chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:211/420)

Chleb z siemieniem lnianym 41

otrębów owsianych - 1 i 1/2 łyżeczki soli - 1/2 litra letniej wody - 40 g drożdży świeżych - 1 łyżka miodu - 5 łyżek siemienia lnianego - 150 g ziaren słonecznika Przygotowanie:  Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, sól, otręby, siemię lniane i ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone drożdże i całość zalewamy letnią wodą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut(...)czasie ponownie mieszamy i przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem keksówki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Chleb wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnika na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę na 180 C i pieczemy około 45 minut. Jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i studzimy na kratce

Zainspirowana w kuchni
Szybki chleb na drożdżach 166

proste wydanie chleba żytnio razowego. Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej )   4 dag drożdży  łyżeczka cukru  1 litr ciepłej wody lub mleka  Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek Tłuszcz do formy  Mąkę przesiej do dużej miski. Drożdże rozetrzyj z cukrem(...)połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie. Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.  źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z ziarnami 146

zwarty i sprężysty. Chleb idealny! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g Mix per Pane Nutrifree 150 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 410 g letniej wody 30 g oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 5 g soli 1 łyżeczka (5g) miodu 100 g ziaren ( u mnie Mix Omega Bio ) Mąki wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie(...)mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i olej i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj wodą

Kuchnia bezglutenowa
Proste bułki pszenne 110

Dziewczyny (i chłopaki) są bardzo chętni do pomocy i wytłumaczenia jakiś zawiłości w pieczeniu chleba. I coś co tygryski lubią najbardziej czyli przepis. I dzisiaj będzie przepis na bułeczki, właśnie z tej grupy. Ja nieco zmieniłam sposób robienia ciasta, bo jestem przyzwyczajona do rozrabiania drożdży w większej ilości wody/mleka niż 1 łyżka Ciasto wyrabia się dobrze i łatwo i miło(...)świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 550 g mąki pszennej (dałam mąkę typ 650) 100 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła Wykonanie W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić aż zaczną pracować na 15-20 min. Do mąki dodajemy jajko, wodę, sól i drożdże

Mieszam w Garnku
Bułki ze szpinakiem i fetą 44

przepisy na pieczywo: –  bułeczki jogurtowe –  drożdżowy wieniec pizzowy –  precle –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach BUŁKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Przygotowanie : 2 h 30 minut Ilość bułeczek:  12 Składniki ciasto

nietylkopasta.pl
Chleb z niebieskim serem pleśniowym, rarytas 111

lada gratka dla ciekawych nowych smaków, wyśmienity chleb pszenny ze startym serem pleśniowym, smakuje wybornie do wędlin i nie tylko... Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej lub chlebowej - 2 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 10 dag startego sera pleśniowego, u mnie ser pleśniowy blu - 1 łyżka roztopionego masła Dodatkowo(...)żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania 1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody, zostawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ścieramy ser na tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy miskę folią do żywności i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Szybki chleb pszenno żytni. 43

brzegów foremki i do piekarnika.  Składniki: 350 g. ciepłej wody 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 350 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Wykonanie: Wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.  Następnie wsypać obie mąki, dodać(...)sól i olej.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą.  Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać makiem, lub mąką.  Tak przygotowany chleb, odstawić na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około godzinę

Agusiowe smakołyki
Chleb z gara 92

orkiszowej jasnej - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki cukru - 1 i 1/2 łyżeczki soli - 30 g drożdży świeżych - 500 ml ciepłej wody - 4 łyżeczki oleju - 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy sól, siemię lniane, olej oraz mąki. Mieszamy całość i odstawiamy na noc w chłodne(...)wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nastawiamy go na 250 C. Gdy piekarnik jest już nagrzany wyjmujemy ostrożnie naczynie, wkładamy do niego chleb i do piekarnika. Równocześnie zmniejszamy temperaturę na 200 C i pieczemy tak przez 30 minut. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocny chlebek (Pane pasquale) 142

Pyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim  wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej 50 gr  masła 200 ml letniego mleka 20 gr  drożdży pó ł  łyżeczki  cukru 1 łyżeczka soli 1  żółtko pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) PRZYGOTOWANIE Roztapiamy(...)masło i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zioła drobno siekamy. Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy

La grande e la piccola cuoca
Chleba naszego pszennego ...... 144

chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji :) Składniki (proporcje na 1 bochenek) 0,5 kg mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych) 1 łyżeczka soli 325 ml wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże(...)formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba. Piec w temperaturz 200 stopni C, przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 82

Piekarzy, którzy brali udział we wspólnej Lutowej Piekarni. CHLEB ORKISZOWY UBIJANY składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik

Pieguskowa Kuchnia
Chleb orkiszowy ubijany 122

pieczenia oraz drugiej Ani za wybór dzisiejszego wypieku :) Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik

Posadzone i zjedzone
Focaccia z oliwkami i pomidorami 38

Focaccia to wypiek z ciasta drożdżowego , podobny do pizzy lecz niezawierający sosu. Określana jest mianem płaskiego chleba drożdżowego . Ciasto drożdżowe, z którego robiona jest focaccia powstaje z połączenia prostych składników takich jak mąka, woda, oliwa, drożdże oraz sól. W prostej wersji chlebek ten skropiony jest oliwą i posypany gruboziarnistą solą, lecz bardzo często jego wierzch pokryty jest dodatkami. Dodatki

