SKŁADNIKI 200 g m ą ki gryczanej 100 g m ą ki ryżowej 100 g m ą ki ziemniaczanej 350 ml letniej
La grande e la piccola cuocaSą pyszne, pachnące, słodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Pokażę jak przygotować bułki zwykłe pszenne . Przygotowanie bułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste , smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze
Uwaga Babcia Piecze ChlebPyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20
Wanilia i KardamonDo zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór
głodny alergikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana
Marta GotujePrzepis na ten chlebek dostałam od mamy, ona zaś od swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco
Delicious Titbitsbardzo smakuje i myślicie, że nigdy by się wam nie znudziło? Analizowałam to pytanie już niezliczoną ilość razy. Mój ulubiony temat jak nie mogę zasnąć. Na 100% wybrałabym ten chleb. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Nie nudzi się bo ma w sobie pestki dyni i siemię lniane dzięki czemu jest co przegryźć. Przepis może wydawać się skomplikowany(...)przemiału Składniki na drugi etap : 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżeczki soli kilogram mąki pszennej (typ 550) 3 szklanki letniej wody 1/4 opakowania drożdży Sposób przygotowania – zakwas Zakwas przygotowujemy około tygodnia. Na początku mieszamy pół szklanki mąki i pół szklanki letniej wody. Najlepiej w szklanym naczyniu np. słoiku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
wysmienitywody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałów i utoczyć wałki o średnicy(...)czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. źródło " Chleb - domowy wypiek
Anioły w kuchnirodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich(...)żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10 minut. W misie miksera
Smaczne Zdrowekońcu stałam się szczęśliwym posiadaczem automatu do wypiekania chleba i powiem Wam, że to jeden z moich najlepszych zakupów. Bez większego wysiłku mam codziennie świeże pieczywko. To jeden z moich ulubionych chlebków. Przepis wielokrotnie ulepszałam, żeby wyszedł idealnie miękki w środku o chrupiącej skórce. Wychodzi przepyszny :) SKŁADNIKI NA 1 CHLEB: 1. 340 ml ciepłej wody 2. 3 łyżki oleju(...)czubata łyżeczka soli 5. 150 g mąki pszennej typ 650 6. 150 g mąki orkiszowej typ 630 7. 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 8. 1 łyżeczka suchych drożdży 9. garść babki płesznik WYKONANIE: Do maszyny przekładamy składniki wg. powyższej kolejności. Włączamy program do wypieku pełnoziarnistego (u mnie 5 - program trwa 2,45 min.) Ustawiamy śr. wypieczoną skórkę
Pani na deserbiałego serka i ulubionej konfitury… Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie) 3 łyżki pestek dyni 4 g suszonych drożdży pół łyżeczki soli 50 g masła w temperaturze pokojowej(...)łyżki miodu 1 małe jajko (S) 1/4 szklanki ciepłej wody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte
Mój pomysł natemu wypatrzyłam je w książce "O chlebie" Elizy Mórawskiej. Problemem zawsze była tahina, tym razem miałam ją w lodówce więc nic nie stało na przeszkodzie by powstały te bułeczki jogurtowe. Mięciutkie, pachnące chałwą choć wcale nie słodkie. Naprawdę warto wypróbować ten nietrudny przepis. Buleczki jogurtowe z tahini 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 150 g jogurtu(...)naturalnego 80 ml wody 1 łyżeczka cukru ok 1 łyżeczki soli 1 łyżka tahini Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i dodajemy 2 łyżki wody. Odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy mąkę, sól, rozczyn, resztę wody, jogurt i tahini. Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby możemy dodać troszkę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę - półtorej
Dzieje kuchennej Wiewióry