chrupiąca skórka i zapach świeżo upieczonego chleba ... bezcenne ... Składniki: 750 g mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. Olej Polski Rzepakowy 2 szklanki ciepłej wody, ale nie gorącej Wykonanie: WIECZOREM: Z drożdży robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z cukrem i wodą. Jak na powierzchni(...)pojawią się nam bąbelki (piana) to znaczy, że drożdże zaczęły pracować. Mąkę i sól mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn z drożdży i olej, po czym wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy na noc do lodówki. RANO: Następnego dnia rano posypać blat mąką i zagnieść krótko ciasto, po czym odstawić do wyrośnięcia przez
IMPRESJA SMAKUChleb pszenno-kukurydziany smakuje wybornie i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam Składniki: rozczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki oraz: 1 szkl mąki kukurydzianej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli mak do posypania Przygotowanie: Rozczyn: do miski kruszymy drożdże(...)cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty
słodkie i nie tylko historie kulinarnemąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych drożdży Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody
Proste PotrawyPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki(...)600gr mąki pszennej i 200 gr mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku) 500 ml maślanki naturalnej 250 ml wody 20 gr świeżych drożdży Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku, pamiętając że zaczyn mocno zwiększy swoją objętość. Miskę bądź duży garnek przykryć tylko ściereczką i odstawić w spokoje miejsce
Gotowanie...to proste !Bardzo fajnie wyszedł, smaczny aż się nie mogłam nadziwić. Te chleby tostowe ze sklepu to sam papier, nie cierpię takiego. Teraz mam swój tostowy chlebek. Drożdże pokruszyć wymieszać i wymieszać z połową ciepłej wody, cukrem, solą i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę(...)jeszcze raz. Włożyć ciasto do naoliwionej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C tak długo aż chlebek będzie rumiany. Pieczenie w automacie do chleba – wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski miksującej, nastawić automat na pieczenie białego chleba. Gotowe. Chlebek pyszny polecam, a z dżemikiem lub miodem
Kuchnia Pokoleńmoże do flaków? Chleb na żurek – składniki na 4 bochenki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Dodatki: 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem(...)minut. Kule układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć bardzo równe bochenki układamy w okrągłych żaroodpornych naczyniach niezbyt dużych lub innych okrągłych formach. Gdy chleby wyrosną do ich czubków za pomocą białka mocujemy „uchwyty” i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moje 4 chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki oleju 3 łyżki mrożonego szpinaku 150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę 250 ml ciepłej wody 8 g suszonych drożdży 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli. Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziaren ( dałam sezam) Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić
Na słodko lub wytrawnieDeus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło(...)sztuk: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 ml mleka/mleka kokosowego 1 jajko skórka z 1/2 cytryny 50 g oleju kokosowego/masła 45-60 g cukru 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 50 g cukru 2 jajka dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił do misy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy. Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku . Składniki: 400g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350ml letniej wody 100-150g suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną(...)przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby chleb nie przypiekł się z wierzchu. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia. Można jeść gdy tylko ostygnie, mnie najlepiej smakuje z samy masłem. Smacznego
Codzienne Gotowanieczas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia. wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy
Z Majeczką w kuchnibakterie robią swoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany(...)razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne będzie działanie dzikich drożdży i bakterii. Po drugim dokarmieniu masa powiększyła swoją objętość ponad dwukrotnie. Po trzecim dokarmieniu mogłem jej użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo bardzo małej ilości dodanych drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore
Grahamka, weka i kajzerkażółtego sera 50 g salami 40-50 g czerwonej papryki 350 g mąki pszennej 240 g wody 20 g świeżych drożdży 10 g przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki cukru 5 g soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba. Ser, salami i paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze
Piekielna Kuchnia Patibagietek. 7) Pokryj chleby lekko wysmarowaną folią spozywczą i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C. 8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm. 9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl(...)kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę. Moje uwagi: * wykorzystałam mąkę 650 i pełnoziarnistą Lubella * zrobiłam dość luźne ciasto aby uzyskać mięciutki środek.Bagietki udały się niezawodnie *piekłam je w formie do bagietek * Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś
Pieguskowa KuchniaSuper mąka Szymanowska i przepyszny chleb. Polecam każdemu i nie jest to reklama. -- Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól. Z wody, drożdży, cukru i dwóch czubatych łyżek mąki robimy zaczyn, który po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe
chleba naszego