MeCooks
Lahmacun tureckie szybkie jadło 42

LAHMACUN TURECKI CHLEB SKŁADNIKI 400 gramów mąki pszennej; 250 ml letniej wody; pół łyżeczki soli; 1 łyżka oliwy; pół łyżeczki suchych drożdży; 150 gramów jagnięcego mięsa gulaszowego; 100 gramów wołowego mięsa gulaszowego; 1 duży pomidor; 1 cebula; kmin rzymski; 1 łyżeczka masła; 1 papryczką chili; natka pietruszki; mieloną słodka papryka; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; mielona... Artykuł Lahmacun tureckie szybkie jadło

Kuchnia Tomka
Pizza z tortilli na patelni 181

pizza nie dość, że łatwa w wykonaniu to jeszcze pyszna. Jeżeli interesuje Cię pomysł na tortillę lub na tortillę bez mięsa czy pizza z patelni, zobacz przepis. Pizza bez drożdży, pizza bez wyrabiania, szybka pizza. Pizza z patelni Pizza z patelni to propozycja dla tych którzy szukają przepisu bez piekarnika, albo interesuje co na obiad w upalne dni. Pizza(...)patelni z tortillą jest bardzo prosty, a spód pizzy wychodzi miękki i delikatny. Szybka pizza Szybka pizza to pizza bez drożdży, bez wyrabiania, bez wyrastania i bez piekarnika. Inne szypie przepisy na pizzę to pizza na naleśnikach, pizza na chlebie. Pizza z tortilli na patelni z jajkami to tylko jedna z wielu propozycji. Można także zrobić pizzę z tortilli

Dieta moja pasja
Chleb z siemieniem lnianym 173

Składniki: 50 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg drożdży 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem chleba … Czytaj dalej Chleb z siemieniem lnianym

czarrna od kuchni
Bagietki kukurydziane 150

wyrośnięcia na 6 do 10 godzin. Powinien potroić swoją objętość.   Ciasto właściwe.  Zamieszaj wodę, mąki, drożdże, sól i cały zaczyn. Wyrabiaj dokładnie można mikserem z końcówkami w kształcie haków. Można wyrabiać w maszynie do chleba (użyjcie programu do wyrabiania wyrastania ) Powinno powstać gładkie elastyczne ciasto. Przenieś ciasto do natłuszczonej miski, owiń szczelnie folią i odstaw

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z prażonym słonecznikiem 137

razem proponujemy domowy chleb z prażonymi ziarnami słonecznika.     Składniki: -0,7 kg mąki pszennej 650 -5 dkg mąki żytniej 720 -5 dkg drożdży -płaska łyżka cukru -2 łyżeczki soli -600 ml ciepłej wody -15 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier i 150 ml wody mieszamy, dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy

Maminek kulinarny
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 99

trwało to 15 min, ale wszystko zależy od drożdży i temperatury w kuchni). Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać jak komu wygodnie - ręcznie, mikserem z końcówkami ślimakowymi, lub w maszynie do chleba nastawionej na program Dough. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Następnie

Posadzone i zjedzone
chlebki do koszyka 120

specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki. Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły. Szczególnego uroku dodaje im wykonanie gwiaździstych nacięć na wierzchu i obsypanie mąką. Z podanych proporcji wyszły

6niebo
Drożdżówki z makiem 141

zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam! Składniki: 500 g mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 70 g cukru 1/3 łyżeczki kurkumy Nadzienie około 600 g puszki gotowego maku Wykonanie :  Najpierw należy zrobić rozczyn. Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie letnie odstawiamy i dodajemy pokruszone drożdże z cukrem

W Moim Magicznym Domu
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5795

jeszcze raz dzisiaj, zrobię zdjęcia i w razie możliwości postaram się opublikować w jutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek(...)przedramieniu, nie może być za ciepła, ani za zimna!) - 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę i za pomocą łyżki mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany 119

razu dawajcie znać w komentarzach. Również jeśli macie jakieś sugestie czy inne spostrzeżenia. A tymczasem zapraszamy na bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany. Potrzebujemy: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej 400 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto będzie

Marder&Marder Manufacture
Pszenne podpłomyki z cieciorką 170

zabierać się do ich zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić    nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka(...)chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 500 g mąki pszennej, 4 -5 łyżek cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Mąkę mieszamy z wszystkimi przyprawami, nie żałujemy pieprzu i chili. Robimy  w mące wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy

Moniki Smakołyki
Chlebek drożdżowy z bobu 128

przepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to chleb z bobu! Jest po prostu pyszny !!! Składniki: 40 dag młodego bobu 2 jaja 1 szklanka mleka 2 dag drożdży 20 dag mąki pszennej 1/3 szklanki cukru szczypta soli aromat pomarańczowy papier do pieczenia Wykonanie: Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco(...)gorącego puree z bobu dodać jajka, szczyptę soli, cukier, rozrobione w mleku drożdże, mąkę i aromat do smaku. Masę dokładnie wyrobić i przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (najlepiej keksówki) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni

Tradycyjna Kuchnia