chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:207/420)

Chleb na wodzie zakwasowej pomarańczowo - jabłkowej 127

poście wcześniej, polecam. Na bazie takiej wody należy zrobić zakwas a potem pyszny chleb. Pieczywo na bazie wody zakwasowej aromatyzowanej owocami, warzywami są pyszne, aromatyczne, z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Tym razem użyłam tylko wody zakwasowej bez zakwasu i efekt był zachwycający. Powstały dzikie drożdże z owoców i woda udźwignęła mąkę. Idealne na kanapki, ostatnio robiłam bruschettę(...)był znakomity ten chlebek. Polecam zabawić się z wodą zakwasową i na jej bazie z zakwasem , to nic trudnego tylko trzeba czasu i zajadamy pyszny chleb czy bułki. Pieczemy? Chleb na wodzie zakwasowej pomarańczowo - jabłkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
chleb z prażonym słonecznikiem 165

Pszenny chleb z prażonym i zmielonym słonecznikiem to 100% satysfakcji. POLECAM!!! - 200 g słonecznika - 500 g mąki - 300 g wody letniej - 15-20 g drożdży - łyżeczka soli Słonecznik upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy  ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno. Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól. Wyrób(...)minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz  góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMI SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy 202

odstaw na 24 godziny. Masz gotowy zaczyn, z którego 900 g posłuży Ci do wypieczenia dwóch bochenków chleba. Ci, którzy już mają w lodówce zakwas, mogą natomiast skorzystać z poniższego przepisu. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 300 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 182 g mąki żytniej razowej(...)Składniki (na 2 foremki a 23x13 cm): 900 g zaczynu 600 g mąki żytniej razowej 300 g letniej wody 15 g soli morskiej 15 g zmielonego słodu karmelowego Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mieszaj kilka minut, aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest bardzo lepkie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając

Grahamka, weka i kajzerka
Najlepsze ciasto na pizzę 1881

uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia.  Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę dodaję więcej drożdży oraz skracam czas wyrabiania ciasta

AniaGotuje.pl
Najlepszy Chleb z Garnka 81

pieczenia. Przepis na garnek : 23cm x 23cm SKŁADNIKI: 385g mąki pszennej (typ 1050) 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 ¼ łyżeczki soli 375g zimnej wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, za pomocą łyżki albo haka. Konsystencja jest dość rzadka, nie jak u standardowego chleba. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15 godzin. 2. Po upływie

Dziś Ja gotuje
Formowany chleb dyniowy na zakwasie 136

zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna(...)godzin) do wyrastania. Następnego dnia rękoma natartymi olejem uformować kulę. Ułożyć ją na czterech sznurkach rozłożonych promieniście. Końce sznurków związać na górze kuli, formując żebrowania jak u dyni. Odstawić chleb pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. z parą. Piec 15 minut z parą w temperaturze 220 stopni. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 221

pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam w misce. Przemieszałam, aby się połączyły i pozostawiłam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką(...)zostawiłam na min. godzinne wyrastanie. Na pół godziny przed zakończeniem wyrastania piekarnik rozgrzałam na co najmniej 200- 250st., umieściłam w nim 2 żaroodporne miseczki, w których będzie pieczony chleb (najbardziej odpowiednie są żeliwne garnuszki, ale z braku laku mogą być żaroodporne. Najważniejsze by posiadały przykrywki... w przeciwnym razie ratujemy się folią aluminiową).  Nagrzane garnuszki wypełniłam wyrośniętym ciastem ( uwaga

bastalena
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) 158

środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu. Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750   55 g  wody 7 g  suchych drożdży 1 łyżka cukru  1/4 łyżeczka soli Ciasto właściwe: zaczyn 450-500 g mąki pszennej chlebowej(...)łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Polewa skorupka: 7 g    suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 120 g mąki ryżowej Wykonanie: Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 176

wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki:) Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czekoladowy chleb – miękki, puszysty i długo świeży 53

