chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:281/420)

Delikatne mini chalki sniadaniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.80 134

Nie ma jak pachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano! Dziękuję  Lo za kolejny wspaniały przepis. Mini chałki śniadaniowe ciasto: 175

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe Bułki Pszenne 277

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie . Idealnie nadają się na śniadanie z kremem czekoladowym , dżemem lub miodem . Są lekko słodkie więc

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jagodzianki drożdżowe 209

Witam serdecznie Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję domowe jagodzianki są przepyszne i idealnie pasują na przykład do zimnego mleczka :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 172

Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb na mące krupczatce z nasionami 152

Chleb idealny - z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pyszny!  Świetnie smakuje posmarowany z samym masłem jak i wszelakimi pastami. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ciasta praktycznie nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia :) Składniki na 1 bochenek (mała forma keksowa): 1,5 szklanki mąki(...)krupczatki (typ 500) 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 1/4 szklanki otrębów żytnich 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste

Ugotować
chleb na młodym zakwasie 154

chleb razowy na świeżym zakwasie Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować  swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie.  Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu , z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek). Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się(...)chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 2,5 szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli sposób wykonania

Miód i pieprz
CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 132

Dostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki.  Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek(...)SKŁADNIKI: zakwas 1 szklanka mąki żytniej (żurkowej) 1 kg mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki otrąb owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika 1/6 kostki drożdży A jak to zrobić: ETAP I: zakwas + szklanka wody + szklanka mąki żytniej. Pozostawić na 8-10 godzin. ETAP II: pozostałe składniki wymieszać z 3 szklankami wody, połączyć z zaczynem z etapu

Kuchnia w opałach
Chaczapuri z jajkiem 303

albo je przebijam. Przepis pochodzi ze strony smakowity chleb .  Z przepisu wychodzą 3 porządne sztuki, jedna jest wystarczająca na duży głód. :)    Składniki na 3 porcje: 450 g mąki pszennej typ 650-(ja daję typ 450 ok 300 g i 150 g pełnoziarnistej) 1,5 łyżeczki soli 5 g drożdży suchych 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej

Gotuj z Agnes
Bagietka Francuska 59

Bagietka francuska to jedna z najlepszych na świecie bułek, chlebów. Baguette to również, a może przede wszystkim, kultowe pieczywo we Francji, które ma już ponad 100 lat. Pierwsze bagietki powstały w Paryżu w roku 1920 i zgodnie z francuskim prawem, bagietka musi być zrobiona tylko z czterech składników, mąki, drożdży, soli i wody. Rozmiar zaś, który niby nie ma znaczenia

RafalCook
Tygrysie bułeczki 73

Czas czytania: 2 min Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki 71

Czas czytania: 2 min Tłusty czwartek już się zbliża, więc dorzucę Wam przepis na domowe pyszne pączki. Z tego przepisu piekę pączusie od ponad 8 lat

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna 71

Czas czytania: 2 min Ciabatta…”chodziła” za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki z borówkami 73

Czas czytania: 3 min Dziś jagodzianki z borówkami. Poprzedni przepis na jagodzianki jest rewelacyjny, ale postanowiłam wypróbować inny, tak dla urozmaicenia:). Z braku jagód leśnych jagodzianki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 82

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki z czarną porzeczką 84

Czas czytania: 3 min Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat najpopularniejszej słodkości karnawału . Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z chorizo 96

drożdży 1 łyżeczka cukru, szczypta soli szklanka ciepłej wody 2,5 – 3 szklanki mąki 2 łyżki oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia lub umieszczamy powyższe składniki i rozczyn w maszynie do chleba

Kocham Czekoladę
Chleb razowy z cieciorką - choinka 93

kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane.  Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy, a smak i tak ten sam mamy. Składniki: 1 płaska łyżeczka cukru, 300 ml ciepłej wody, 50 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 250 g cieciorki z puszki bez zalewy, 2 łyżeczki soli

Moniki Smakołyki
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 148

wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :)  Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego(...)szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego cynamonu  Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy

Izabelawkuchni
BEZGLUTENOWE CYNAMONOWE CHAŁKI 131

Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 20 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło

Ostra na Słodko
Chleb na zsiadłym mleku 112

dobry. Polecam Składniki: 2 szkl zsiadłego mleka 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 3/4 szkl mąki owsianej 3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka oliwy keksówka duża chia do posypania Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, oliwę oraz wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenny z chia 123

Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 208

Chleb domowy  🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego  otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.  Z ciasta dwa chlebki  🍞  🍞  wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.   😍 Składniki  na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 200 g łuskanego słonecznika, 100 g siemienia lnianego, ponadto: masło do wysmarowania form, otręby owsiane do obsypania formy. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 100 g mąki. Dodajemy otręby, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Do wyrośniętego

Moniki Smakołyki
Chleb graham z ziarnami 124

już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :) Chleb graham z ziarnami  Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki mąki graham (typ 1850)   2 szklanki mąki pszennej   2 szklanki letniej wody (dałam 2 i 1/4)   1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g (zamiast 40 g świeżych drożdży podanych

Smaki Natalii
Bułeczki tureckie 151

bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy Inka - 330 ml mleka(...)letniego - 100 ml melasy - 150 g rodzynek - 1,5 jajka (reszta do posmarowania bułek) - kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość luźne , posypać mąką ,przykryć

Wypieki Rene
Chleb na żurku 99

jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku 500 g. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką

Kubki smaku
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 284

przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach. Gospodyni oderwana od prac polowych na ten jeden dzień

Trzeci talerz
Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną. 157

domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni -50 gram drożdży świeżych -łyżka oleju rzepakowego -trzy duże szczypty soli -duża garść posiekanej(...)żurawiny Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki

BaRepas