chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:290/420)

Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 228

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 136

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 200

Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 179

uważam swojego wypieku za udany :( W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie(...)zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze

Proste Potrawy
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 95

zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń. Dlatego nie ma nic lepszego niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią(...)pieczone z rozpływającym masłem czosnkowym. Przepis na bułeczki czosnkowe od podstaw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BUŁKI PSZENNE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka krowiego 30 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli MASŁO CZOSNKOWE 100 g miękkiego masła 3 ząbki czosnku ekologicznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BUŁECZKI PSZENNE Do misy

ProstePesto.pl
Pain au Levain Fendu 81

drożdży instant (opcjonalnie) Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić do autolizy na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, drożdże i sól. Po ponownym dokładnym wymieszaniu, wyjąć masę na stół i zagnieść gładkie ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut, składając ciasto co 30 minut. Wyrośnięte(...)poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz

w mojej kuchni
Chleb wiejski na zakwasie 185

gram mąki żytniej razowej (Kłos- Pol ) 60 gram wody letniej przegotowanej 0.2 grama świeżych drożdży (ja dałam szczyptę) 0.2 grama soli (dałam szczyptę) Poolish: 105 gram mąki pszennej typ 650 115 gram wody letniej przegotowanej 0.2 grama świeżych drożdży (dałam szczyptę) 0,2 grama soli(dałam szczyptę) Mieszanka z zakwasem: 170 gram mąki pszennej typ 650 40 gram mąki żytniej(...)letniej przegotowanej 5 gram drożdży 22 grama soli biga, poolish i mieszanina z zakwasem Wykonanie: Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie należy w 3 osobnych naczyniach przygotować bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem. Mieszanki dobrze mieszamy i przykrywamy folia spożywczą (aby nie wyschły) i odstawiamy do temperatury pokojowej na 10-12 godzin.  Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 gramach ciepłej

Krakowskie smaki Ani
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 127

Kefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i doskonale orzeźwia, dzięki obecności dwutlenku węgla, który powstaje w procesie fermentacji. Oprócz dwutlenku węgla podczas produkcji kefiru powstaje kwas mlekowy oraz alkohol etylowy. Substancje te odpowiadają za smak oraz zapach kefiru. Jako produkt mleczny(...)lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne witaminy oraz minerały. Ale przede wszystkim to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę przewodu

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 127

Kefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i doskonale orzeźwia, dzięki obecności dwutlenku węgla, który powstaje w procesie fermentacji. Oprócz dwutlenku węgla podczas produkcji kefiru powstaje kwas mlekowy oraz alkohol etylowy. Substancje te odpowiadają za smak oraz zapach kefiru. Jako produkt mleczny(...)lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne witaminy oraz minerały. Ale przede wszystkim to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę przewodu

Kuchnia MagdaLeny
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 130

ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc śmiało można go upiec wieczorem, tuż przed(...)wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) 10-12 połówek suszonych pomidorów w oliwie 5 łyżek oliwy - najlepsza jest z pomidorów Pomidory pokroić w paseczki. Wodę i mleko podgrzać lekko, ale nie za mocno.  Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać drożdże, cukier i sól. Dodać pomidory, wodę z mlekiem oraz oliwę. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
5 pokarmów, które regulują hormony 50

związane są z macicą. Jego korzyści obejmują pomoc w regulacji cyklu miesiączkowego, poprawę dyskomfortu, który pojawia się w okresie menopauzy i pomoc w leczeniu innych schorzeń związanych z macicą. Drożdże piwowarskie. Karma ta jest pozyskiwana z procesu fermentacji jęczmienia, a jej zawartość odżywcza obejmuje różne witaminy z grupy B, a także białka i minerały pochodzenia roślinnego, takie jak fosfor(...)Oprócz pomocy w regulacji różnych hormonów, spożywanie drożdży piwowarskich ma również inne pozytywne skutki dla organizmu, takie jak pomoc w leczeniu trądziku, eliminowanie toksyn z organizmu oraz pomoc we wzroście włosów i paznokci, które są silniejsze i bardziej błyszczące. Soja. Składnik ten można spożywać na wiele sposobów, od kiełków przez mleko po chleb. Soja jest godna uwagi ze względu

ProstePesto.pl
DOMOWY CHLEB PSZENNO - ORKISZOWY 63

 Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.    mąka z orkiszu pełnoziarnista 150 g ( typ 1850 ) mąka pszenna 200 g 1 płaska łyżeczka

Smaczne moje
Pizza z cukinią i szparagami 64

Czas czytania: 2 min Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i

SprawdzonaKuchnia.pl
SZYBKIE BUŁKI ŚNIADANIOWE TYLKO 4 SKŁADNIKI 308

najlepszym wyjściem z sytuacji jest upieczenie własnego chleba lub bułek. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, szybkie do zrobienia pszenne bułki śniadaniowe. Robione z tylko 4 składników i o krótkim czasie wyrastania. Szybka metoda 15/15/15 i gwarancja pysznego smaku. Polecam. SKLADNIKI: 500 G MĄKI PSZENNEJ TYP 550 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 300 ML CIEPŁEJ WODY 2 ŁYŻECZKI SOLI

Pani M - kuchnia smakowita
Szybki chlebek z prażoną cebulką 167

Witajcie, dzisiaj mam bardzo dobre wiadomości. Przychodzę z przepisem na szybki chlebek z prażoną cebulką. Bardzo łatwy do zrobienia, wystarczy wsypać składniki i prawie gotowe. Bez

dolcevitainmykitchen
Finska chalka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Sniadanie odc.110 160

Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć...  Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao.  Przepis pochodzi z bloga Pistachio

Dzieje kuchennej Wiewióry
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 179

Nie ma to jak zacząć dzień kubkiem ciepłego mleka i świeżą, cieplutką drożdżóweczką. Mniamuśnie jest !! Polecam :) Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml

Z Majeczką w kuchni
Pyszny chleb na drożdżach 125

będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej i z każdej mąki wychodzi super. A zapach rozchodzący się po domu jest poprostu bezcenny. Ale co tu dużo mówić, najlepiej sprobować :) Składniki: 500g mąki (można zmieszać pszenną z żytnią w stosunku 1;1) 14g drożdży suszonych (2 torebeczki po 7g) 1,5 łyżeczki(...)cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów (owsiane, pszenne lub płatki owsiane) 400ml ciepłej wody tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić

kuchnia doski
Żółty chleb kukurydziany 128

  Rewelacyjny chlebek, obłędnie żółty i mięciutki. Po prostu idealny ;) Polecam szczególnie wielbicielom kukurydzy! Składniki: 450 g mąki pszennej  200 g kukurydzy z puszki 2

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki z cynamonem 156

Uwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży

Słodka Kraina Wypieków
Słodkie Precle czyli Niedzielne Śniadanie odc.21 117

Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli . 100ml mleka 20g świeżych drożdży 50g cukru 250g mąki pszennej 40g miękkiego masła do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z figą i orzechem włoskim 161

testerka ,, była zachwycona smakiem chleba  i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :).  Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl   Składniki na dwa bochenki: 2 szklanki mąki żytniej typ 720  4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli  4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki(...)soku z cytryny  450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły. 2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami

Apetyczna babeczka