chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:188/420)

Prosty i szybki chleb pszenno - orkiszowy 176

Prościej i szybciej chyba się już nie da...;). Ten chleb powstaje naprawdę błyskawicznie i jest tak prościutki w wykonaniu, że uda się chyba każdemu :). Zawiera niestety sporo drożdży, bo aż 100 g na 1,3 kg mąki, ale jak to mówią - coś za coś. Nie mniej jednak to bardzo smaczny chlebek, z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Polecam :). Składniki(...)mąki pszennej typ 650 300 g mąki orkiszowej 100 g drożdży 1 l letniej wody 1,5 łyżki soli, płaskiej Wykonanie: Przygotować 3 foremki - keksówki, o dolnych wymiarach około 22 x 9 cm - wysmarować je masłem lub olejem. Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać przesiane obie mąki oraz sól i wymieszać wszystko łyżką

Opowieści z piekarnika
Chleb żytni z ziarnami 145

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chlebChleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem. Składniki zaczynu: 30 g zakwas żytni  3 g sól   155 g mąka(...)żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000) 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda 5 g drożdże 24 g miód lub melasa 5 g sól + otręby lub ziarna do posypania foremki i chleba Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze  8-9 godzin trzymamy zaczyn

Codziennik Kuchenny
Lawasz z nadzieniem na ciepło 87

biały chleb, nazywany także ormiańskim podpłomykiem, ormiańskim kruchym chlebem i paraki. Cienkie placki podobne do tortilli wywodzą się z tradycyjnej kuchni ormiańskiej. Oryginalny tradycyjny lawasz był wypiekany w tonirze, glinianym piecu znajdującym się w zagłębieniu w podłodze. W tradycyjnej kuchni ormiańskiej ten cienki, płacki chleb wypieka się z mąki pszennej, soli, wody i zakwasu. Obecnie czasem używa się drożdży

Dieta moja pasja
Chlebek pełnoziarnisty z melasą z karobu 115

uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego) ? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne.  Składniki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 3g drożdży suszonych 70ml ciepłej wody szczypta soli 20ml melasy z karobu Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę

Truskawkowa Fiesta
CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 110

chlebie z garnka pewnie każdy z Was słyszał. Każdy, kto choć raz marzył się o domowym, ciepłym chlebie z chrupiącą skórką. Moim przeogromnym marzeniem ( które na bank spełnię! ) jest nauczenie się pieczenia chlebów na zakwasie. Zanim jednak to nastąpi wypiekam proste, pszenne chleby, które smakują obłędnie i zajada się nimi cała rodzinka, nie mogąc doczekać, gdy wyciągnę z piekarnika. Dziś(...)już nie raz widzieliście w sieci – na chleb z garnka. Prosty, szybki chleb, którego przygotowanie absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste! Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często! SKŁADNIKI: * maka pszenna – 750 g * drożdże świeże 25 g * cukier – 0,5 łyżeczki

Ostra na Słodko
Domowe pieczywo - dużo różnych przepisów 85

się nie wychodzić z domu,a świeże pieczywo by się chciało zjeść.Zebrałam dla was w jeden post mnóstwo przepisów na domowe chleby ,bułki -co tylko chcecie i do tego wszystkie banalnie proste do zrobienia ,na drożdżach suchych ,świeżych,na zakwasie.... zobaczcie sami

Swojskie jedzonko
Rogale z białym makiem i orzechami 133

Przygotowanie: Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko zletnić. Drożdze wymieszać z letnim mlekiem. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i jajko, mleko z drożdżami oraz ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Ja to robiłam w automacie do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Nadzienie: Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. To samo zrobić z orzechami włoskimi

Fabryka pomysłów
Cebularz warszawski 122

nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.  Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb 620 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 50 g oliwy 40 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru mąka do podsypania  Farsz 100 g cebuli 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt

SzczyptaSmaQ
Bułki kukurydziane 87

Zatem nie bardzo się nadaje, bo nie wyrośnie po prostu. Ale jeśli by ją spulchnić proszkiem do pieczenia to wtedy można robić chleby dla osób na diecie bezglutenowej. Ale ja nie zamierzam używać proszku, zostanę przy drożdżach. Zatem konieczny był dodatek mąki pszennej. Właściwie to dodatkiem była mąka kukurydziana, bo znacznie mniej jej dałem niż pszennej. Boooosz, chyba zaczynam

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 145

Dzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :)  Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Gdańskie Młyny 109

takiego zakwasu nie posiadają i nie mają czasu na jego zrobienie. Polecam! 'chleb orkiszowy - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów -  20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera

CookYourself
Zdrowy chleb z ziarnami 272

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od

Marta Gotuje
Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY* 346

mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży  1 i 1/2 szklanki wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie) 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie(...)wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach. Pod koniec dodajemy siemię

Truskawkowa Fiesta
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 193

białko pszenne (czyli gluten), syrop z glukozy (nie ma się czego bać- to tylko wodny roztwór cukru prostego), drożdże suszone, cukier gronowy (czysty cukier, czyli glukoza), mąka ze słodu jęczmiennego i jako polepszacz/utrwalacz- kwas askorbinowy, czyli witamina C- dodawana do chleba jako przeciwutleniacz. Skład jest dobry. Jest prosty, jasny i oczywisty. Nie ma żadnych ukrytych sztuczności, nie ma niczego

Karo in the Kitchen
Chleb z jabłkiem z automatu 148

odjąłem trochę wody i wydaje mi się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu klonowego Jabłko ścieramy na tarce i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy

Marder&Marder Manufacture