy na kratce. Najlepszy jest drugiego dnia. Chleb należy do chlebów zbitych i sytych, nie jest nadmuchany i wagowo jest dość ciężki. Można go kroić cienko
Z Kuchni Do Kuchnizmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około
Moje domowe kucharzenieautorka pisze w chlebie nie czuć tej owsianki gdyż w tajemniczy sposób znika. Nie polecam pieczenia z połowy porcji bo chleb jest pyszny i szybko znika. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 1i1/4 łyżeczki drożdży instant Owsianka: 150 g płatków owsianych 450 g wrzącej wody 2 łyżki masła 2i1/4 łyżeczki soli morskiej 1i1/2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich(...)miksera wsypać płatki owsiane, sól dodać miód, masło, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać letnie mleko wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Do przestudzonej ale letniej owsianki przesiać mąkę, wsypać drożdże i hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego miksować około 15 minut na wolnych obrotach. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 h do wyrastania. Ciasto
Ala piecze i gotujerękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy
Pink Envelopenajlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzienajlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodziekupisz. Zakwas swój hoduję już około 4 m-cy, jest kwaśny i ma moc, zrobiony z mąki razowej żytniej. zakwas na chleb Nie cały słoik zakwasu, trochę zostawiam na dnie do 'nakarmienia', mieszam z 15 g drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto do momentu, aż się będzie odklejało od rąk lub miski
Pasje JolkiZaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy(...)ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Składniki na 600g Poolish : 295 g maki pszennej 332 g wody 7 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) Przygotowanie zaczynu: W misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże, aż zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto
Aga w kuchniPodzielił się mini z bratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki: 6 szklanek mąki pszennej; 20 g drożdży; 1 łyżka cukru; 1 łyżka soli; posiekany pęczek szczypiorku; 455 l ciepłej wody; 300 g sera camembert lub brie pokrojony w kawałki(...)białko do posmarowania; ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników
Miksturowniktego przepisu wychodzi jeden duży bochenek. Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową zaczyn 225 g mąki żytniej pytlowej 175 g wody 15 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli ciasto chlebowe 525 g mąki pszennej chlebowej 285 g wody 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1,1/4 łyżeczki soli zaczyn Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć(...)miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc. ciasto chlebowe Do zaczynu dodać wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, olej i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać przez kilka minut na minimalnych obrotach, następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne kilka minut na wyższych obrotach. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne
Posadzone i zjedzonechlebach pieczonych przeze mnie ;) Z tymi od Mamy nie będę konkurować ;) Składniki: Na dwie malutkie keksówki 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek oleju rzepakowego 500g mąki pszennej 100g mąki chlebowej żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże(...)godzinę po czym pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180st C i pieczemy kolejne 45minut. Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk przy stukaniu w jego spód
Kuchnia w czekoladzie