Chleb czekoladowy – metoda Yudane – chlebek miękki, puszysty i długo świeży W kwietniowej piekarni Amber czekoladowy i puszysty chleb, przygotowany zgodnie z japońską metodą Yudane. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Bake with Paws i tutaj znajdziecie więcej szczegółów dotyczących formowania chleba. Yudane i Tagzhong Jak zrobić chleb, który będzie miękki , puszysty i zachowa długo świeżość? Polecam zastosować metodę Yudane(...)Tangzhong (Water Roux). Obie metody polegają na wstępnym gotowaniu lub zaparzeniu małej części mąki, co powoduje żelatynizację skrobi. Dzięki temu tekstura upieczonego chleba jest miękka, elastyczna i puszysta. Jakie są różnice między metodą Yudane a Tangzong. Metoda Yudane – przygotowujemy z  20 % mąki z przepisu – stosunek mąki do wody  wynosi 1 : 1 – mąkę zaparzamy wodą

Tajemnice Smaku
Klasyczny chleb z chrupiącą skórką 122

przepisu wychodzi jeden duży chleb „rodzinny” lub dwa małe chlebki o długości ok. 20 cm i szerokości ok.15 cm. Składniki: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 łyżeczki soli – ¾ łyżeczki drożdży instant – ok. 2-3 szklanki wody – 2 łyżki oliwy Przygotowanie: W misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą i wodą. Masa(...)Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez. Artykuł Klasyczny chleb z chrupiącą skórką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
PYSZNE, SZYBKIE BAGIETKI ORKISZOWE 111

musimy chodzić codziennie do sklepu po bułki, chleb, itp., kiedy tylko zechcemy w kilka chwil wyczarujemy pyszne, domowe bagietki, bułki, itp. Jak na mąkę orkiszową są wyjątkowo puszyste, to dzięki typowi użytej mąki. Polecam :-) Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 150g mąki żytniej jasnej typ720 - 10g soli himalajskiej - 30g świeżych drożdży - 30g oliwy z oliwek (daję z wytłoczyn) - 350g(...)letniej wody (u mnie ok. 45*C) + mąka do podsypania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki oraz ok.50g (ml) wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10 minut aż "ruszy". W misie miksera umieszczamy pozostałe mąki, sól, oliwę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę (u mnie ok. 50*C) i mieszamy do połączenia składników (orkisz i żyto

Smaczne Zdrowe
Chleb z prażoną cebulką 44

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to propozycja idealna dla Was! Składniki 350 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 10 g świeżych drożdży 80 ml mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu cayenne prażona cebulka Przygotowanie Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Na koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju. Odstawiamy(...)wkładamy uformowany z ciasta bochenek. Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, temperaturę redukujemy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego. Autor przepisu: Izabela Artykuł Chleb z prażoną cebulką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Prosty chleb pszenny. 173

Składniki: 700g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 25g miękkiego masła, 7g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150ml ciepłego mleka, 300ml ciepłej wody. Przygotowanie: Do miski wsypać suche składniki i wymieszać razem. Następnie dodać mokre składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, na lekko oprószonym blacie.  Uformować kulkę i włożyć ją do lekko oprószonej mąką miski. Przykryć(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia swojej objętości, 1h-1.30h). Po wyrośnięciu ciasto należy uderzyć pięścią i lekko ponownie wyrobić.  Uformować bochenek chleba i w kilku miejscach ponacinać nożem. Najlepiej formować od razu na lekko posypanej blaszce mąką ( ja piekę na silikonie). Można chleb oprószyć delikatnie mąką ( ale nie ma takiej konieczności). Przykryć ściereczką i odstawić

W kuchni u Moniki
BUŁKI ORKISZOWE -NASZE ULUBIONE 170

jakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)sprawdzają się również do burgerów. Z podanych ilości wychodzi 10-12 sztuk. Składniki: - 670g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 50g oliwy - 30g świeżych drożdży - 400g (ml) ciepłej wody - 10g soli (u mnie himalajska) Zaczyn: Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1-2 łyżki mąki oraz ok.50-100g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić

Smaczne Zdrowe