chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:281/420)

ROLADA A'LA PIZZA 150

zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb z czarnuszką 137

się zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem.  Składniki: m ą ka pełnoziarnista 4,5 szklanki, m ą ka pszenna 1,5 szklanki, otręby pszenne 1 szklanka, drożdże suche 2 łyżeczki, czarnuszka

kulinarne odsłony pati
Chleb na żurku z nasionami 183

temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez

W garach u Gosi
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 173

rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :) Zapraszam :)    Składnik : 200 g  mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720 310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500   1 łyżeczka kopiasta soli około   300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 40 g drożdży 70 g otrąb owsianych(...)szklanki słoneczniku 1 łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe Bułki na Śniadanie 149

wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant do pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek(...)pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : obie mąki , cukier , drożdże , jajka , olej , sól , wodę . I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb cebulowy z automatu 127

odstawkę! Przecież tam to sam się chleb robi, tylko wsypać co trzeba i można iść film oglądać :) A że nawet i tutaj nie bardzo miałem ochotę się przemęczać to przepis jest najprostszy z możliwych :) Więc oto lista rzeczy, które musimy zgromadzić: 300 ml wody 550 g mąki 1 łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 cebula

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno - żytni na piwie 137

podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z  tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli  2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka

Na słodko lub wytrawnie
Bułki pszenno-orkiszowe 187

suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować

Moje domowe kucharzenie
Schacciata - płaski chleb toskański 190

śniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej,  125 ml letniej wody,  30g świeżych drożdży,  1/2 łyżeczki cukru,  1/2 łyżeczki soli(...)oliwy z oliwek,  125 ml zimnej wody,  sól morska (użyłam Kamis).  Wykonanie Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula

Z miłości do słodkości
Najprostszy chleb bezglutenowy... 231

prawdopodobnie najsmaczniejszy. Co prawda na blogu już jest przepis na Najłatwiejszy chleb bezglutenowy , jednak muszę przyznać, że ten smakuje mi lepiej. Może dlatego, że do jego wypieku używa się mniejszej ilości mąki gryczanej i nie dominuje ona w smaku. Przepis dostałam od koleżanki wraz z próbką chlebka na spróbowanie, ale dotarłam też do źródła przepisu (link tutaj , warto poczytać komentarze(...)gryczanej 150 g mąki owsianej lub ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody   Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać

Domowa Cookierenka Agi
BUŁKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 471

samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny(...)samopszy typ650 - 220g mąki z płaskurki typ650 - 220g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 50g oliwy (daję z oliwek, z wytłoczyn) - 400g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + mąka do obtoczenia bułek zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki (z odważonych wcześniej do misy miksera 660g) oraz ok.50ml (g) ciepłej wody (ok.40

Smaczne Zdrowe
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 259

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 156

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 225

Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 195

uważam swojego wypieku za udany :( W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie(...)zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze

Proste Potrawy